Η ΕΠΟ «σηκώνει» το Κύπελλο
02.05.25 | 14:41
Παράλληλα με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, ερασιτεχνικών και επαγγελματικών, το «think tank» της ΕΠΟ σχεδιάζει το νέο τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου.
Μιας διοργάνωσης που τα τελευταία χρόνια, χωρίς ίχνος υπερβολής, όχι μόνο απαξιώθηκε, αλλά και γελοιοποιήθηκε με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Toν τελικό αγώνα του 2023 (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ), που «ταξίδεψε» από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο και από εκεί στο Ελμπασάν της Αλβανίας για να καταλήξει έπειτα από «μικρές στάσεις» σε ΟΑΚΑ, Αγρίνιο και Λάρισα, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και να διεξαχθεί χωρίς θεατές;
Το παγκόσμιο (αρνητικό) ρεκόρ οι τέσσερις από τους πέντε τελευταίους τελικούς αγώνες να έχουν γίνει σε στάδια χωρίς θεατές;
Toν αχταρμά των αδιάφορων αγώνων μεταξύ ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ομάδων στους πρώτους γύρους;
Tον διαχωρισμό ομάδων της Super League σε αυτές που εξασφάλισαν τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις υπόλοιπες, που συμμετέχουν έναν γύρο νωρίτερα στη διοργάνωση;
Τη παρουσία των «Big-4» απευθείας στη «φάση των 16» και πάντα με διπλούς αγώνες, κάτι που αποτελούσε επιθυμία τους η οποία ικανοποιούνταν από την ΕΠΟ;
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το περιορισμένο ενδιαφέρον των τηλεοπτικών παρόχων και η δραματική μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου.
Το 2019 η ΕΠΟ προκήρυξε διαγωνισμό για να πουλήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων Κυπέλλου εντός ελληνικής επικράτειας για τρια χρόνια με ποσό εκκίνησης τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.
Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και έκτοτε τα τηλεοπτικά του Κυπέλλου πωλούνται με ετήσιο συμβόλαιο λίγο πάνω από ένα εκτομμύριο ευρώ.
Η πρώτη κίνηση που έκανε το περασμένο καλοκαίρι η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ για να αναζωογονήσει τη διοργάνωση ήταν η κατάργηση της αυτοκαταστροφικής διάταξης που προσδιόριζε το Πανθεσσαλικό Στάδιο ως έδρα του τελικού σε περίπτωση που οι φιναλίστ είναι από τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα.
Η πρόβλεψη αυτή καθιστούσε ρυθμιστή των συνθηκών διεξαγωγής του τελικού αγώνα τον… Αχ. Μπέο, με τα γνωστά κωμικοτραγικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών.
Η δεύτερη κίνηση θα είναι η αλλαγή του φορμάτ. Eξετάζεται ο διαχωρισμός των ερασιτεχνικών από τις επαγγελματικές ομάδες, οι μονοί αγώνες με ομάδες της Super League, η από την αρχή της διοργάνωσης συμμετοχή των «μεγάλων» ομάδων, ακόμη και η υιοθέτηση μοντέλου με φάιναλ φορ σε ουδέτερο γήπεδο, παρότι κάτι τέτοιο αποτελεί μαξιμαλιστικό στόχο, που εγκυμονεί κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΠΟ φέρεται αποφασισμένη να κάνει… facelift στο Κύπελλο. Να το… ζωντανέψει, να του δώσει τη χαμένη του αξία και να επαναφέρει τη λάμψη, που έχει ξεθωριάσει.
Άλλωστε, η παρουσία τρίτου «παίκτη», πέραν των δύο παραδοσιακών συνδρομητικών καναλιών, στην αγορά των εγχώριων ποδοσφαιρικών αγώνων, αποτελεί μια ευνοϊκή συγκυρία που δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη…