Screenshot Youtube

Ισπανία

Η νέα Ρεάλ Μαδρίτης του Τσάμπι Αλόνσο

26.05.25 | 09:19

Η Ρεάλ Μαδρίτης αλλάζει εποχή και ο Τσάμπι Αλόνσο είναι το πρόσωπο που καλείται να ενώσει το πλούσιο ταλέντο με την αγωνιστική συνέπεια. Χωρίς φανφάρες και φανταχτερές υποσχέσεις, ο Βάσκος προπονητής έρχεται να μεταδώσει μια φιλοσοφία σύγχρονου, ενεργητικού και απαιτητικού ποδοσφαίρου σε ένα ρόστερ γεμάτο προσωπικότητες και υψηλές απαιτήσεις. Δεν υπόσχεται επανάσταση, αλλά μεθοδική εξέλιξη.

Από την ελευθερία του Αντσελότι στη μεθοδικότητα του Τσάμπι

Η εποχή Αντσελότι στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ελευθερία των μεσοεπιθετικών και στην εμπιστοσύνη πως η ποιότητα των μονάδων θα βρει λύσεις. Ο Αλόνσο, από την άλλη, έρχεται με ένα σαφές και οργανωμένο πλάνο, όπου η ομαδική λειτουργία δεν αφήνει περιθώρια για ατομικές παρεκκλίσεις. Θέλει ομάδες που παίζουν με ένταση, συντονισμό και καθαρές ιδέες. Αυτός είναι ο δικός του ορισμός του «μοντέρνου ποδοσφαίρου».

Τρεις στόπερ και φουλ-μπακ με ρόλο κλειδί

Το πρώτο ορατό στοιχείο της νέας Ρεάλ είναι η μετάβαση στο 3-4-2-1. Ένα σύστημα που ο Αλόνσο εφάρμοσε με εντυπωσιακή συνέπεια στη Λεβερκούζεν. Η βασική φιλοσοφία στηρίζεται στους τρεις στόπερ, με τα φουλ-μπακ να έχουν διπλό ρόλο: δημιουργικό στην επίθεση και υποστηρικτικό στην άμυνα, ανάλογα με τη θέση της μπάλας. Έτσι, η ομάδα μεταμορφώνεται ανά φάση, από τριάδα σε πεντάδα ή τετράδα πίσω, δημιουργώντας αμυντική σταθερότητα και επιθετική ευελιξία.

Το ενδιαφέρον είναι πως, ενώ επιμένει σε αυτήν τη διάταξη, δεν είναι δογματικός. Όταν χρειάστηκε, χρησιμοποίησε ακόμα και τετράδες στην άμυνα – ειδικά απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους όπως η Μπάγερν, η Ίντερ και η Ατλέτικο. Η προσαρμοστικότητα είναι για εκείνον προπονητικό εργαλείο, όχι αδυναμία.

Πίεση με διάρκεια, όχι παθητική άμυνα

Ένα από τα μεγαλύτερα «κουσούρια» της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια ήταν η παθητικότητα χωρίς την μπάλα. Ο Αντσελότι ξεκίνησε με ιδέες πίεσης ψηλά, αλλά σταδιακά οπισθοχώρησε, δίνοντας χώρο στον αντίπαλο. Ο Τσάμπι βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Για εκείνον, η πίεση ξεκινά από ψηλά και δεν σταματά.

Τα στατιστικά από τη Λεβερκούζεν είναι χαρακτηριστικά: 12.6 οργανωμένες πιεστικές ακολουθίες ανά παιχνίδι – τρίτη καλύτερη επίδοση στη Bundesliga. Πίεση όχι για εντυπωσιασμό, αλλά για ανάκτηση κατοχής και έλεγχο του ρυθμού.

Επίθεση με συνοχή, όχι αυτοσχεδιασμό

Η μεγάλη διαφορά στο επιθετικό κομμάτι είναι πως η Ρεάλ του Αλόνσο δε θα περιμένει τις εμπνεύσεις του Βινίσιους ή του Μπέλινγχαμ. Αντίθετα, κάθε προώθηση θα έχει συντονισμό, καθαρές γραμμές πάσας και συνεχή κίνηση χωρίς την μπάλα.

«Η ποιότητα στις πάσες μάς δίνει έλεγχο, αλλά πρέπει να αλλάζουμε ρυθμό όταν πρέπει» λέει ο ίδιος. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί με συνέπεια στη Λεβερκούζεν, με κάθετες μεταβιβάσεις, rotation στη μεσαία γραμμή και επίθεση στους κενούς χώρους.

Κατοχή που απειλεί – όχι ανούσια κυκλοφορία

Ο Τσάμπι δεν είναι λάτρης της κατοχής για να “φαίνεται” πως η ομάδα έχει έλεγχο. Θέλει κατοχή κοντά στην αντίπαλη περιοχή, με σκοπό να δημιουργήσει πίεση και ρήγματα. Η Λεβερκούζεν του είχε 68.1% κατοχή στο επιθετικό τρίτο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στα top 5 πρωταθλήματα. Η κατοχή είναι όπλο, όχι αυτοσκοπός.

Η πρόκληση: σύνθεση ρόλων και διαχείριση αποδυτηρίων

Όσο κρίσιμη είναι η τακτική, άλλο τόσο σημαντική είναι η σύνθεση του παζλ στο ρόστερ. Ποιοι ταιριάζουν στα νέα δεδομένα; Παίκτες όπως ο Καρβαχάλ, ο Αλάμπα ή ο Βαλβέρδε μπορεί να χρειαστούν επανερμηνεία ρόλου. Παράλληλα, καλείται να διαχειριστεί αστέρες με προσωπικότητα και να κρατήσει το αποδυτήριο ενωμένο – μια ισορροπία που ο Αντσελότι είχε κατακτήσει με μαεστρία.