Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

H AEK σε μια διαφορετική λογική με την ίδια μαγιά

20.06.24 | 19:00

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Ήρθε η ώρα που περίμενε όλη η ΑΕΚ, λοιπόν. Να αποκαλυφθεί ενώπιον της ποδοσφαιρικής Ελλάδας ο νέος μεγαλομέτοχος. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μάριος Ηλιόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας αφού προηγουμένως ανακοινώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ. Τι μένει από αυτή την πρώτη, ουσιαστικά, γνωριμία μαζί του; Πολλά. Πάμε να τα βάλουμε κάτω.

Το πρώτο που μένει σε μένα είναι το εξής: Η ΑΕΚ αλλάζει εκτός από χέρια και εποχή ως προς τη φιλοσοφία του ανθρώπου που βρίσκεται στην κεφαλή. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι δεδομένα ο σπουδαιότερος παράγοντας στην ιστορία του συλλόγου, εκείνος που αφήνει πίσω τη μεγαλύτερη προίκα που άφησε παράγοντας στον έναν αιώνα λειτουργίας της ΑΕΚ. Ήταν ωστόσο ένας παράγοντας παλαιάς κοπής. Ένας παράγοντας του «εγώ ξέρω». Ο κ. Ηλιόπουλος είναι το ακριβώς αντίθετο σε αυτό το κομμάτι. Είναι ένας νέος παράγοντας με μηδαμινές παραστάσεις στο ποδόσφαιρο και της λογικής «εγώ δεν ξέρω και αν με πείσετε ότι έχετε δίκιο τότε θα κάνω στροφή 180 μοιρών και θα γίνει αυτό που μου λέτε, εφόσον με πείσετε ότι είναι το σωστό». Μπορεί για πολλούς να φαίνεται πταίσμα, ωστόσο η ευελιξία του τρόπου σκέψης και λειτουργίας της ΑΕΚ ήταν κάτι που έλειπε τα τελευταία χρόνια από τον σύλλογο. Ήταν πιο one man show η φάση, ο Μελισσανίδης ήταν συντριπτικά πιο έμπειρος σε σχέση με όλους όσους υπάρχουν στην ΠΑΕ και τα πάντα εξαρτώνταν από εκείνον. Και τώρα τα περισσότερα θα εξαρτώνται από τον Ηλιόπουλο, ωστόσο έδειξε να έχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιολόγηση.

Το ίδιο εδραιωμένος ο Αλμέιδα

Προφανώς το σημαντικότερο κομμάτι της συνέντευξης Τύπου ήταν η εγκάρδια παραδοχή ότι ο Ματίας Αλμέιδα παραμένει το «Α» και το «Ω» του ποδοσφαιρικού κομματιού της ΑΕΚ. Ο Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά «είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνομαι την κομβικότητα του ρόλου και της παρουσίας του Αλμέιδα;» ενώ στο φινάλε έκανε και ένα… εντυπωσιακό άνοιγμα προς τον Αργεντίνο με τον οποίο ήταν ιδιαίτερα διαχυτικό. Σημαντικό για όλη την ΑΕΚ να μην αλλάξει ούτε κόμμα στο πόσο εδραιωμένος είναι ο προπονητής και πολύ αισιόδοξο που ο Ηλιόπουλος έδειξε να το αντιλαμβάνεται και να το ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, να μην είχε δηλαδή κριτήριο ένας άνθρωπος που επιχειρηματικά έφτασε τόσο ψηλά.

Το χαμένο στοίχημα της Ακαδημίας

Δε θυμάμαι ποτέ σε αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά της ΠΑΕ ο νέος μεγαλομέτοχος να σταθεί τόσο πολύ στο κομμάτι των υποδομών. Προσωπικά μου άρεσε αυτό, πολύ περισσότερο από το να ανακοίνωνε μια μεταγραφή για να «γλυκάνει» τον κόσμο. Το δεύτερο θα μου έβγαζε ξιπασιά, το πρώτο μου δείχνει μια βαθύτερη προσέγγιση στα του συλλόγου. Κακά τα ψέματα, η Ακαδημία ήταν ένα χαμένο στοίχημα της προηγούμενης διοίκησης το οποίο ο Ηλιόπουλος δείχνει ότι θέλει διακαώς να κερδίσει. Σωστή κατεύθυνση αν σκεφτεί κανείς πως στην ουσία η ΑΕΚ σε 11 χρόνια κατάφερε να βγάλει μόνο τον Γαλανόπουλο και τον Μιτάι.

Το κομμάτι της στελέχωσης

Ο Ηλιόπουλος δεν προανήγγειλε κάποιες αλλαγές τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Δείχνει να αντιλαμβάνεται την κατάσταση ως ότι έχει πάρει μια καλοκουρδισμένη μηχανή από τον νοικοκύρη προκάτοχο του και ποντάροντας, τουλάχιστον στα πρώτα του βήματα, πάνω στην κατάσταση που παρέλαβε. Λογικό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι εν καιρώ θα υπάρξουν αλλαγές ενώ προφανώς όλοι κρίνονται από τον νέο μεγαλομέτοχο και ενδεχομένως με διαφορετικά -πλέον- κριτήρια. Πέραν της προσθήκης που έγινε στην επικοινωνία με τον Σταμάτη Βούλγαρη αναμένεται μια ακόμα με ένα στέλεχος που θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά και στην πορεία η ΠΑΕ θα τρέξει ως έχει σε πρώτη φάση.

Το ρεζουμέ

Το ρεζουμέ της όλης κατάστασης είναι ο Ηλιόπουλος είναι ένας αλέγκρος τύπος που θέλει να δώσει το στίγμα πως με ότι καταπιάνεται το κάνει καλά. Ή προσπαθεί να το κάνει όσο καλύτερα μπορεί. Αποδεδειγμένα ξέρει από καράβια, η ΑΕΚ είναι ξεκάθαρα δύσκολο καράβι, το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο σπορ για πολλούς επιτυχημένους επιχειρηματίες και μπήκε στον χορό για να χορέψει. Το τι θα καταφέρει θα το δείξει η πορεία. Η ενασχόληση με την ΑΕΚ, πάντως, όπως η ίδια η ιστορία έδειξε προϋποθέτει διάθεση και μεράκι. Έδειξε να τα έχει, αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Το γεγονός ότι δεν είναι ένας γνωστός ΑΕΚτζής πάντως, προσωπικά δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά. Και ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος ήταν Αρειανός, δέθηκε με την ΑΕΚ και στο τέλος καταστράφηκε ο άνθρωπος για χάρη της.