ΜΟΝΟΒΑLA.GR CREATIVE TEAM / FOIVOS MOURATIDIS

Εθνική Ομάδα

Η αρχή στα 80s, τα «πέτρινα» χρόνια και η δεκαετία της εκτόξευσης (vid)

20.03.24 | 11:24

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το «παιχνίδι της δεκαετίας» κόντρα στο Καζακστάν, με μοναδικό στόχο να κάνει το ένα από τα δύο βήματα που απαιτούνται για την πρόκριση στο Euro 2024.

H Εθνική μας ομάδα έχει γράψει τη δική της ιστορία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου το 2004. Κάθε ιστορία, όμως, έχει τη δική της αρχή. Στα προκριματικά η Ελλάδα έχει αήττητες πορείες, πρωτιές και μερικές παρουσίες που σίγουρα κανείς δεν θέλει να θυμάται…

Οι αποτυχημένες προσπάθειες είναι αρκετές, όμως η κάθε πρόκριση έχει τη δική της σημασία για το πώς ατσαλώθηκε αυτή η ομάδα, με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι την κορυφή της Ευρώπης το 2004.

Πέντε προσπάθειες… καμία πρόκριση

Το ξεκίνημα της Ελλάδας στις διεθνείς διοργανώσεις δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Ναι μεν δεν τερμάτιζε τελευταία στους προκριματικούς ομίλους, όμως η πολυπόθητη πρόκριση δεν ερχόταν.

Το Euro μετρά 64 χρόνια ζωής, με την πρώτη διοργάνωση να διεξάγεται το 1960. Η Εθνική μας δεν βρέθηκε στην τελική φάση, εκεί οπού συμμετείχαν μόλις 4 ομάδες. Η Γαλλία βρέθηκε στον δρόμο της Ελλάδας στην προκριματική φάση των «16» και με 8-2 συνολικό σκορ την άφησε εκτός συνέχειας.

Ήττα σε νοκ-άουτ προκριματικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήρθε και 4 χρόνια αργότερα, από την Αλβανία με 6-0.

Το 1968 ήταν η πρώτη φορά που η προκριματική φάση διεξήχθη σε μορφή ομίλων. Η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη (περνούσε μόνο ο πρώτος), πίσω από την πανίσχυρη ΕΣΣΔ, με 6 βαθμούς και απολογισμό 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες (η νίκη έδινε 2 βαθμούς).

Το 1972, Αγγλία και Ελβετία άφησαν την «γαλανόλευκη» στην τρίτη θέση των προκριματικών, εκεί οπού συγκέντρωσε μόλις 3 βαθμούς.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, μέχρι την επόμενη, χάθηκε το 1976, όταν η Ελλάδα έμεινε πίσω μόνο από τη Δυτική Γερμανία. Οι Έλληνες διεθνείς μάζεψαν 7 βαθμούς, αλλά οι Δυτικογερμανοί συγκεντρώνουν 9 πόντους.

Πρώτη φορά σε τελική φάση το 1980

Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980 η Ελλάδα έκανε τη -μέχρι τότε- καλύτερη πορεία της, καθώς κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στον προκριματικό της όμιλο.

Η Εθνική συγκέντρωσε 7 βαθμούς, ενώ Ουγγαρία και Φινλανδία ακολούθησαν με 6. Ο απολογισμός ήταν 3 νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια, με το εκκωφαντικό 8-1 απέναντι στη Φινλανδία και τη νίκη-πρόκριση με 1-0 κόντρα στην ΕΣΣΔ να ξεχωρίζουν.

Εφιάλτης 24 ετών μέχρι να μετατραπεί σε απίστευτο όνειρο

Παρά τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Euro 1980, η πρόκριση στις κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου δεν κατάφερε να μπει στο DNA της Ελλάδας.

Τέσσερις φορές η Εθνική έμεινε στην 3η θέση του ομίλου της και μόλις μία φορά κατέλαβε τη 2η θέση, χωρίς αυτή να της δίνει την πρόκριση.

Το 1988 η προσπάθεια των διεθνών ήταν πολύ καλή, συγκέντρωσαν 9 βαθμούς, όμως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει που δεν κατάφεραν να «κλέψουν» το εισιτήριο για τα τελικά από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία.

Εξαιρετική ήταν η πορεία και στον δρόμο προς το τουρνουά του 1996, με απολογισμό 18 βαθμούς. Τότε κάθε νίκη έδινε πλέον 3 πόντους, όμως Ρωσία και Σκωτία προσπέρασαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και βρέθηκαν στα γήπεδα της Αγγλίας.

Η επιστροφή δεν είχε προετοιμάσει κανέναν γι’ αυτό που ακολούθησε

Στον δρόμο για το Euro 2004, η ομάδα που είχε τον Ότο Ρεχάγκελ στο «τιμόνι» της από το 2001, κατέλαβε την πρώτη θέση με 18 βαθμούς. Σε έναν αλησμόνητο αγώνα στη Σαραγόσα, άφησε στη 2η θέση τους Ισπανούς. «Χρυσός» σκόρερ ήταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος χάρισε τη νίκη με 1-0 και άνοιξε τον δρόμο για την τελική φάση που αποδείχθηκε ονειρική για ένα ολόκληρο έθνος.

Εκείνη η προκριματική φάση είχε ξεκινήσει με 2 ήττες από Ισπανία και Ουκρανία, αλλά η «γαλανόλευκη» απάντησε με 6 σερί νίκες και πέρασε ως πρώτη στα γήπεδα της Πορτογαλίας, για να ακολουθήσει το «θαύμα».

Η καλύτερη συγκομιδή στα προκριματικά ως πρωταθλήτρια Ευρώπης

Η Εθνική ξεκίνησε την πορεία της στα προκριματικά του Euro του 2008, για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Κατάφερε να κάνει την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή της ιστορίας της με 31 βαθμούς (10 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα). Μοναδική ήττα, το 4-1 από την Τουρκία του Φατίχ Τερίμ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η ισοπαλία με 2-2 στη Νορβηγία που χάλασαν το φανταστικό «γαλανόλευκο» σερί.

Τρίτη σερί πρόκριση που συνδυάστηκε με αήττητο

Μετά τη δεύτερη παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της Νότιας Αφρικής το 2010, ήρθε και η τρίτη διαδοχική παρουσία σε Euro. Για να βρεθεί η Ελλάδα στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της στα προκριματικά, τα οποία μάλιστα ολοκλήρωσε χωρίς ήττα.

Μάζεψε 24 βαθμούς, παρότι είχε ξεκινήσει άσχημα με δύο ισοπαλίες 1-1 με την Γεωργία εντός και 0-0 με την Κροατία εκτός και συνέχισε εξαιρετικά στον όμιλο για να βρεθεί στην τελευταία της τελική φάση Euro μέχρι σήμερα.

Η κάθοδος και το όνειρο της επιστροφής

Και κάπου εκεί το… δεδομένο για την Εθνική, άρχισε να γίνεται άπιαστο όνειρο. Η παρουσία της στις επόμενες προκριματικές φάσεις δεν ήταν η ιδανική, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της αρνητικής κορυφής το 2016.

Επιστρέφοντας από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, η ομάδα που σε 12 χρόνια είχε μόλις 2 διαφορετικούς προπονητές, άλλαξε 7 την επόμενη οκταετία.

Στην προκριματική φάση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014, η Ελλάδα κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να βγει τελευταία στον όμιλό της, με 6 βαθμούς (1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες), στον οποίο συμμετείχαν τα Νησιά Φερόε, τα οποία πήραν δύο νίκες επί της Εθνικής (1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και 2-1 εκτός έδρας).

Στο επόμενο Euro, το οποίο εν τέλει έγινε το καλοκαίρι του 2021, και όχι του 2020 λόγω του Covid, η Εθνική δεν πέρασε στην τελική φάση, βγαίνοντας τρίτη πίσω από την Ιταλία (10 νίκες σε 10 παιχνίδια στα προκριματικά) και τη Φινλανδία, που έχει εξελιχθεί σε «κακό της δαίμονα». Συγκέντρωσε 14 βαθμούς, με καθοριστικά σημεία την απώλεια της νίκης με Αρμενία (ήττα με 3-2) και με Λιχτενστάιν (ισοπαλία 1-1) εντός έδρας.

Η άξια δεύτερη ευκαιρία για την εθνική Ελλάδας

Και φτάνουμε στο σήμερα, που η Ελλάδα μπήκε στην προκριματική φάση, ίσως στον δυσκολότερο όμιλο που έχει πέσει στην ιστορία της στα Euro qualifiers, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια και να την αφήνουν εν τέλει στην τρίτη θέση. Θετικό στοιχείο, πως οι μόνες απώλειες βαθμών ήταν στα παιχνίδια με τα δύο «μεγαθήρια», τερματίζοντας τον όμιλο με 13 βαθμούς.

Η Εθνική είχε κερδίσει με την αξία της, κατακτώντας την πρώτη θέση στον όμιλό της στο προηγούμενο Nations League μια δεύτερη ευκαιρία. Κόντρα στο Καζακστάν εντός έδρας και στη συνέχεια (αν περάσει τους Καζάκους) στον τελικό πρόκρισης κόντρα σε Γεωργία ή Λουξεμβούργο εκτός έδρας, καλείται να καταφέρει να βρεθεί ξανά μετά από 10 χρόνια σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και μετά από 12 χρόνια σε Euro, να σφραγίσει το εισιτήριό της για τα γήπεδα της Γερμανίας.