Λακαφώσης στον bwinΣΠΟΡ FM: «Αντιμετώπισαν το δυστύχημα σαν απλό τροχαίο-Σεβασμός στους νεκρούς!»
Ο μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός Κώστας Λακαφώσης, ο οποίος εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στη διερεύνηση ατυχημάτων και είναι από τους εμπειρογνώμονες για την τραγωδία των Τεμπών, μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Βάιο Τσούτσικα και Μιχάλη Τσόχο για το πόρισμα και τις εγκληματικές παραλήψεις που έγιναν.
Ανέφερε πως το πόρισμα ξεκαθαρίζει πως υπήρχε καύσιμη ύλη στο μοιραίο τρένο, ενώ καταδεικνύει τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος, που δεν επιτρέπουν να έχουμε περισσότερο «φως» στην υπόθεση. Παράλληλα, κλήθηκε να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα αν πλέον είναι ασφαλές να ταξιδεύει κάποιος με τρένο στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, ο Κώστας Λακαφώσης μίλησε για:
-το πόρισμα για τα Τέμπη: «Όποιος σχολιάσει το πόρισμα, πρέπει πρώτα να το έχει διαβάσει. Πρέπει να διαβαστεί το πόρισμα, που είναι 178 σελίδες στα αγγλικά και σε κάποια σημεία δυσνόητο. Εγώ βρήκα ότι έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά στο πόρισμα, θα μπορούσαν να είχαν γίνει κι άλλες έρευνες και ενέργειες για να έχουμε παραπάνω στοιχεία. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, από τις 3 Μαρτίου, ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι φυσιολογικό, δεν είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε όταν τρακάρουν δύο ηλεκτρικά τρένα. Όταν τρακάρουν δύο ηλεκτρικά τρένα, δεν βλέπουμε τέτοια ανάφλεξη, δεν είναι φυσιολογικό. Ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή για όσους μπορούν να το καταλάβουν. Δεν υπάρχει καύση χωρίς κατανάλωση καύσιμης ύλης. Είναι βασική αρχή. Βλέπουμε στα βίντεο μια πυρόσφαιρα που εξελίσσεται, τροφοδοτείται επί έξι δευτερόλεπτα, μέχρι που σβήνει στο δέκατο δευτερόλεπτο. Αυτό δεν γίνεται από τον… αέρα. Χθες τελείωσε αυτό με κρατική σφραγίδα, από μια ανεξάρτητη αρχή, που δεν είναι κρατικό όργανο».
-την καύσιμη ύλη που υπήρχε στο τρένο: «Προκύπτει με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες αναλύσεις και γνωματεύσεις από καθηγητή του Αριστοτέλειου, από πανεπιστήμια από τρεις χώρες του εξωτερικού, από ανθρώπους που έκαναν έρευνα του βίντεο… Έχουν εμπλακεί κατά προσέγγιση δέκα άτομα με πολύ βαριά βιογραφικά, δεν είναι η γνώμη ενός πολιτικού μηχανικού που κάποιος τον έβαλε. Δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης. Υπάρχει και ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι, η αποτύπωση της συνέχειας, από τη σύγκρουση και μετά. Τι έγινε με τους θανάτους, με τη διάσωση, πότε ξεκίνησε η κατάσβεση, πότε έληξε, πώς υπήρξε ο συντονισμός… Όλα αυτά είναι χρήσιμα για το δικαστήριο. Το ένα σκέλος είναι το γεγονός και το άλλο η σκοπιμότητα πίσω από τη διαχείριση».
-τη διαχείριση μετά την τραγωδία στα Τέμπη: «Αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίστηκε σαν ένα τροχαίο για το οποίο δεν έχουμε και καμία απορία. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση. Γιατί έγινε έτσι, δεν το ξέρουμε, αλλά ότι έγινε έτσι είναι ξεκάθαρο. Όταν κάποιοι κατάλαβαν πως χρειάζεται μεγαλύτερο ψάξιμο, είχε αλλοιωθεί ο χώρος, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις καταγραφές όπως έπρεπε. Τα πρώτα στοιχεία τα πήραμε 29 μέρες μετά. Ο δικηγόρος κ. Ψαρόπουλος, που είναι και πατέρας θύματος, με διόρισε και αμέσως αναζητήσαμε στοιχεία. Υπάρχουν γραπτά αιτήματα, που ζητάει ενέργειες και πράξεις. Όταν φτάσαμε στις 27 Μαρτίου να κάνουμε την αυτοψία, μπαίνοντας στο χώρο αντιληφθήκαμε μία αντιμετώπιση ‘έλα, άντε, να τελειώνουμε τώρα. Να τους κάνουμε το χατίρι επειδή θέλουν να πάρουν αποζημιώσεις ή να γίνουν διάσημοι’. Δεν είδα τον ζήλο και την ανησυχία ότι κάτι πρέπει να ψάξουμε. Δεν μας πίστεψαν στην αρχή πως εδώ υπάρχει κάτι για διερεύνηση. Άργησε πολύ η ανάκριση να αντιληφθεί ότι εδώ κάτι υπάρχει που πρέπει να διερευνηθεί».
-τα πράγματα που δεν μπορεί να μοιραστεί δημοσίως: «Ξέρω περισσότερα από αυτά που λέω. Δεν κρύβω στοιχεία, στο δικαστήριο προφανώς και θα ακουστούν με κάθε λεπτομέρεια. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στην υπόθεση που δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια, γιατί πρέπει να σεβόμαστε το απόρρητο της ανάκρισης που έχουμε ξεφτιλίσει με κάθε τρόπο. Ποιος είναι αυτός που δίνει σε δημοσιογράφους απόρρητα στοιχεία από κρατικό δίκτυο καμερών; Πρέπει να ελέγξουμε τον κομιστή! Όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα παρακολουθεί από μακριά και σφυρίζει αδιάφορα, δεν μπορούμε να μιλάμε για απόρρητο της ανάκρισης. Κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα βγάζουμε δημόσια, γιατί τα ακούνε άνθρωποι που τους επηρεάζει άμεσα η υπόθεση. Δεν μπορώ να βγάλω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που γνωρίζω, όταν τα ακούνε οι γονείς των ανθρώπων αυτών και δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Ο σεβασμός στους νεκρούς από την αρχαία Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει. Δίπλα στο λιωμένο αλουμίνιο είχαμε βρει ένα ανθρώπινο υπόλειμμα! Αυτό που ήταν πεταμένο στα σκουπίδια και θα το είχαν φάει τα ποντίκια, δεν το είχε αναζητήσει κανένας. Αυτό είναι εξωφρενικό και δείχνει πόσο σεβόμαστε τους ανθρώπους που έφυγαν και τους ανθρώπους τους. Εδώ δεν υπάρχει πολιτικός χρωματισμός, είναι ανθρώπινες αξίες που πρέπει να είναι αυτονόητες. Η προσβολή του νεκρού δεν περνά έτσι, όποιο κόμμα κι αν έχει κάποιος σημαία».
-το αν είναι ασφαλή τα τρένα πλέον: «Το πρόβλημα του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα είναι βαθύ. Μακάρι να μπορούσε κάποιος ένα κουμπί και να βάλει ένα μηχάνημα να λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι έτσι. Ο σιδηρόδρομος είναι πιο πολύπλοκο ζήτημα με παθογένειες ετών. Πήραμε 74 σταθμάρχες και πέρασαν όλοι, δεν κόπηκε κανένας. Στο σχολείο να γράψεις διαγώνισμα, δεν θα περάσουν όλοι… Κι αυτός ο άνθρωπος κάνει μια δουλειά που η δουλειά του μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους σε θάνατο. Πρέπει να υπάρξει συνολική αναδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Εδώ πρέπει να απαντήσουν οι υπηρεσίες. Με ποιον τρόπο εταιρείες που πληρώνονται για 20 χρόνια δεν έχουν κάνει ολοκληρωμένο έργο».
-την ενασχόλησή του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό: «Ξεκίνησα σαν συντάκτης αυτοκινήτου, όταν ήμουν φοιτητής. Βρέθηκα να κάνω αυτή τη δουλειά, γιατί τότε τα περιοδικά αυτοκινήτου προσλάμβαναν παιδιά από το πανεπιστήμιο. Όπως κάποιος που πάει να κάνει μια μετάδοση ποδοσφαίρου, πρέπει να έχει παίξει λίγη μπάλα στη ζωή του. Έχω κάνει και οδηγός αγώνων, έχω τρέξει σε τρία Ράλι Ακρόπολις. Όχι όμως σε υψηλό επίπεδο».