Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Η εντελώς παράλογη μεταγραφή του Βλαχοδήμου – Γιατί τον απέκτησε η Νιούκαστλ, ενώ δεν τον ήθελε

16.09.24 | 09:28

Οι… παρεκκλίσεις στο μεταγραφικό παράθυρο υποτίθεται πως πρέπει να ρυθμίζονται από ελεγκτικούς οργανισμούς ή, από πιο αυστηρούς κανόνες.

Παρά ταύτα, κάποιες φορές προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Αυτό αποδεικνύεται στην παράλογη περίπτωση της μεταγραφής του Έλληνα διεθνούς γκολκίπερ, Οδυσσέα Βλαχοδήμου στη Νιούκαστλ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο», αναφέρει μεταξύ άλλων η «Athletic».

Η έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρθηκε πρόσφατα στην περίπτωση του βασικού γκολκίπερ της Εθνική ομάδας και στη μεταγραφή που πραγματοποίησε πριν από μερικούς μήνες από τη Νότιγχαμ στους «ανθρακωρύχους».

Μάλιστα ο τίτλος του άρθρου είναι:

«Η εντυπωσιακή περίπτωση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, του τερματοφύλακα αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών που η Νιούκλαστ δεν ήθελε».

Το περιεχόμενο του άρθρου είναι απλά.. σοκαριστικό!

Πρόκειται για μια περίπτωση που πέρασε απαρατήρητη κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο, ενώ όλα τα σημάδια της ήταν προφανώς αρνητικά.

«Έχουμε ένα παίκτη που η Νότιγχαμ απέκτησε από τη Μπενφίκα έναντι 4,9 εκατ. ευρώ. μόλις πριν από έναν χρόνο, αγωνίστηκε μόνο σε 5 αγώνες της Premier League, και μεταγράφηκε στις 30 Ιουνίου για 24 εκατομμύρια ευρώ στη Νιούκαστλ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βλαχοδήμος δεν είναι κάποιος τυχαίος, και σίγουρα όχι κακός τερματοφύλακας» σημειώνεται και συνεχίζει:

«Ήταν βασικός στη θέση του τερματοφύλακα για 5 χρόνια στην Μπενφίκα, με συμμετοχές στην εθνική Ελπίδων της Γερμανίας, προτού επιλέξει την ελληνική Εθνική ομάδα (44 συμμετοχές), όπου έγινε βασικός.

Έχει συμμετάσχει στα δύο πρώτα παιχνίδια του Nations League (δύο νίκες χωρίς να δεχτεί γκολ), στον όμιλο όπου βρίσκεται και η Αγγλία.

Ωστόσο, στη Νιούκαστλ είναι μόλις ο 4ος στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων, πίσω από τον βασικό Νικ Πόουπ, τον αναπληρωματικό Μάρτιν Ντουμπράβκα και τον τρίτο, Τζον Ράντι. Όλοι τους είναι άνω των 30 ετών.»

Η σχέση Αντερσον-Βλαχοδήμου

Στο ερώτημα, γιατί η Νιούκαστλ δαπάνησε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για έναν γκολκίπερ που επί της ουσίας δεν χρειαζόταν, η «Athletic» αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες αυτής της περίεργης μετακίνησης, η οποία εξηγείται κυρίως από τους «κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας» (PSR) της Premier League, δηλαδή το οικονομικό fair play της Αγγλίας.

Αυτός ο κανονισμός ορίζει ότι οι σύλλογοι της Premier League δεν μπορούν να υποστούν ζημιές άνω των 105 εκατομμυρίων λιρών μέσα σε μια περίοδο τριών ετών.

Η Έβερτον και η Νότιγχαμ τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών για παραβίαση αυτού του κανόνα.

Στην αρχή της θερινής μεταγραφικής περιόδου, η Νιούκαστλ βρισκόταν υπό έντονη πίεση, καθώς οι μεταγραφές της μετά την εξαγορά από την «Public Investment Fund» (PIF) της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησαν ένα σημαντικό έλλειμμα το 2021.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν όλοι οι παίκτες να τεθούν προς πώληση.

Τελικά, «θυσιάστηκαν» οι Γιανκούμπα Μίντεχ, ο οποίος αρχικά ανακοινώθηκε από τη Λιόν, αλλά πουλήθηκε στη Μπράιτον για 35 εκατομμύρια ευρώ, και ο Έλιοτ Αντερσον, ο οποίος πήγε στη Νότιγχαμ έναντι 41,2 εκατ. ευρώ.

Λόγω του τελευταίου ο Βλαχοδήμος κατέληξε στη Νιούκαστλ.

Διότι η Νότιγχαμ επίσης υπόκειται σε αυστηρούς οικονομικούς κανόνες και έπρεπε να πουλήσει παίκτες.

Όλα έγιναν μέσα σε δύο 24ωρα

Οι δύο σύλλογοι ξεκίνησαν συνομιλίες για πολλούς παίκτες των ρόστερ τους.

Την 29η Ιουνίου είχαν δύο ημέρες για να κλείσουν τα οικονομικά τους βιβλία και να συμμορφωθούν με τους κανόνες του PSR.

Ο Βλαχοδήμος «επιβλήθηκε» από τη Νότιγχαμ Η Φόρεστ ήθελε απεγνωσμένα τον Έλιοτ Αντερσον, ένα νεαρό επιθετικό που είχε ενταχθεί στη Νιούκαστλ και τον οποίο ο Έντι Χάου θεωρούσε πολλά υποσχόμενο.

Ωστόσο, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, έπρεπε να εισρεύσει νέο χρήμα.

Η Νότιγχαμ πρόσθεσε μια προϋπόθεση: να πληρώσει η Νιούκαστλ για τη μεταγραφή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος είχε φτάσει μόλις έναν χρόνο πριν αλλά δεν είχε πείσει.

«Ήταν σαν να μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε πηγή προσκείμενη στους «ανθρακωρύχους» στο «The Athletic».

Η Νιούκαστλ δεν χρειαζόταν καθόλου έναν τερματοφύλακα, όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, αλλά συμφώνησε να δώσει 20 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 23,6 εκατομμύρια ευρώ.

«Σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού του PSR, το συνολικό ποσό που ελήφθη για τον Άντερσον θα καταχωρούνταν ως κέρδος στους λογαριασμούς του οικονομικού έτους 2023-24, ενώ το κόστος του Βλαχοδήμου θα κατανέμονταν – ή θα επιμερίζονταν – στη διάρκεια του συμβολαίου του.

Η Νιούκαστλ εκτίμησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχτεί», γράφει η ιστοσελίδα. Κανείς δεν ήθελε να φύγει ο Άντερσον ή να έρθει ο Βλαχοδήμος, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη.

Ο χαμένος της υπόθεσης

Ο άτυχος Έλληνας γκολκίπερ, που είχε ήδη χάσει τη θέση του στη Νότιγχαμ κατέληξε σε έναν σύλλογο χωρίς προοπτική αγωνιστικού χρόνου, αλλά υπέγραψε μακροχρόνιο συμβόλαιο μέχρι το 2029.

Το όνομά του δεν έχει εμφανιστεί ακόμη σε κανένα φύλλο αγώνα από την αρχή της σεζόν.

Από την άλλη, ο Άντερσον ξεκίνησε ως βασικός σε 3 αγώνες με τη Νότιγχαμ και χρίστηκε διεθνής με την εθνική Ελπίδων της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της διακοπής του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι το αντίθετο αποτέλεσμα αυτού του PSR, που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τις τρελές δαπάνες των αγγλικών συλλόγων. Αντίθετα, όπως προκύπτει μπορεί να δημιουργήσει συμφωνίες χωρίς κανένα αθλητικό νόημα!