Κι όμως κατά βάθος κάπου υπάρχει λάθος…
14.10.24 | 16:27
Σύσσωμη η ποδοσφαιρική κοινότητα γαλβανίζεται -και δικαίως- με τις ιστορικών διαστάσεων επιτυχίες της Εθνικής ομάδας.
Ο πρωθυπουργός ευχαριστημένος – δικαίως κι αυτός – παρουσιάζει στον πρόεδρο της UEFA, ως επιτυχία της κυβέρνησης, τον εξοβελισμό της βίας από τα γήπεδα, συνέπεια της εφαρμογής του νόμου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, παρουσιάζει ικανοποιημένος στο συνέδριο της ECA στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο «βασιλιάς των σπορ» αριθμεί 2.500 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 28,5% των αθλητικών σωματείων της χώρας επί συνόλου όλων των σπορ.
Άπαντες συμφωνούν ότι οι πέντε μεγάλες ομάδες της Super League βρίσκονται συγκυριακά σε πολύ καλό επίπεδο, κάποιες δε δαπάνησαν πολλά χρήματα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να είναι και φέτος συναρπαστικό.
Τι συμβαίνει, όμως, πίσω από τη φαντασμαγορία της βιτρίνας του ποδοσφαίρου μας;
Η κοινή διαπίστωση όλων όσοι ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ότι υπάρχει μείωση τόσο του αριθμού των σωματείων, όσο και των διαιτητών.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΓΑ τις προϋποθέσεις του νόμου πληρούν για το 2024, 2.233 σωματεία, ενώ για το 2025 αίτηση για ένταξη στο μητρώο έχουν υποβάλλει 2285.
Όμως, πέρα από τους αριθμούς, υπάρχει η πραγματικότητα:
-Το καλοκαίρι του 2021 η ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας έκανε εκλογές για την ανάδειξη νέα διοίκησης. Στις εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου μόλις εννέα σωματεία, ενώ οι υποψήφιοι πρόεδροι ήταν τρεις!
-Την περίοδο 2022 – 2023 δεν διεξήχθη πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Λασιθίου επειδή μόνο τέσσερα σωματεία είχαν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ και διέθεταν την ειδική αθλητική αναγνώριση. Τα υπόλοιπα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου ώστε να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα.
-Το φετινό πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Ευρυτανίας θα διεξαχθεί με μόλις πέντε ομάδες. Θα αρχίσει το Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.
-Το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Γρεβενών θα διεξαχθεί φέτος με μόλις οκτώ ομάδες. Αυτός είναι ο συνολικός αριθμός, που αμφότερες οι ενώσεις έχουν στη δύναμή τους.
Δεν είναι, όμως μόνο οι μικρές ενώσεις
Στην «ποδοσφαιρομάνα» Λάρισα η τοπική ΕΠΣ προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διαγραφή 110 σωματείων από τη δύναμή της – κάποια από αυτά ιστορικά – επειδή είχαν καταστεί «ανενεργά».
Όπως είπε ο πρόεδρος της και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, Δ. Μπουχλαριώτης «μόνο την πρώτη μέρα εφαρμογής του μητρώου της ΓΓΑ χάθηκαν εν μια νυκτί 28 σωματεία».
Σήμερα η ΕΠΣΝ Λάρισας αριθμεί περίπου 70 σωματεία, που είναι τα λιγότερα των τελευταίων ετών – για να μην πούμε δεκαετιών.
Αιτίες της μείωσης των σωματείων είναι η ερήμωση της περιφέρειας, το οικονομικό και σύμφωνα με κάποιους η γραφειοκρατία και τα έξοδα για εγγραφή στο μητρώο καθώς και άλλες παράμετροι όπως το θέμα των προπονητών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαιτητές των τοπικών πρωταθλημάτων
Η απουσία ενδιαφέροντος, οι μικρές πιθανότητες ανέλιξης στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και η παραίτηση όσων για λόγους ηλικίας – κυρίως – βγαίνουν από τους πίνακες των εθνικών πρωταθλημάτων, έχουν δημιουργήσει μια οριακή κατάσταση.
-Στην ΕΠΣ Μεσσηνίας, προ ημερών διεξήχθη αγώνας με έναν διαιτητή.
-Το ίδιο συνέβη και στους τελευταίους αγώνες του περσινού πρωταθλήματος σε ΕΠΣ της περιφέρειας Θεσσαλίας. Αγώνες διεξήχθησαν με έναν διαιτητή ή έναν διαιτητή και έναν βοηθό.
Ο αριθμός των διαιτητών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πρωταθλημάτων. Γι’ αυτό κατά κανόνα γίνονται αγώνες Σάββατο, Κυριακή πρωί και απόγευμα, ώστε να ορίζονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα είτε ως διαιτητές, είτε ως βοηθοί!
Κάποιες άλλες ΕΠΣ δανείζονται διαιτητές από ενώσεις όμορων νομών για να καλύψουν τα κενά τους.
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος:
Διαιτητές 50 ετών και άνω, αγύμναστοι, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν τιμωρούνται για τα αγωνιστικά λάθη τους ώστε να μην υπάρξει έλλειψη και «να μπορέσουν να βγουν οι αγώνες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΠΣ Λέσβου τον περασμένο Αύγουστο δεν πρότεινε, επειδή δεν έχει νέους σε ηλικία διαιτητές, ως υποψήφιους ανόδου στη Γ’ Εθνική.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣ Ηλείας, Αρ. Κουλούρη, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν παραδοχή του προβλήματος: «Xάσαμε δέκα διαιτητές που βγήκαν από τη σχολή και δεν έπαιξαν. Ούτε και οι άλλες ενώσεις έχουν διαιτητές. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό”.
Ας ελπίσουμε ότι η νεότευκτη «επιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου» της ΕΠΟ θα υλοποιήσει το στόχο της ώστε « το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να αποκτήσει όλες τις απαιτούμενες δομές που θα του επιτρέψουν να αναδείξει, αλλά και να αξιοποιήσει απτά, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του».
Aν όχι κι αν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα «η καρδιά της ΕΠΟ», όπως χαρακτήριζε ο πρώην πρόεδρός της, Τ. Μπαλτάκος, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συνεχίσει να παρουσιάζει αρρυθμίες…