Γιοβάνοβιτς, Ποστέκογλου, Παπαδόπουλος: Πέρασαν από την Παναχαϊκή, διαπρέπουν μακριά της
25.05.25 | 11:21
Τρεις (+ δύο) προπονητές, διαφορετικές περιπτώσεις, καριέρες με τίτλους, χαρές, λύπες και ένα κοινό σημείο που είναι η Παναχαϊκή.
Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια ταλαιπωρίας 2005-2025, από την ομάδα της Πάτρας έχουν περάσει 50 (!) προπονητές αν το πιάσουμε από το καλοκαίρι του 2005 έως και σήμερα. Στη «χρυσή» λίστα συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που έκατσαν στον πάγκο ως υπηρεσιακοί.
Αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να αλλάξουν τη μοίρα της ομάδας, κάτι που όμως ήταν δύσκολη με τη γενικότερη διοικητική αστάθεια κάθε λίγο και λιγάκι, κάποιοι άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτών που κάνουν μεγάλη καριέρα είτε εντός Ελλάδος, είτε στο εξωτερικό.
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε πολλά ονόματα με «βαρύ» βιογραφικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πέρασαν από τον «ηλεκτρικό» πάγκο των κοκκινόμαυρων.
Αν όμως ξεχωρίζαμε τρεις περιπτώσεις προπονητών που στην Πάτρα δεν κατάφεραν να στεριώσουν ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και πλέον βρίσκονται στην ελίτ είναι οι εξής:
Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Άγγελος Ποστέκογλου, Νίκος Παπαδόπουλος είναι αυτοί που πέρασαν από την Πάτρα αυτή την 2οετία και πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς 2005-2006
Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στην περιπέτεια του Ιβάν στην Πάτρα τη δύσκολη χρονιά του πρώτου υποβιβασμού των Αχαιών στη Γ’ Εθνική τη σεζόν 2005-2006. Ο Σέρβος τεχνικός όσο και να ήθελε να βοηθήσει την Παναχαϊκή, έτσι όπως λειτουργούσε τότε ο σύλλογος σωτηρία δεν υπήρχε.
Η συνέχεια για τον ομοσπονδιακό τεχνικό είναι γνωστή, καθώς έχει καταφέρει να είναι ένα καθολικά αποδεκτό πρόσωπο σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άγγελος Ποστέκογλου 2008-2009
Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει το κύριο θέμα συζήτησης σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Άγγελος Ποστέκογλου ή Ange για τους Αυστραλούς, κατέκτησε το Europa League με την Τότεναμ.
Ποιος θα το περίμενε ότι ο άνθρωπος που έφυγε από την Παναχαϊκή την πρώτη μέρα που ενεπλάκη στα διοικητικά ο Αλέξης Κούγιας το Δεκέμβριο του 2009, θα σήκωνε το δεύτερο πιο σημαντικό τρόπαιο των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA.
Αν έμενε τότε στον πάγκο της Παναχαϊκής, ίσως η ιστορία να γραφόταν διαφορετικά και για τις δύο πλευρές. Βέβαια στον Ποστέκογλου όλα κύλησαν ονειρικά, καθώς οι διακρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, είτε με την Εθνική Αυστραλίας, είτε με τη Σέλτικ, είτε φέτος στο Λονδίνο.

Νίκος Παπαδόπουλος 2013-2014 & 2020-2021
Ο Νίκος Παπαδόπουλος είχε δύο θητείες στην Παναχαϊκή. Η πρώτη την προτελευταία χρονιά του Αλέξη Κούγια στην Πάτρα και η δεύτερη την πρώτη και τελευταία σεζόν του Γιώργου Μπάρλου στα διοικητικά πράγματα του συλλόγου.
Και στις δύο θητείες του ανέλαβε στα μέσα Οκτώβρη. Η πρώτη το 2013 και η δεύτερη το 2020 εν μέσω κορονοϊού και lockdown.
Ο «Παπ» αναμφίβολα είναι ένας από τους πλέον ικανούς Έλληνες προπονητές και απολύτως δικαιολογημένα προκάλεσε θετικά σχόλια τη φετινή σεζόν με αυτό που παρουσίασε στο Λεβαδειακό.
Μετά την πρώτη του παρουσία στην Πάτρα πανηγύρισε ανόδους με Ηρακλή και ΟΦΗ, ενώ μετά τη δεύτερη και εκτός της εξαιρετικής φετινής του πορείας με το Λεβαδειακό, διατέλεσε προπονητής της Εθνικής Ελπίδων και υπηρεσιακός στην ανδρών.
Φυσικά από την Αχαΐα αποχώρησε και αυτός όπως και οι προκάτοχοι του, μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης για τις ικανότητες του, ωστόσο ο χρόνος και τα όσα γίνονται μέχρι σήμερα απέδειξαν ότι η Παναχαϊκή έμεινε πίσω και οι τρεις προαναφερθέντες άλλαξαν επίπεδο μακριά από την Πάτρα.

Οι περιπτώσεις Σπανού και Οφρυδόπουλου
Στη σχετική λίστα αν την ανοίγαμε περισσότερο, θα μπορούσαν να μπουν ακόμα δύο προπονητές.
Ο Δημήτρης Σπανός και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος που αμφότεροι μετά το πέρασμα τους από την Παναχαϊκή πανηγύρισαν ανόδους από τη Super League 2 στη Stoiximan Superleague.
Ο πρώτος δούλεψε στην πρώτη κατηγορία ως τεχνικός του Ιωνικού, ενώ ο δεύτερος ως υπηρεσιακός πέρασε από τη μεγάλη κατηγορία από την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο.
Ο Σπανός δούλεψε στην Παναχαϊκή στη Γ’ και στη Β’ Εθνική με τον Αλέξη Κούγια και τον Ποτή Τσιριμπή. Συγκεκριμένα τις χρονιές 2009-2010, 2014-2015 και 2015-2016, ενώ ο Οφρυδόπουλος είχε επίσης δύο θητείες. Η πρώτη το διάστημα 2016 έως 2019 και η δεύτερη πιο σύντομη για λίγους μήνες το 2020.
Βέβαια σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, δεν έχουν τις παρουσίες που έχουν καταγράψει αντίστοιχα οι Γιοβάνοβιτς και Παπαδόπουλος, για αυτό μπαίνουν στη λίστα με αστερίσκο.
Όπως καταλαβαίνετε οι χαμένες ευκαιρίες της Παναχαϊκής όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν τελειωμό…
Δείτε τα highlights των αγώνων της SL2 στο κανάλι του Monobala στo Youtube.