Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τα «καυτά» ερωτήματα και οι απαντήσεις σχετικά με το νέο γήπεδο (video)
Την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 100.000 θέσεων ανακοίνωσε επίσημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντί της ανακατασκευής του ιστορικού Old Trafford.
Όπως έκανε γνωστό η αγγλική ομάδα, το νέο στάδιο θα ανεγερθεί σε παρακείμενο χώρο γύρω από το Old Trafford, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμόρφωσης της περιοχής Trafford Wharfside, που αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Με αφορμή λοιπόν την απόφαση της κατασκεύης αυτού του νέου γηπέδου, όπως είναι φυσιολογικό λοιπόν, στους οπαδούς γεννήθηκαν αρκετά ερωτήματα, όπου η απάντηση τους δεν είναι προφανής.
Γιατί νέο γήπεδο αντί για την ανακαίνιση του Ολντ Τράφορντ;
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ξεκαθαρίσει τους τελευταίους 12 μήνες ότι υπήρχαν δύο επιλογές για την αποκατάσταση της υπερηφάνειας του γηπέδου τους: η ανακαίνιση του Ολντ Τράφορντ σταδιακά για να αυξηθεί η χωρητικότητα στα 87.000 ή η επιλογή για νέο γήπεδο κοντά που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 100.000 άτομα.
Η δεύτερη επιλογή τελικά φάνηκε να προσφέρει μεγαλύτερη προοπτική και λιγότερη πολυπλοκότητα, με ταχύτερο αποτέλεσμα. Η ανέγερση σε 100 στρέμματα γης που ήδη ανήκουν στη Γιουνάιτεντ δίπλα από το Ολντ Τράφορντ θα επιτρέψει στους αγώνες να διεξάγονται χωρίς να μειωθεί η χωρητικότητα των 74.310 θέσεων και θα απαλλάξει την ανάγκη για προσωρινή μετεγκατάσταση.
Η «λευκή επιφάνεια» του νέου γηπέδου υπόσχεται να οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ σε έναν αθλητικό χώρο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον. Τρεις πύργοι, εμπνευσμένοι από την τριαινά της σημαίας της ομάδας, θα στηρίξουν μια γιγαντιαία οροφή που θα κρατά στεγασμένους τους φιλάθλους, τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο.
Και, το πιο σημαντικό, ένα νέο γήπεδο θα αυξήσει τα έσοδα. Η αύξηση της χωρητικότητας για τις εταιρικές θέσεις και η προσθήκη 13.000 θέσεων παραπάνω από ότι θα μπορούσε να κάνει η ανακαίνιση του Ολντ Τράφορντ, θα προσφέρει εκατομμύρια επιπλέον έσοδα κάθε σεζόν μόλις μετακομίσουν. Η Γιουνάιτεντ εισέπραξε 137 εκατομμύρια λίρες από έσοδα αγώνων το 2023-24, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, και αναμένει ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά σε ένα νέο και μοντέρνο περιβάλλον.
Πόσο θα κοστίσει και ποιος θα το πληρώσει;
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που αναμφίβολα θα επισκιάσει οποιοδήποτε γηπεδικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γήπεδο της Τότεναμ, που άνοιξε το 2019, κόστισε περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες, και η κλίμακα των σχεδίων της Γιουνάιτεντ θα απαιτήσει αναμφίβολα μεγαλύτερη επένδυση, λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, όπως το σκυρόδεμα και το ατσάλι, τα τελευταία πέντε χρόνια. Η αρχική εκτίμηση, πολύ πριν μπει η σπάθα στο έδαφος, είναι ότι το κόστος θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια λίρες.
Το γήπεδο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη χωρητικότητα του να έχει φτάσει τώρα τις 84.000, προσφέρει χρήσιμους οδηγούς. Η ανακαίνιση του εκτιμάται ότι κόστισε 1,51 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στους λογαριασμούς του συλλόγου τον Μάρτιο, αλλά οι νικητές του Τσάμπιονς Λιγκ μπορούν τώρα να δείξουν έσοδα από αγώνες ύψους 208 εκατομμυρίων λίρες ετησίως για επικύρωση.
Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, παραμένουν ελλιπείς. «Είναι ακόμα αρκετά νωρίς και ως ΑΕΠ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις για τη χρηματοδότηση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Όμαρ Μπεράντα, στην παρουσίαση του συλλόγου το πρωί της Τρίτης στο Λονδίνο.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, ως κεντρικό στοιχείο, αποτελεί μια πολύ ελκυστική ευκαιρία επένδυσης. Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα βρούμε έναν τρόπο να χρηματοδοτήσουμε το γήπεδο».
Τα δικαιώματα ονομασίας, φυσικά, θα μπορούσαν να καλύψουν σε κάποιο βαθμό τα έξοδα του κατασκευαστή. Η Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 15 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο αν παραχωρούσε το όνομα του νέου γηπέδου σε έναν εμπορικό συνεργάτη, κάτι που δεν είχαν προηγουμένως εξετάσει για το Ολντ Τράφορντ.
«Σε αυτό το στάδιο, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», πρόσθεσε ο Μπεράντα. «Δεν κλείνουμε καμία πόρτα, οπότε προφανώς θέλουμε το γήπεδο να μας φέρει επιπλέον έσοδα για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην ομάδα, και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει.»
Ο Μπεράντα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν το όνομα “Ολντ Τράφορντ” θα παραμείνει μέρος του τίτλου του γηπέδου, αλλά παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλες μάρκες που θέλουν να συνδεθούν με εμάς και το νέο γήπεδο.» Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι διάφοροι χορηγοί να συνδέσουν τα ονόματά τους με διαφορετικά μέρη του γηπέδου, όπως η ζώνη φιλάθλων και οι περιοχές φιλοξενίας.
Πώς θα είναι το νέο γήπεδο;
Μοναδικό, αν μη τι άλλο. Οι πρώτες εννοιολογικές εικόνες και τα μοντέλα κλίμακας του προτεινόμενου νέου γηπέδου της Γιουνάιτεντ αποκαλύφθηκαν το πρωί της Τρίτης στα γραφεία του αρχιτεκτονικού γραφείου «Foster + Partners» στο Λονδίνο.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια τεράστια «ομπρέλα» που θα καλύπτει ολόκληρο το γήπεδο, στηριζόμενη από τρεις πύργους. Ένας δενδροφυτευμένος δρόμος θα εκτείνεται από την περιοχή του υπάρχοντος Ολντ Τράφορντ, μιμούμενος τον Ολυμπιακό Δρόμο του Γουέμπλεϊ, ενώ θα υπάρχει και μια δημόσια πλατεία δύο φορές μεγαλύτερη από την Πλατεία Τραφάλγκαρ.
Και θα είναι μεγάλο. Στην πραγματικότητα, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν έχει γνωρίσει γήπεδο 100.000 θέσεων από το 1985, όταν η χωρητικότητα του Γουέμπλεϊ μειώθηκε, και η Γιουνάιτεντ θα μπορεί να φιλοξενήσει κατά το ένα τρίτο περισσότερους φιλάθλους από τους 74.310 που χωράει αυτή τη στιγμή στο Ολντ Τράφορντ.
Το Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα, το οποίο υφίσταται δική του ακριβή ανακαίνιση, θα είναι το μόνο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη, με χωρητικότητα 105.000 θέσεων.
Πόσο καιρό θα πάρει;
Ένα έργο αυτής της κλίμακας συνήθως διαρκεί από έξι έως δέκα χρόνια, από τις μελέτες σκοπιμότητας μέχρι την ολοκλήρωση, αλλά η τολμηρή πρόβλεψη της Γιουνάιτεντ είναι ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από τώρα, δηλαδή περίπου το 2030.
Η βάση αυτής της αισιοδοξίας είναι η χρήση ενός αρθρωτού σχεδιασμού. Ο Φόστερ πρότεινε ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 160 εξαρτήματα εκτός τοποθεσίας και να συναρμοστούν όταν μεταφερθούν μέσω του καναλιού του Μάντσεστερ, το οποίο θα περνά δίπλα από μία άκρη του νέου γηπέδου.
«Αν ξεκινήσουμε, νομίζω ότι είναι ένα έργο πέντε χρόνων και όχι δέκα», δήλωσε ο Ράτκλιφ για το νέο γήπεδο της Γιουνάιτεντ την Τρίτη.
Αυτό, θεωρητικά, θα μπορούσε να δει τη Γιουνάιτεντ να μετακομίζει στο νέο της γήπεδο μέχρι την περίοδο 2030-31, αλλά προστέθηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την ανάγκη για υποστήριξη νομοθεσίας και σχεδιασμού.
Τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή;
Η διατύπωση της δήλωσης της Γιουνάιτεντ το πρωί της Τρίτης ήταν χαρακτηριστική. Αντί να ανακοινώσουν απλώς τα φιλόδοξα σχέδιά τους για ένα νέο γήπεδο 100.000 θέσεων, η πρώτη πρόταση μιλούσε για έναν σύλλογο που «στηρίζει την αναπτυξιακή ατζέντα της (βρετανικής) κυβέρνησης».
Αυτό πάντα ήταν κάτι περισσότερο από ένα γήπεδο για τον Ράτκλιφ και την Ομάδα Ανάπλασης του Ολντ Τράφορντ που ίδρυσε πέρυσι. Το νέο γήπεδο της Γιουνάιτεντ θα ήταν το κεντρικό σημείο, αλλά από την αρχή είχε προγραμματιστεί να γίνει ένα ευρύτερο, μετασχηματιστικό έργο.
Έχουν γίνει συγκρίσεις με την αναγέννηση του Στράτφορντ στην ανατολική Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, με την υπόσχεση να δοθεί νέα ζωή σε μια περιοχή του Μεγάλου Μάντσεστερ που έχει εγκαταλειφθεί και έχει αρχίσει να φθίνει.
Ο σαφής στόχος είναι η αναζωογόνηση της περιοχής μεταξύ του «Trafford Park» και του «Salford Quays», με το νέο γήπεδο να λειτουργεί ως καταλύτης για την ευρύτερη κοινότητα. Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές θα περιλαμβάνουν χώρο για 17.000 νέες κατοικίες, καθώς και ευκαιρίες για επιχειρήσεις, εμπόριο και ψυχαγωγία που θα εξυπηρετούν περίπου 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Τα ευρήματα της Ομάδας Ανάπλασης του Ολντ Τράφορντ υποδεικνύουν ότι «θα μπορούσαν να προστεθούν 7,3 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον ακαθάριστης αξίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και περισσότερες από 90.000 θέσεις εργασίας» αν ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές του έργου πέρα από την ανακαίνιση του γηπέδου της Γιουνάιτεντ.
Τι είπαν οι φίλαθλοι σχετικά με το νέο γήπεδο;
Η Γιουνάιτεντ ίσως περίμενε ομόφωνη υποστήριξη για τα σχέδιά τους, αλλά υπήρξε κάποιος σκεπτικισμός τις ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των μεγάλων σχεδίων. Η Manchester United Supporters Trust (MUST) χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς «εντυπωσιακούς και συναρπαστικούς», αλλά συγκράτησε τον ενθουσιασμό της.
«Απέναντι στο φόντο της αβεβαιότητας σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων για την επόμενη χρονιά, της συνεχιζόμενης κακής απόδοσης στην ομάδα, των εικασιών γύρω από τις πωλήσεις βασικών νέων παικτών και των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων, τα νέα πιθανώς δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις», ανέφερε η δήλωση της MUST.
Πρόσθεσε: «Μέχρι να απαντηθούν οι ερωτήσεις, ο αισιοδοξία μας για τα σχέδια να κάνουμε το Ολντ Τράφορντ το μεγαλύτερο και καλύτερο και πάλι, θα περιορίζεται από την προσοχή στις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για τους φιλάθλους».
Η προετοιμασία για τον αγώνα της Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ με την Άρσεναλ την Κυριακή, ένα παιχνίδι που έληξε 1-1, υπογράμμισε την αυξανόμενη οργή προς τους ιδιοκτήτες του συλλόγου. Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές, αλλά μεταξύ αυτών είναι και η αυξανόμενη τιμή των εισιτηρίων στο Ολντ Τράφορντ.
Μια ομάδα φιλάθλων, η «1958», διοργάνωσε διαμαρτυρία τον Δεκέμβριο, αφού ανακοινώθηκε ότι κάποια εισιτήρια αγώνων θα ανέβουν στις 66 λίρες κατά τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς καμία έκπτωση για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους φιλάθλους.
Η ομάδα το χαρακτήρισε «ξεκάθαρη εκμετάλλευση της πιστής μας βάσης φιλάθλων» σε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γιουνάιτεντ, Μπεράντα. Η τιμή των εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2023-24 είχε ήδη αυξηθεί κατά πέντε τοις εκατό μετά από 11 χρόνια παγωμένων τιμών. Ο Ράτκλιφ παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι μια ακόμη μικρή αύξηση θα υπάρξει για την επόμενη σεζόν.
Οι αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ στο Ολντ Τράφορντ δεν έχουν επηρεαστεί, κυρίως λόγω των 51.000 κατόχων εισιτηρίων διαρκείας, αλλά ο πρόσφατος αγώνας του Κυπέλλου FA με την Φούλαμ στο σπίτι είδε μια σημαντική πτώση στην προσέλευση. Μόνο 67.614 ήταν παρόντες για να παρακολουθήσουν την αδύναμη έξοδο από τον θεσμό που η Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει στο Γουέμπλεϊ τον περασμένο Μάιο, υποδεικνύοντας αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ της βάσης φιλάθλων.
Τι θα γίνει ακριβώς με το Ολντ Τράφορντ;
Υπήρξαν υποθέσεις ότι το παλιό γήπεδο, που είναι η έδρα της Γιουνάιτεντ από το 1910, θα μπορούσε να παραμείνει ως έχει ή να αναδιαμορφωθεί σε μικρότερη χωρητικότητα για να φιλοξενεί τους αγώνες της γυναικείας ομάδας ή των ακαδημιών, αλλά ο Μπεράντα φάνηκε σκεπτικός ότι αυτή είναι μια βιώσιμη επιλογή όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό σήμερα.
«Δεδομένων των φιλοδοξιών μας να χτίσουμε αυτό που είδατε σήμερα», είπε, «ίσως αυτό να πρέπει να το ξανασκεφτούμε.»
Η αντικατάσταση με γήπεδο 100.000 θέσεων θα είναι αρκετά κοντά ώστε το Ολντ Τράφορντ να παραμείνει το πνευματικό σπίτι της Γιουνάιτεντ, αλλά δεν υπάρχει πια χώρος για τα παλιά πέταλα τώρα που έχει ληφθεί η μεγαλύτερη απόφαση.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί απόφαση για το τι θα συμβεί με τα αγάλματα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, του Σερ Ματ Μπάσμπι και της «Ιερής Τριάδας» των Μπόμπι Τσάρλτον, Ντένις Λο και Τζορτζ Μπεστ, που βρίσκονται έξω από το γήπεδο.
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο πιο διακεκριμένος προπονητής στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, είπε: «Το Ολντ Τράφορντ κρατά τόσες πολλές ειδικές αναμνήσεις για μένα προσωπικά, αλλά πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να χτίσουμε μια νέα έδρα, κατάλληλη για το μέλλον, όπου θα μπορούν να γραφτούν νέες ιστορίες.»