Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Λάθη εκτός πλάνου, «μαχαιριές» στον προπονητή

12.04.24 | 11:58

Αν είσαι ο Μεντιλίμπαρ και σχεδιάζεις με λεπτομέρεια το πλάνο σου για τον αγώνα, δε μπορείς επανειλημμένα σ’ αυτό το επίπεδο, να πρέπει να μάθεις σε επαγγελματίες την αλφαβήτα. Αυτό έγινε στον Ολυμπιακό με τη Φενέρμπαχτσε.

 

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ

Το μοτίβο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε ΠΑΕ αξίας εκατομμυρίων και διοργανώσεις με προοπτική δισεκατομμυρίων, είναι απαιτητικό και σκληρό.

Τα συμβόλαια που τρέχουν, οι καριέρες που διακυβεύονται, οι παροχές που συμπληρώνουν την κοινωνική καθιέρωση αμούστακων παιδιών και η αφιέρωση στο αντικείμενο με έναν τρόπο που δεν είναι αυτός που αφορά παιδιά που απλώς «παίζουν μπάλα», δημιουργεί ένα πλαίσιο, καμιά φορά έως και ασφυκτικό.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε πρόσφατη ομιλία του στα αποδυτήρια του Έτιχαντ, φαίνεται στο βίντεο να λέει «εσείς είστε που παίζετε για έναν οπαδό μας που από το μισθό του έχει πληρώσει 2000 λίρες για να ταξιδέψει μέχρι εδώ και να έλθει να σας δει;»

Δεν ξέρω αν ο κάθε προπονητής χρησιμοποιεί αυτόν τον μοχλό πίεσης σε κάθε παίκτη – το χει κάνει σε άλλη μορφή ο Μουρίνιο, το χει κάνει με πολύ πιο ανθρωποκεντρικό και σιωπηλό, δημοσίως, τρόπο ο Κλοπ – το έκανε πρόσφατα ο Αταμάν με σκληρή προσέγγιση, ο τίτλος σε όλα αυτά είναι «παίξε για το τέλειο, δεν επιτρέπονται λάθη».

Αυτό ίσως τριγυρίζει στο μυαλό του Μεντιλίμπαρ από το βράδυ της Πέμπτης όταν είδε το σχέδιό του να «μαγκώσει» τη Φενέρ στο μισό σχεδόν του γηπέδου και να την «τρυπάει» στον άξονα με Τσικίνιο, Φορτούνη και στην επίθεση με την πίεση του Μασούρα, να φέρνει τρία γκολ για την ομάδα του δημιουργώντας ένα εκκωφαντικό 3-0 πριν οι φιλοξενούμενοι καταλάβουν ακόμα, πώς πάει έτσι το ματς εναντίον τους, και στη συνέχεια, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει από μη αναμενόμενα ατομικά λάθη – και στα δύο γκολ από παιδιά τα οποία τα έχουν επαναλάβει.

Είναι μια αμηχανία που δεν έχει γιατρειά. Πώς θα διαχειριστείς κάτι που είναι εντελώς εκτός προγράμματος, που δεν γιατρεύεται ουσιαστικά, δεν διδάσκεται ίσως, αφορά παίκτες με λανθασμένη αντίληψη της φάσης, με ανώριμη λογική στο πώς παίζουν τη θέση.

«Μαχαιριά» στον προγραμματισμό του συνόλου, ανάγκη για διπλωματική αντιμετώπιση του αθλητή για να μην τον ισοπεδώσει αλλά και μια σκληρή πραγματικότητα που δεν επιτρέπει να δείξεις και τόση, πια, ανοχή, σ’ αυτό το επίπεδο της απαιτητικότητας του επαγγελματισμού.

Η ΡΕΒΑΝΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

Δε θα κουραστούμε να γράφουμε, ότι ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βρήκε έναν προπονητή με ορθή λογική τακτικής, αξιοποίησης των παικτών, αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα.

Βρήκε ένα «κελεπούρι» – όλα συντείνουν ότι αυτό έγινε μέσω Κοβάσεβιτς – που αποδίδει καρπούς και γι’ αυτό οι πληροφορίες από την Ισπανία τον φέρνουν να συνεχίζει και του χρόνου στον Ολυμπιακό.

Στην Κωνσταντινούπολη η ομάδα του δεν θα πάει με φόβο γιατί δεν πήγε με φόβο μετά από το 1-4 από τη Μακάμπι. Γιατί επίσης δεν έχει άσχημο παρελθόν με τη Φενέρ εκεί, το αντίθετο κιόλας αφού την κέρδισε μέσα στη έδρα της με το 3-0 στη μεγάλη βραδιά του Μασούρα στην Πόλη πριν από δυόμισυ χρόνια.

Τον αγώνα μπορεί να τον κοουτσάρει επιτυχημένα ο προπονητής του. Θα ψάξει λύσεις για το δίδυμο στην άμυνα και θα τις βρει – η μόνη του ανησυχία για το ματς.

Θα έχει ξανά τον Ποντένσε που ήταν καθοριστικός στη μεγάλη ανατροπή με τους Ισραηλινούς. Θα έχει το ισχνό, έστω, προβάδισμα του 3-2. Θα έχει τη μεγάλη δίψα για την παρουσία του στα ημιτελικά.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει το προνόμιο να πηγαίνει σε κάθε ματς με σχέδιο, δομημένο, λογικό, ποδοσφαιρικό. Δεν είναι πάντα εύκολο να βγαίνει όπως το θέλει. Όμως ακόμη και οι αντιδράσεις του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο όταν μία πάσα δε βγαίνει σωστά ή μια φάση έχει λάθος λογική εκ μέρους της ομάδας του, δείχνουν ότι είναι τελειομανής ότι εμπνέει και ότι μπορεί να σχεδιάσει έναν αγώνα έτσι ώστε να πάει το ματς εκεί που θέλει.

Ο εφιάλτης των προσωπικών λαθών απομένει η μοναδική του ανησυχία. Θα έλθει η ώρα που και αυτό το στοιχείο, ο Βάσκος θα το αντιμετωπίσει με οριστικές λύσεις. Τα ρόστερ είναι για να βελτιώνονται.

Σε όλες τις θέσεις…