Η σύγκριση της «κληρονομιάς» Σερ Άλεξ με Κλοπ και η αμφισβήτηση Λίνεκερ προς τον Φέργκιουσον
Ο Γκάρι Λίνεκερ αμφισβήτησε το κατά πόσο η κληρονομιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ωφέλησε τους διαδόχους του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης του Κυπέλλου Αγγλίας από το BBC, ο Γουέιν Ρούνεϊ ρωτήθηκε αν η Γιουνάιτεντ εξακολουθεί να είναι ελκυστικός προορισμός για τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.
Ο Λίνεκερ άφησε να εννοηθεί ότι τα προβλήματα της ομάδας ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον το 2013.
Μετά τον αποκλεισμό της Γιουνάιτεντ από τη Φούλαμ στα πέναλτι στη φάση των «16» του Κυπέλλου – την πιο πρόωρη αποχώρησή της ως κάτοχος του τίτλου από το 1997 – ο Λίνεκερ σχολίασε ότι ο Φέργκιουσον έφυγε σε μια περίοδο όπου η αγωνιστική παρακμή της ομάδας ήταν αναπόφευκτη.
«Αν κοιτάξετε τη Λίβερπουλ τώρα, έχουν νέο προπονητή τον Άρνε Σλοτ, και αυτό είναι απόδειξη ότι ο Γιούργκεν Κλοπ άφησε τον σύλλογο σε πολύ καλή κατάσταση».
Ενώ για τον Φέργκιουσον πρόσθεσε: «Αυτό μάλλον δεν ίσχυε στο τέλος της εποχής του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ξέρω ότι κέρδισαν το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, αλλά δεν ήταν η καλύτερη ομάδα τους, και πολλοί από τους σπουδαίους παίκτες τους ήταν στο τέλος της καριέρας τους. Από εκεί και μετά, άρχισαν τα προβλήματα. Η ακαδημία δεν παρήγαγε πια παίκτες όπως παλιά».
Ο Ρούνεϊ άσκησε κριτική στη δομή της Γιουνάιτεντ μετά τις αποχωρήσεις του Φέργκιουσον και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Ντέιβιντ Γκιλ, και αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα περικοπών του σερ Τζιμ Ράτκλιφ για να εξηγήσει πώς ο σύλλογος πρέπει να βρει τρόπο να βγει από τη διαρκή αναταραχή.
«Νομίζω ότι όλοι είναι λίγο στην τσίτα, τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μια αργή παρακμή στον σύλλογο, και πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν κάποια σταθερότητα σε αυτά που κάνουν — είτε αυτό αφορά τον προπονητή, είτε τη διαδικασία, είτε τη στρατηγική στις μεταγραφές.
Αν το πετύχουν αυτό, τότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει πολλά χρήματα την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη δομή.
Αγοράζουν παίκτες ως μονάδες, χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο για το στυλ παιχνιδιού ή την ταυτότητα της ομάδας.
Και μετά βλέπουμε να έρχεται ένας νέος προπονητής που θέλει να παίξει με τον δικό του τρόπο, όπως συμβαίνει τώρα. Κάθε φορά που φαίνεται ότι κάνουν ένα βήμα μπροστά, τα γκρεμίζουν όλα και ξεκινούν από την αρχή».
Gary Lineker explains why Alex Ferguson is to blame for Man Utd’s malaise https://t.co/v1h6oYRJCD
— Metro (@MetroUK) March 3, 2025