Καζακστάν εθνική ομάδα Φωτογραφία: X-Kazakhstan Football Federation

Εθνική Ομάδα

Καζακστάν: Μια άκρως επικίνδυνη ομάδα που περιμένει να την υποτιμήσουν

21.03.24 | 13:02

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Το Καζακστάν είναι το προτελευταίο εμπόδιο της Ελλάδας πριν την τελική φάση του Euro 2024. Οι Καζάκοι αποτελούν μία από τις πιο βελτιωμένες ομάδες των δύο τελευταίων ετών στην Ευρώπη και η αποστολή των διεθνών μας μόνο εύκολη δεν προβλέπεται.

Η Εθνική μας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία βρίσκεται κοντά στο να λάβει μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση. Στα προκριματικά, Γαλλία και Ολλανδία ήταν ανυπέρβλητα εμπόδια. Ωστόσο, η Ελλάδα είχε φτιάξει τις συνθήκες έτσι, ώστε να κυνηγήσει την πρόκριση μέσω των playoffs του Nations League.

Οι ανακατατάξεις έφεραν το Καζακστάν απέναντι από το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ κι αν για πολλούς η μάχη μοιάζει ήδη… κερδισμένη, για τους Καζάκους που έχουν συνηθίσει να τους υποτιμούν, είναι μια ιδανική κατάσταση.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τα πρώτα χρόνια στα ευρωπαϊκά προκριματικά

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, το Καζακστάν ήταν μία από τις πολλές χώρες που έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους, όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και ποδοσφαιρικά. Από το 1992 ως το 1996 το Καζακστάν έδινε μόνο φιλικά, ενώ έκτοτε μπήκε κανονικά στη Συνομοσπονδία της Ασίας, αγωνιζόμενο στα προκριματικά για το Ασιατικό Πρωτάθλημα του 1996 και το 2000 αλλά και τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 και του 2002.

Ως όμως μια χώρα με διηπειρωτική ικανότητα, το Καζακστάν αποφάσισε να μεταπηδήσει από τη συνομοσπονδία της Ασίας σε αυτή της Ευρώπης. Έχασε τη διορία για να λάβει μέρος στα προκριματικά του Euro 2004, αλλά εντάχθηκε κανονικά σε αυτά για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας κι έκτοτε αγωνίζεται εκεί.

Η πρώτη επίσημη νίκη ως μέλος της UEFA, άργησε αλλά ήρθε θριαμβευτικά. Μετά από τρεισήμισι χρόνια, 14 ήττες και τρεις ισοπαλίες σε 17 ματς, το Καζακστάν νίκησε στο Αλμάτι τη Σερβία με 2-1 για τα προκριματικά του Euro 2008 ενώ έξι μήνες μετά, για την ίδια διοργάνωση, οι Καζάκοι έκαναν και την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Αρμενίας.

Η απογοητευτική συνέχεια και η επάνοδος

Παρά τη θετική αρχή, η συνέχεια ήταν δεδομένα δύσκολη. Έχοντας να αντιμετωπίσει συχνά Εθνικές ομάδες πολύ πάνω από τη δική της θέση στο FIFA Ranking, το Καζακστάν δεν έφτασε ούτε καν κοντά στο να προκριθεί σε μεγάλη διοργάνωση σε καμία από τις οκτώ προκριματικές φάσεις που συμμετείχε. Τερματίζοντας συχνά στις τελευταίες θέσεις του ομίλου ως η ομάδα, είτε από το τελευταίο, είτε από το προτελευταίο pot.

Ωστόσο, με το νεοσύστατο Nations League, το Καζακστάν αγωνιζόμενο εναντίον ομάδων που ήταν σαφώς στα μέτρα του, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η ομάδα άρχισε να παίρνει νίκες και να ανεβαίνει σκαλιά στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πυραμίδα. Στο πρώτο Nations League κατάφερε να ανέβει από την 4η και τελευταία κατηγορία στην 3η, ενώ στο δεύτερο μέτρησε τις δυνάμεις του εναντίον ομάδων όπως η Αλβανία και η Λευκορωσία.

Η επιλογή του Αντίγεβ που άλλαξε το ρου της ιστορίας του Καζακστάν

Τον Μάιο του 2022, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας προσέλαβε για προπονητή τον Ρώσο Μαγκομέντ Αντίγεβ. Χωρίς ιδιαίτερες παραστάσεις στο υψηλό επίπεδο, η πρόσληψη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο, οι οποίες όμως εξαλείφθηκαν γρήγορα.

Μέσα σε έξι μήνες, το ετήσιο συμβόλαιο του 46χρονου προπονητή επεκτάθηκε σε τριετές και το Καζακστάν μπήκε με φόρα στον ποδοσφαιρικό χάρτη της γηραιάς ηπείρου.

Στην πρώτη διοργάνωση με τον Αντίγεβ στον πάγκο, τα «γεράκια» τερμάτισαν στην κορυφή του 3ου Ομίλου της τρίτης κατηγορίας του Nations League, κερδίζοντας την ευκαιρία για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα προβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης.

Με 4 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 ήττα την τελευταία αγωνιστική που είχαν κριθεί όλα, το Καζακστάν έβαλε από κάτω του ομάδες όπως το Αζερμπαϊτζάν, τη Σλοβακία και τη Λευκορωσία για να φτάσει σε αυτή την πρωτόγνωρη επιτυχία και τη φέρει απέναντι στην Ελλάδα.

Οι επιτυχίες δεν τελειώνουν όμως εκεί. Το Καζακστάν έφτασε μια ανάσα από το να προκριθεί απευθείας στο Euro 2024 από την προκριματική διαδικασία, κάτι που αν συνέβαινε, δεν θα χρειαζόταν φυσικά να μπει στον… κόπο των playoffs.

Αγωνιζόμενη στον 8ο Όμιλο των προκριματικών, η ομάδα του Αντίγεβ τερμάτισε μεν 4η, αλλά μέχρι το 86ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Σλοβενία για την τελευταία αγωνιστική, διεκδικούσε τη δεύτερη προνομιούχο θέση, που θα την έστελνε στα γήπεδα της Γερμανίας. Με το ματς της Λιουμπλιάνας στο 1-1, το Καζακστάν κυνηγούσε ένα γκολ, το οποίο θα του χάριζε τη νίκη αλλά και την πρόκριση, όμως το τέρμα του Βέρμπιτς στο 86′ γκρέμισε τις ελπίδες των «γερακιών».

Σε 10 ματς πέτυχε 6 νίκες (εκ των οποίων μία κόντρα στη Δανία με 3-2 και όντας πίσω στο σκορ με 2-0 ως το 70’) ενώ είχε και 4 ήττες, ρεκόρ που είχε και η Φινλανδία που τερμάτισε 3η λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων, ενώ Δανία και Σλοβενία πήραν τελικά την απευθείας πρόκριση.

Η αλλαγή φιλοσοφίας με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς και ο ρέκορντμαν Ζαϊνουντίνοφ

Στα 16 επίσημα παιχνίδια του Αντίγεβ στον πάγκο του Καζακστάν, η ομάδα έχει αγωνιστεί με πέντε διαφορετικές διατάξεις, όλες όμως είχαν ένα κοινό παρονομαστή. Την τριάδα των κεντρικών αμυντικών. Είτε με πιο αδύναμες θεωρητικά ομάδες όπως το Σαν Μαρίνο, είτε με πιο δυνατές, είτε με ισοδύναμες, το Καζακστάν παίζει πάντα με τρία center back κι από και μετά αλλάζει ελαφρώς η φιλοσοφία. Η διάταξη ωστόσο που μοιάζει πιο πιθανή στον αγώνα εναντίον της Ελλάδας, είναι το 5-3-2, καθώς αυτή έχει χρησιμοποιήσει ο Αντίγεβ, στα πιο δύσκολα και κρίσιμα ματς.

Το Καζακστάν δεν συνηθίζει να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής. Προτιμά να μένει χαμηλά στο γήπεδο και να πιέζει σε Mid Block ενώ προσπαθεί να χτυπά είτε στην επιθετική μετάβαση, είτε από στατικές φάσεις, σημεία του παιχνιδιού στα οποία είναι εξαιρετική. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, είναι ο μεγάλος αριθμός των γκολ των «γερακιών» στα τελευταία 20 λεπτά των αγώνων του. Οκτώ από τα 16 τέρματα που πέτυχε στα προκριματικά του Euro το Καζακστάν, τουτέστιν το 50%, ήρθαν από το 70ό λεπτό και μετά. Γεγονός που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την ελληνική ομάδα.

Το μεγαλύτερο «όπλο» όμως, στη φαρέτρα του 46χρονου τεχνικού της ομάδας, είναι ο Μπαχτιγιόρ Ζαϊνουντίνοφ. Ο 25χρονος Καζάκος πήρε σπουδαία μεταγραφή από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Μπεσίκτας το καλοκαίρι και με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ είναι ο ακριβότερος και καλύτερος παίκτης της χώρας.

Το τρομερό με την περίπτωση του Ζαϊνουντίνοφ, είναι η προσαρμοστικότητά του και η άνεση που έχει να αγωνίζεται σε διάφορες θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε την καριέρα του στη Ταράζ ως επιθετικός μέσος, στην Αστάνα έγινε κεντρικός μέσος, στη Ροστόφ εξτρέμ, ενώ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας χρησιμοποιήθηκε από αριστερό μπακ μέχρι και κεντρικός αμυντικός.

Σε μόλις 24 ματς με την Μπεσίκτας έχει αγωνιστεί ήδη σε έξι διαφορετικές θέσεις, τις περισσότερες εξ αυτών ως αριστερός μπακ. Με την εθνική του ομάδα ωστόσο, παίζει κυρίως ως επιθετικός χαφ σε διάταξη τρεις μέσους και υπό αυτό το πλαίσιο, σκόραρε τέσσερις φορές στα προκριματικά του Euro 2024, όντας ο τρίτος σκόρερ στον όμιλο πίσω μόνο από Χόιλουντ και Σέσκο.

Μάλιστα, ο Ζαϊνουντίνοφ είναι ήδη πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Καζακστάν, καθώς σε μόλις 34 συμμετοχές, έχει φτάσει τα 14 τέρματα, ενώ ο βασικός κεντρικός επιθετικός της ομάδας, Αμπάτ Αϊμπέτοφ, έχει 9 γκολ σε 35 ματς, όντας τέταρτος στη σχετική κατηγορία.

Το Καζακστάν ευελπιστεί στη δική μας υπεροψία

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το Καζακστάν βρίσκεται πολύ κοντά στο να γράψει ιστορία. Μπορεί η Ελλάδα να έχει σχεδόν μια δεκαετία να προκριθεί σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά τα «γεράκια» δεν έχουν προκριθεί ποτέ κι αυτό δίνει έξτρα κίνητρο.

«Ολόκληρη η χώρα δεν θα κοιμηθεί το βράδυ της 21ης Μαρτίου πιστεύοντας στην επιτυχία και την συμμετοχή στο Euro», τόνισε ο CEO της Αστάνα, Σαγιάν Καμιτζάνοφ, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς για όλο το Καζακστάν.

Η αποστολή λοιπόν των διεθνών μας μόνο εύκολη δεν θα είναι και σίγουρα αυτό το παιχνίδι δεν θα έχει καμία σχέση με τα προ 20ετίας παιχνίδια της Ελλάδας με το Καζακστάν. Τότε, που για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η «γαλανόλευκη» πέτυχε ισάριθμες νίκες.

Από τη θέση 137 που βρέθηκε το 2017 και ήταν η χειρότερή του στο FIFA ranking, το Καζακστάν βρίσκεται τώρα στο 100 και με μία νίκη θα προσπεράσει την καλύτερή του επίδοση που είναι η θέση 98, στην οποία είχε φτάσει το 2016.

Οι Καζάκοι διανύουν την καλύτερη περίοδο της μικρής ποδοσφαιρικής τους ιστορίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψιν η Ελλάδα και ο Γκουστάβο Πογέτ. Μόνο μελανό σημείο, η απουσία του καλύτερου κεντρικού αμυντικού της ομάδας, Νουραλί Αλίπ, ο οποίος έχει συμπληρώσει κάρτες. Ο 24χρονος παίκτης της Ζενίτ και δεύτερος ακριβότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας, θα λείπει από το παιχνίδι της «OPAP Arena» και πιθανότερος αντικαταστάτης του πιθανότατα θα είναι, καλά καταλάβατε, ο Ζαϊνουντίνοφ.