Νεμάνια Μαξίμοβιτς μεταγραφή Παναθηναϊκός Φωτογραφία: pao.gr

Παναθηναϊκός

Γιατί ο Μαξίμοβιτς δεν «πέφτει» πάνω στον Αράο

23.03.24 | 18:11

Γράφει: Νίκος Παγκάκης

Ο Νεμάνια Μαξίμοβιτς αποτελεί την πρώτη ηχηρή μεταγραφή ενόψει καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό. Ποιότητα, εμπειρία, ταχύτητα, τρεξίματα, δημιουργικότητα. Πέντε «skills» στο…κουτί του ενός για το «τριφύλλι», που αναβάθμισε ξεκάθαρα την μεσαία του γραμμή.

Όπως διαβάσατε πρόσφατα στο Μonobala.gr ο Σέρβος διεθνής, στο 4-3-3 μπορεί να παίξει άνετα ως εσωτερικός χαφ. Αν χρειαστεί πιο προωθημένος, ακόμη και πίσω από τον φορ. Σε ρόλο μεταξύ 8-10. Όμως, η βασική του θέση είναι αυτή του αμυντικού χαφ. Εκεί όπου τώρα υπάρχουν οι επιλογές των Πέρεθ, Ζέκα (άγνωστο αν θα συνεχίσει) και φυσικά ο Αράο. Ότι πιο ποιοτικό έχει φέρει το «τριφύλλι» τα τελευταία χρόνια.

Ο Βραζιλιάνος άσος κλέβει φέτος κυριολεκτικά την παράσταση. Έχει μεν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι προτιμάει να παίζει στη μεσαία γραμμή. Όμως επίσης, έχει τονίσει, ότι είναι στρατιώτης για κάθε προπονητή. Και το αποδεικνύει. Σχεδόν σε όλα τα ντέρμπι που κλήθηκε να αγωνιστεί αναβάθμισε την έννοια του στόπερ. Κατέστη με το σπαθί ως πρώτη επιλογή.

Δεν είναι υπερβολή να γράψουμε, ό,τι με την ποιότητα του ανεβάζει και τον εκάστοτε συμπαίκτη του. Προσδίδει ηρεμία και δυναμική στην ανάπτυξη από τα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα κάνει φανταστικά σε απόδοση παιχνίδια. ‘Έτσι μόνο τυχαία δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή του Τούρκου τεχνικού.

Η κομβική θέση του αμυντικού χαφ είναι το κλειδί που ανοίγει οποιαδήποτε ποδοσφαιρική μηχανή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ομάδα χωρίς ποιοτικά χαφ σήμερα, είναι σαν βούτυρο χωρίς ψωμί…. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, απέκτησε επί της ουσίας δυο γρανάζια υψηλού επιπέδου. Που όμως μπορούν να συνυπάρξουν άνετα στην πράσινη…μηχανή! «Δεν πέφτει δηλαδή, ο ένας πάνω στον άλλον;» θα διερωτηθεί ο μέσος φίλαθλος. «Σε καμία περίπτωση» είναι η απάντηση. Θα σας το αναλύσουμε.

Ντουέτο πολυτελείας στο 4-2-3-1

Σε διάταξη 4-2-3-1 Μαξίμοβιτς και Αράο, με τα χαρακτηριστικά που έχουν μπορούν να «δέσουν» αρμονικότατα. Με τον Βραζιλιάνο περισσότερο 6ρι και τον Σέρβο να αναλαμβάνει δημιουργικότερο ρόλο. Ή «πακέτο» ο ένας δίπλα στον άλλον. Σε μια τωρινή ποδοσφαιρική προσομοίωση, για να γίνει αντιληπτό, στο 10 θα έπαιζε ο Μπερνάρ. Πίσω του οι δύο «πράσινοι» άσοι.

Ταμάμ σε σύστημα 4-42 αλλά και 4-3-3

Σε αυτό το σχήμα μπορούν επίσης εύκολα να κουμαντάρουν τον άξονα με την ποιότητα και την εμπειρία τους. Φυσικά ανακατεύοντας την τράπουλα του Τερίμ, μπορούμε να τους δούμε είτε με τον «Μάξι» χαφ και τον Λατίνο, κεντρικό αμυντικό. Είτε ακόμη – ακόμη, στο πλαίσιο του rotation, να παίζει ένας εκ των δυο. Προανέφερα πάντως ό,τι ο σέρβος παίζει και πιο ψηλά στον άξονα, προς την επίθεση. Όπως κι εσωτερικός μέσος στο 4-3-3. Ανοίγοντας έτσι την θέση του αμυντικού χαφ για τον οξυδερκή Αράο.

Η τέλεια εφαρμογή Μαξίμοβιτς και Αράο στο 4-3-3

Θεωρητικά πάντα, σε πρώτη ανάγνωση ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο. Αποτελώντας πάντως ένα ιδιαίτερα ευχάριστο πονοκέφαλο, για κάθε προπονητή. Στο 3-4-3 πάντως ,με τα δυο ακραία φουλ μπακ να παίρνουν ολόκληρη την πλευρά, οι δύο πράσινοι παικταράδες έχουν άνετα τα χαρακτηριστικά να αποτελέσουν χαφ τετράδας. Αφού εκεί χρειάζεται περισσότερο 6ρι ή 8ρι , παρά παίκτη στο δέκα! Ακόμη μια ποδοσφαιρική παράμετρος που μπορεί να φέρει δυο εξαιρετικές μονάδες στο βασικό σχήμα.