ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Φωτογραφία: Χ/ Human Rights Watch

Διεθνή

Η τρομακτική πρόβλεψη για το Μουντιάλ της Σαουδικής Αραβίας

21.03.24 | 09:10

Το Μουντιάλ αποτελεί για το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Βρίσκεται πάνω από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, όχι γιατί το θέαμα που προσφέρει είναι το κορυφαίο, αλλά γιατί είναι ένα γεγονός που αποκτά χαρακτήρα γιορτής και ένωσης των λαών.

Εκεί ο Αργεντίνος και ο Έλληνας θα συνδιαλλαχθούν και θα γίνουν… συμπατριώτες με κοινή προέλευση, την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο. Το μεγαλείο του ποδοσφαίρου, αναδεικνύεται κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε όλο του το φάσμα.

Για να δημιουργηθεί αυτή η συνθήκη όμως, υπάρχει ένας κυκεώνας εργασιών, με υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος ποια άλλη: Τη FIFA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αυτή που θα πάρει τα εύσημα όταν μία διοργάνωση καθίσταται επιτυχημένη, όπως θα είναι και αυτή που θα λογοδοτήσει αν συμβούν… παρατράγουδα.

Οι θάνατοι στο Μουντιάλ του Κατάρ

Η διοργάνωση του Μουντιάλ του Κατάρ είναι σίγουρα χαραγμένη στο μυαλό όλων ως μία από της καλύτερες. Παρόλα αυτά, υπήρχαν και στιγμές έντονης αμφισβήτησης ως προς την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και αντίδρασης για τους θανάτους χιλιάδων εργατών που προκλήθηκαν για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, κοντά στους 7.000 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους για το Μουντιάλ του 2022, με τους 6.500 να είναι μετανάστες στο Κατάρ από άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου. Σε ένα διάστημα περίπου 12 χρόνων, από το 2010 μέχρι και την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δηλαδή για κάθε βδομάδα προετοιμασίας της διοργάνωσης πέθαιναν 10 άνθρωποι.

Το σύστημα «Καφάλα» στο Μουντιάλ της Σαουδικής Αραβίας

Το σύστημα «Καφάλα» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο να ωφεληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις με φθηνά εργατικά χέρια, προερχόμενα από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, εκτός του Ιράκ.

Σαν ένα «σκλαβοπάζαρο» δηλαδή, χωρίς κανονισμούς και δικαιώματα, γεμάτο εκμετάλλευση. Για αυτό και το συγκεκριμένο σύστημα αμφισβητείται συνεχώς.

Εξαιτίας αυτού, όπως γράφει ο Guardian στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2034, έχουν μεταναστεύσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από το Μπαγκλαντές.

Σε ένα διάστημα 14 χρόνων, από το 2008 μέχρι το 2022, οι εργάτες που πέθαναν στη Σαουδική Αραβία και προέρχονταν από το Μπαγκλαντές, ήταν 13.685.

Η αντίδραση από το Human Rights Watch

Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν στη διοργανώτρια Αρχή τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Μίνκι Γουόρντεν, διευθύντρια του Human Rights Watch, τόνισε: «Η FIFA φαίνεται να μην έχει ακόμα το μάθημα της παραχωρώντας τη διοργάνωση στη Σαουδική Αραβία χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαφάνεια. Αυτό μπορεί να κοστίσει τις ζωές χιλιάδων εργατών».