Ο Μικαουτάτζε έχει κάνει το 2-0 της Γεωργίας επί της Πορτογαλίας Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Η Γεωργία στο κλαμπ των rookies που συνεχίζουν σε τελική φάση Euro

27.06.24 | 10:35

Το βράδυ της Τετάρτης (26/6) η Γεωργία έκανε άλλη μία υπέρβαση.

Μετά την πρόκριση εις βάρος της Ελλάδας στα playoffs του Nations League, που την έστειλε για πρώτη φορά στην Ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η ομάδα του Βίλι Σανιόλ κατάφερε να ρίξει άλλη μία «βόμβα», να νικήσει με 2-0 την Πορτογαλία και να προκριθεί στα νοκ άουτ του Euro 2024.

 

 

Έγινε έτσι η 16η εθνική ομάδα που συνεχίζει σε τελική φάση τέτοιας διοργάνωσης στην παρθενική της παρουσία!

Από τις πρωτοεμφανιζόμενες σε καταληκτική φάση Euro, τέσσερις εθνικές όχι μόνο δικαιολόγησαν τις επιτυχίες τους, αλλά έφτασαν μέχρι το τέλος και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Τεράστια αίσθηση προκάλεσε και η Ουαλία το 2016, στην πρώτη της παρουσία σε Euro, με τους Γεωργιανούς να παίρνουν τη… σκυτάλη, περιμένοντας, πλέον, να δούμε ποιο θα είναι το… ταβάνι τους.

Από τις 24 ομάδες που συμμετέχουν στην τρέχουσα διοργάνωση, οι 23 το έχουν επαναλάβει στο παρελθόν.

Οι τέσσερις… πρωτάρες που πήραν το τρόπαιο

  • 1960: Σοβιετική Ένωση
  • 1964: Ισπανία
  • 1968: Ιταλία
  • 1972: Δυτική Γερμανία

Τα 4 πρώτα τουρνουά κατακτήθηκαν από ομάδες που συμμετείχαν για πρώτη φορά, αν και οι επιτυχίες τους δεν έχουν καμία σχέση με τα τωρινά δεδομένα (η τελική φάση εκείνων των διοργανώσεων περιελάμβανε μόνο τέσσερις ομάδες!)

Στα προκριματικά του πρώτου «Κυπέλλου Εθνών» Ευρώπης είχαν δηλώσει συμμετοχή 17 χώρες.

Μάλιστα, η νικήτρια Σοβιετική Ένωση πήρε άνευ αγώνα την πρόκριση στα προημιτελικά, καθώς η Ισπανία αποσύρθηκε από τη διοργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάστηκε μόνο δύο παιχνίδια για να φτάσει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας.

Μετά την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης, η Ισπανία και η Ιταλία κέρδισαν τα πρώτα τους Euro ως διοργανώτριες χώρες, και στη συνέχεια η Δυτική Γερμανία (με τη… μηχανή των γκολ, Γκερντ Μίλερ) ήταν εκείνη που πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου το 1972, επικρατώντας του Βελγίου στα ημιτελικά.

Πρωτοεμφανιζόμενη φιναλίστ η Γιουγκοσλαβία (1960)

Έχοντας ξεπεράσει τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία σε διπλά παιχνίδια για να φτάσει στην πρώτη της τελική φάση, η Γιουγκοσλαβία προκάλεσε το πρώτο μεγάλο σοκ της διοργάνωσης όταν απέκλεισε τη διοργανώτρια Γαλλία στους ημιτελικούς.

Η νίκη της με 5-4 στο Παρκ ντε Πρενς στις 6 Ιουλίου 1960 παραμένει ο αγώνας με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των τελικών του Euro και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μετά από 62 λεπτά η τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία βρισκόταν πίσω στο σκορ με 4-2!

Στον τελικό δεν ήταν τόσο τυχερή, παρότι προηγήθηκε με γκολ του Μίλαν Γκάλιτς.

Ισοφαρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και τελικά ηττήθηκε στην παράταση, με τον Βίκτορ Πονεντέλνικ να σκοράρει το νικητήριο γκολ στο 113ο λεπτό.

Πρωτοεμφανιζόμενοι ημιφιναλίστ

  • Τσεχοσλοβακία (1960) – Τρίτη θέση
  • Γαλλία (1960) – Τέταρτη θέση
  • Ουγγαρία (1964) – Τρίτη θέση
  • Δανία (1964) – Τέταρτη θέση
  • Αγγλία (1968) – Τρίτη θέση
  • Βέλγιο (1972) – Τρίτη θέση
  • Ολλανδία (1976) – Τρίτη θέση
  • Πορτογαλία (1984)
  • Σουηδία (1992)
  • Ουαλία (2016)

Μέχρι και το 1976, οι τελικές φάσεις αποτελούνταν από μόλις τέσσερις ομάδες, έτσι η απλή συμμετοχή στη διοργάνωση εξασφάλιζε στις συμμετέχουσες μια θέση στα ημιτελικά.

Πορτογαλία, Σουηδία, Ουαλία

Το επίτευγμα της Πορτογαλίας το 1984 ήταν εντυπωσιακό.

Η ομάδα του Φερνάντο Καμπρίτα έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς, όπου ηττήθηκε με 3-2 στην παράταση από τη Γαλλία του Μισέλ Πλατινί, σε έναν από τους πιο «χορταστικούς» αγώνες στα χρονικά του Euro.

Η Σουηδία προκρίθηκε ως διοργανώτρια χώρα το 1992, αλλά απέδειξε την αξία της, κατακτώντας την κορυφή ενός ομίλου που περιλάμβανε τη Δανία, τη Γαλλία και την Αγγλία πριν ηττηθεί με 3-2 από τη Γερμανία στα ημιτελικά.

Η Ουαλία έκανε θαύματα το 2016. Με οδηγό τον Γκάρεθ Μπέιλ, η ομάδα του Κρις Κόλμαν πέρασε τη φάση των ομίλων και στη συνέχεια απέκλεισε τη Β. Ιρλανδία και (πιο απροσδόκητα) το Βέλγιο πριν λυγίσει στα ημιτελικά από τη… μελλοντική πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία.