Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

H AEK αλλάζει

07.07.24 | 19:06

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Μ’ αυτά και μ’ αυτά επιβεβαιώνεται η γενικευμένη αίσθηση που υπήρχε στην ατμόσφαιρα για καιρό ότι η ΑΕΚ από φέτος αλλάζει. Η προσθήκη παικτών με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτούς που έφυγαν ενισχύει αυτή την εντύπωση, η οποία για την ώρα είναι μόνο εντύπωση, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα. Άλλο πράγμα ο Μπρινιόλι από τον Στάνκοβιτς, άλλο πράγμα ο Κοϊτά από τον Πιζάρο και άλλο πράγμα ο Περέιρα από τον Αραούχο. Πάμε να τα δούμε συνοπτικά.

Η διαφορά που φέρνει ο Μπρινιόλι στους γκολκίπερ

Προφανώς η προσθήκη του Μπρινιόλι είναι η πιο… «κοσμοϊστορικού» τύπου υπό την έννοια ότι είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση του Ιταλού σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Βγαίνει από το τέρμα, βοηθάει στο χτίσιμο από πίσω και έχει μια σημαντική ικανότητα ειδικά για το Almeyda Style, να διαβάσει τη φάση και να βγει να καλύψει τους κενούς χώρους μιας άμυνας που έχει πολλούς τέτοιους στην πλάτη της. Θα σκεφτεί κανείς «Και πώς το δένουμε κόμπο ότι θα παίζει ο Μπρινιόλι»; Δεν το δένουμε. Ο ανταγωνισμός με τον Στρακόσια θα είναι μεγάλος, ωστόσο η διαφορά χαρακτηριστικών του Ιταλού σε σχέση με τον πρότερο βίο της ΑΕΚ στο θέμα αυτό, είναι όντως θεαματική. Προφανώς θα γίνει μάχη για τη θέση στον άσο η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη για κανέναν.

Σημαντική αλλαγή στο αριστερό φτερό

Η αλλαγή στο αριστερό φτερό της επίθεσης της ΑΕΚ είναι σημαντική. Στην ουσία ο Κοϊτά ήρθε για τη θέση για την οποία προοριζόταν πέρσι ο Πιζάρο. Όσο κι αν δεν ήταν ποτέ εξτρέμ ο Μεξικάνος, θεωρητικά ήρθε στο ρόστερ για να προστεθεί μια επιπλέον επιλογή εκτός του Γκατσίνοβιτς. Δεν τα κατάφερε, δεν ταίριαξε ποτέ με την «Ένωση» και ένα χρόνο μετά πάρθηκε η απόφαση να ποντάρει η ομάδα σε έναν παίκτη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πιο αθλητικό, πιο finisher, πιο ντριμπλέρ και σε εντελώς διαφορετική φάση της καριέρας του σε σχέση με το πώς ήρθε ο Πιζάρο. Ο Μεξικανός ήρθε σε πτώση με την ελπίδα να πάρει τα πάνω του δίπλα στον Αλμέιδα, ο Μαυριτανός έρχεται έχοντας πίσω την καλύτερη σεζόν του και μόλις έκανε το μπαμ στο Βέλγιο.

Προσοχή: Δε λέμε ότι ο Κοϊτά έρχεται να να την «κουβαλήσει» την ΑΕΚ,, δεν είναι σε τέτοια θέση και αν το κάνει θα είναι η έκπληξη. Δεν είναι ένας παίκτης ψημένος στον πρωταθλητισμό, δεν έχει πάρει τίτλο ακόμα στην καριέρα του, δεν έχει φορέσει καν φανέλα μεγάλης ομάδας μέχρι σήμερα. Έχει όμως ποδοσφαιρικά όλα όσα έψαχνε η ΑΕΚ και ταιριάζει 100% στα χαρακτηριστικά που ήθελε ο Αλμέιδα να «κουμπώσει» στο αριστερό φτερό της επίθεσης. Η ΑΕΚ περιμένει ότι θα πάρει προσπάθειες στο ένας με έναν από τον Κοϊτά, πολλά σουτ εκτός περιοχής, λίγες (ή πολύ λίγες) σέντρες και ένα συγκεκριμένο πακέτο το οποίο διαπίστωσε ότι ο παίκτης διαθέτει.

Διαφορετικού τύπου… αντί-Αραούχο

Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για το πού θέλει να χρησιμοποιήσει ο Αλμέιδα τον Ρομπέρτο Περέιρα. Όλα δείχνουν ότι ο «Τούκου» αποκτήθηκε για τη θέση πίσω από τον επιθετικό, ωστόσο μέχρι να το πει ή να το φανερώσει επί χόρτου ο Pelado, καλό είναι να κάνουμε λίγο υπομονή. Η φράση «αντί-Αραούχο» ενδεχομένως δημιουργεί την εντύπωση της πλήρους αντικατάστασης των χαρακτηριστικών του Chino. Δεν ισχύει αυτό και ούτε μπορεί ο Περέιρα να το προσφέρει 100% αφού είναι παίκτης διαφορετικών χαρακτηριστικών. Δεν έχει το πρέσινγκ στον βαθμό που το έχει ο Αραούχο, ωστόσο έχει στοιχεία που δεν είχε ο Αραούχο αφού είναι καλύτερος σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες με την μπάλα στα πόδια.

Μπορεί η ΑΕΚ να περιμένει από τον Περέιρα δαιμονισμένο πρέσινγκ; Από δύσκολο έως εντελώς όχι. Τι μπορεί να περιμένει η ΑΕΚ από τον Περέιρα; Ότι θα την ανεβάσει επίπεδο στη δημιουργία. Και κρίνοντας από την κομβικότητα του ρόλου του Αραούχο τα προηγούμενα χρόνια, η τοποθέτηση του Περέιρα των εντελώς διαφορετικών χαρακτηριστικών εκεί ενδεχομένως να σημάνει και μια γενικότερη αλλαγή προσέγγισης σε ότι αφορά τον τρόπο που επιτίθεται.