Κουλιεράκης Κωνσταντέλιας ΠΑΟΚ πανηγυρικό Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Η βαριά βιομηχανία ποδοσφαιριστών και ο αντίκτυπος στο… ταμείο

24.03.24 | 22:30

Το καλοκαίρι του 2007, όταν και ανέλαβε το «τιμόνι» του ΠΑΟΚ με λαϊκή απαίτηση και τη στήριξη του «ασπρόμαυρου» Ερασιτέχνη, μία από τις πρώτες εντολές του Θόδωρου Ζαγοράκη ήταν η αναδιοργάνωση των ακαδημιών του «δικεφάλου» σε υψηλά στάνταρ, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

Σημείο «κλειδί» όπως αποδείχθηκε, αποτέλεσε η πρόσληψη του Θεσσαλονικιού, Θόδωρου Ελευθεριάδη και λίγους μήνες αργότερα αυτή του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου, με τον πρώτο να αφήνει αργότερα το «στίγμα» του και στον Ολυμπιακό και τον δεύτερο να έχει συμπληρώσει αισίως 17 χρόνια παρουσίας στην ακαδημία, έχοντας πλέον τον ρόλο του γενικού διευθυντή τμημάτων Υποδομής και Ανάπτυξης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της -περιβόητης πλέον ανά την Ευρώπη- ακαδημίας του ΠΑΟΚ, με δεκάδες πρωταθλήματα Ελλάδας και τρόπαια σε διεθνή τουρνουά και ανάδειξη δεκάδων ποιοτικών ποδοσφαιριστών, με τελευταίους τους Γιάννη Κωνσταντέλια, Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, Γιάννη Μιχαηλίδη, Χάρη Τσιγγάρα και Στέφανο Τζίμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα πρώτα αποτελέσματα

Ουσιαστικά, όταν ο Θοδωρής Ζαγοράκη έβαλε τη φανέλα και το σορτσάκι του στην ντουλάπα και φόρεσε κοστούμι, το ρόστερ του ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που Δημήτρης Σαλπιγγίδης «κατηφόρισε» στην Αθήνα, είχε δύο μόνο ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου που ήταν «προϊόντα» των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο.

Τα επόμενα χρόνια όμως, η μεθοδική και σοβαρή δουλειά στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες, χωρίς τον πακτωλό των εκατομμυρίων του Ιβάν Σαββίδη που από το 2012 έως και σήμερα έχουν… διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό όλους όσους εργάζονται σε αυτές, άρχισε να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.

Όταν ο νυν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Αύγουστο του 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του ποδοσφαιρικού «δικέφαλου», στο ρόστερ υπήρχε σημαντική… προίκα.

Ο 20χρονος στόπερ Χρήστος Ιντζίδης, οι 19χρονοι πλάγιοι μπακ Κώστας Σταφυλίδης, Στέλιος Κίτσιου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο 20χρονος μπακ Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, ο 16χρονος αμυντικός Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, ο 19χρονος χαφ Εργκούς Κάτσε, ο 18χρονος χαφ Κώστας Παναγιωτούδης, ο 18χρονος εξτρέμ Δημήτρης Πόποβιτς και φυσικά ο 19χρονος μεσοεπιθετικός Δημήτρης Πέλκας. Όχι και άσχημα…

Φωτογραφία: Intime

Η «απογείωση» στα χρόνια του Ιβάν

Με τον Ιβάν Σαββίδη στο «τιμόνι», ο ΠΑΟΚ έκανε σταδιακά το επόμενο μεγάλο βήμα: «Δίχτυα» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δεκάδες σκάουτερ και δεκάδες συνεργαζόμενες ακαδημίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επένδυση ξεκίνησε με ένα ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όμως χρόνο με τον χρόνο το «κονδύλι» ανέβαινε για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου στον προϋπολογισμό του «δικεφάλου» τα τμήματα υποδομής «απορροφούν» περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για το «Σπίτι των Ακαδημιών» στο κέντρο της πόλης, στο οποίο μένουν νεαροί ποδοσφαιριστές που προέρχονται από Νομούς εκτός Θεσσαλονίκης.

Μία ματιά δε στη δομή της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, αρκεί για να καταλάβει κανείς το τι ακριβώς γίνεται στον σύλλογο. Τεχνικός διευθυντής ο Γιώργος Γεωργιάδης, αναλυτές βίντεο, σκάουτερς, ψυχολόγος, διατροφολόγος, υπεύθυνη φοίτησης, εργοφυσιολόγος, υπεύθυνοι για την επικοινωνία με τις συνεργαζόμενες ακαδημίες και ένα πλήρες τεχνικό τιμ σε όλες τις ομάδες, από την Κ7-Κ8 μέχρι τον ΠΑΟΚ Β.

Φωτογραφία: paokfc.gr

Η δεύτερη «φουρνιά»

Τα επόμενα χρόνια η «παραγωγή» συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. Ποδοσφαιριστές όπως ο 20χρονος αμυντικός Στέλιος Ποζατζίδης, ο 21χρονος τερματοφύλακας Νίκος Μελίσσας, ο 19χρονος χαφ Κυριάκος Σαββίδης, ο 20χρονος χαφ Φάνης Τζανδάρης, ο 19χρονος στόπερ Κρίστι Κιόσε, ο 18χρονος εξτρέμ Στέλιος Πόζογλου, ο 18χρονος Ευθύμης Κουλούρης, ο 19χρονος στόπερ Αχιλλέας Πούγγουρας, ο 16χρονος τερματοφύλακας Μάριος Σιαμπάνης, ο 17χρονος στόπερ Κώστας Δημητρίου, ο 18χρονος Λευτέρης Λύρατζης και ο 17χρονος Γιώργος Βρακάς ήταν ορισμένοι μόνο από τους ποδοσφαιριστές των ακαδημιών που διέσχισαν όλο τον δρόμο προς την «πρώτη» ομάδα μέχρι τη σεζόν 2017-18, ανεξάρτητα από το αν λίγοι εξ αυτών κατάφεραν να κάνουν… θόρυβο.

Φωτογραφία: Intime

Η «έκρηξη» της τελευταίας πενταετίας!

Όλο αυτό το διάστημα, με πρώτο τον Ιβάν Σαββίδη, κανείς στον ΠΑΟΚ δεν θεώρησε πως η δουλειά έφτασε στο απόγειό της! Τα αποτελέσματα, αποτέλεσαν την απόλυτη δικαίωση.

Τη σεζόν 2018-19, εμφανίζεται δειλά- δειλά στο προσκήνιο ο 18χρονος τότε Χάρης Τσιγγάρας, για να ακολουθήσουν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Χρήστος Τζόλης, Γιώργος Κούτσιας, Μάριος Τσαούσης, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Γιάννης Κωνσταντέλιας και Στέφανος Τζίμας, από τους οποίους ο ΠΑΟΚ είτε έχει ήδη πάρει πολλά εκατομμύρια είτε θα πάρει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Φωτογραφία: Intime

Αυτοί που… έρχονται

Η «παραγωγή» όμως δεν σταματάει. Σε ΠΑΟΚ Β, Κ19 και Κ17 υπάρχουν ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές που μπορούν σε λίγο καιρό να αποτελούν «κομμάτια» της «πρώτης» ομάδας και να εξελιχθούν σε νέους… Κωνσταντέλιες και Κουλιεράκηδες.

Ο 20χρονος τερματοφύλακας Δημήτρης Μοναστηρλής, ο 17χρονος χαφ Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ, ο 19χρονος αμυντικός Ταξιάρχης Φίλων, ο 19χρονος μεσοεπιθετικός Κωνσταντίνος Γκούμας, ο 19χρονος στόπερ Δημήτρης Κωττάς, ο 20χρονος μεσοεπιθετικός Αργύρης Δαρέλας βρίσκονται μεταξύ άλλων στον «προθάλαμο» της Τούμπας, τη στιγμή που υπάρχει απίστευτος ποδοσφαιρικός «πλούτος» στους «μικρούς» ή στους… πολύ «μικρούς».

Ο αντίκτυπος στο… ταμείο!

Πάμε τώρα και στα οικονομικά οφέλη του ΠΑΟΚ από τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες τα τελευταία 17 χρόνια, υπολογίζοντας τα χρήματα που έβαλε ο ΠΑΟΚ στα ταμεία του από πωλήσεις «δικών» του ποδοσφαιριστών χωρίς τα μπόνους επίτευξης στόχων ή των χρημάτων από ποσοστά μεταπώλησης.

Ο Χρήστος Τζόλης πωλήθηκε στη Νόριτς έναντι 11 εκ. ευρώ, η πώληση του Ευθύμη Κουλούρη στην Τουλούζ έφερε 3,5 εκατ. ευρώ, αυτή του Γιώργου Κούτσια στο Σικάγο άλλα 2,5 εκατ., η πώληση του Δημήτρη Πέλκα στη Φενέρμπαχτσε περίπου 2 εκατ.

Φωτογραφία: www.canaries.co.uk

Επιπλέον, ο Κώστας Σταφυλίδης παραχωρήθηκε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, 350 χιλιάδες ευρώ ήταν το κέρδος από την μεταγραφή του τερματοφύλακα Νίκου Μπότη στην Ίντερ, 300 χιλιάδες το κέρδος από την παραχώρηση του Στέλιου Κίτσιου στην Άνκαραγκουτσού, άλλες τόσες για τον δανεισμό του Χάρη Τσιγγάρα στην Τουλούζ και 100 χιλιάδες το αντίτιμο για την παραχώρηση του Γιώργου Τζοβάρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Αν προσθέσει κανείς όλα τα παραπάνω ποσά, προκύπτει άθροισμα που ξεπερνάει τα 21,5 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται η πώληση του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς έναντι 7,5 εκατ. ευρώ, τον οποίο ο ΠΑΟΚ απέκτησε από τον Βατανιακό Κατερίνης έναντι 20 χιλιάδων ευρώ το καλοκαίρι του 2014 και «ψήθηκε» σε Πιερικό, Βέροια, Ανόρθωση και Ατρόμητο.

Ο ορισμός του success story

Εν κατακλείδι, ο ΠΑΟΚ έχει εξαργυρώσει την μεγάλη επένδυσή του στους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και τμήματα υποδομής του τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό, ενώ αν αναλογιστεί κανείς πως οι Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης μπορούν μαζί να φέρουν στα «ασπρόμαυρα» ταμεία περισσότερα από 20-25 εκατ., δίπλα στη φράση «ακαδημία του ΠΑΟΚ» μπορεί να «κολλήσει» άνετα η φράση… success story.