ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στοίχημα

Με επιτυχία η ημερίδα για τον παράνομο στοιχηματισμό στην Ελλάδα

07.03.24 | 13:39

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) που διενεργήθηκε την Τετάρτη (6/03) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και η οποία αφορούσε την έρευνα που έγινε σε 5.000 άτομα για λογαριασμό της Επιτροπής και Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (E.E.E.Π) το μήνα Φεβρουάριο.

Η επιτυχία της ημερίδας ήταν μεγάλη, καθώς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους αρμόδιους εκπροσώπους των φορέων για το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού και τις προτάσεις που έγιναν για τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία, το 2023 στην Ελλάδα 900.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δίκτυα παράνομου στοιχηματισμού, διακινήθηκαν 1.7 δις ευρώ, ενώ το 10% των παικτών που ασχολήθηκαν αφορά ηλικίες 17 έως 21 ετών, που σημαίνει ότι από πολύ νεαρές ηλικίες αρχίζουν να εθίζονται στην παρανομία.

Σημαντική μερίδα των παικτών εκτιμά ότι είναι χαμένοι από τη συμμετοχή τους στα παράνομα παίγνια, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί που διακατέχονται από το αίσθημα του φόβου για τις συνέπειες.

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Ε.Ε.Ε.Π, Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο οποίος παράλληλα στάθηκε και στις κινήσεις που κάνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχηματισμού, φαινόμενο που αυξάνεται εντυπωσιακά στην Ελλάδα.

Οι θέσεις των ομιλητών για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Ο τελευταίος στάθηκε ιδιαίτερα στη διόγκωση που παρουσιάζει το παράνομο παίγνιο, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, να προβούν σε αναλυτικές προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου, τις οποίες θα μελετήσει το αρμόδιο υπουργείο και ανάλογα θα πράξει.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της E.E.E.Π,  Δημήτρης Τζανάτος, ο οποίος ανάφερε ότι το παράνομο παίγνιο βρίσκει ευρύτερο χώρο δράσης λόγω των συνθηκών της αγοράς. Πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εισαγγελικών αρχών, αστυνομίας, τραπεζικού συστήματος, επιστημονικό προσωπικό, καθώς και παράγοντες της αγοράς, έτσι ώστε να δρα με ταχύτητα και με στόχο να πεισθούν οι παίκτες να αποφεύγουν παράνομα δίκτυα, από τα οποία μόνο ζημιωμένοι βγαίνουν.

Ο πρόεδρος της HGΑ, Χρήστος Παναγόπουλος, στάθηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και ποινικές συνέπειες από την συμμετοχή παικτών στον παράνομο στοιχηματισμό, ζητώντας την παρέμβαση και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας, σημειώνοντας ότι εκτός όλων των άλλων η παρανομία διογκώνει το φαινόμενο αλλοίωσης αποτελεσμάτων στον αθλητισμό.

Ο CEO της Winmasters, Θωμάς Τζόκας, μίλησε για το πρόβλημα του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα, στάθηκε στην έκταση του προβλήματος και τις οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες.

Αναφέρθηκε στις κατηγορίες παράνομου τζόγου, περιλαμβανομένων των παράνομων λεσχών, των διοργανωτών στοιχήματος, των παράνομων ιστοσελίδων στοιχήματος και καζίνο, και των δικτύων διακίνησης προσωπικών δεδομένων, ενώ περιέγραψε τον τρόπο ανάπτυξης των παράνομων εταιρειών στοιχήματος στο διαδίκτυο.

O Country Manager της Interwetten, Μάριος Λευκαρίτης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο οι παράνομοι  «ψωνίζουν» τους πελάτες, τον τρόπο που ξεφεύγουν από τους εποπτικούς ελέγχους και πως διακινούν το χρήμα που καταλήγει σε εξωτικές χώρες.

Η Country Manager της NetΒet, Σέβη Πόντη, έφερε πολλά παραδείγματα για τον τρόπο που διαφημίζονται οι παράνομοι στα μεγάλα δίκτυα META, Google, τα λάθη που γίνονται στη διαχείριση από τα σάιτ της παράνομης διαφήμισης, αλλά και την εμπλοκή κάποιον influencers στο κύκλο αυτόν.

Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία επισημάνθηκε πως η ατιμωρησία όσων εμπλέκονται στο παράνομο παίγνιο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τους κάνει πιο θρασείς καθώς τα κέρδη είναι για όλους τους εμπλεκομένους πολύ υψηλά.

Παρενέβη ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, κος Τζερμιαδιανός, ο οποίος ανέλυσε το πόσο δύσκολος είναι ο εντοπισμός της ροής των συναλλαγών και τόνισε ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία πολλών φορέων.

Το λόγο έλαβε μετά ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ανέλυσε την δράση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που επιχειρεί να ελέγξει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, τις προσπάθειες αλλοίωσης αποτελεσμάτων και στημένων αγώνων στον αθλητισμό.

Διευκρίνισε το πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία πολλών φορέων σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον ανομίας που διακινεί ένα τρισ. ευρώ παγκοσμίως.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και CAS Arbitrator, Σοφοκλής Πιλάβιος,  υποστήριξε ότι η συνεργασία είναι η λέξη-κλειδί, αν και η «μάχη» απέναντι στον παράνομο στοιχηματισμό απαιτεί και την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του αθλητικού κινήματος, μέσω των δικαιοδοτικών οργάνων των εθνικών και διεθνών ομοσπονδιών.

Ανέφερε ακόμη παραδείγματα χωρών για τις ομάδες που υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται σε στημένους αγώνες περισσότερο από τρεις φορές, οι αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές τους αφαιρούν βαθμούς.

Μίλησαν αμέσως μετά ο Ταξίαρχος Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας,  Βασίλειος Παπακώστας και ο Αστυνόμος Α΄,  Δημήτρης Τσερτσίδης, οι οποίοι υπήρξαν αναφέρθηκαν στους τρόπους που χρησιμοποιούν τα παράνομα δίκτυα ώστε να μην εντοπίζονται και παράλληλα να μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα ποσά μέσω κρυπτονομισμάτων και άυλων πορτοφολιών, χρησιμοποιώντας όλα τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα όπως το dark internet κλπ.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας αναφέρθηκαν στους τρόπους που εντοπίζουν τους παρανόμους, έχοντας το δικαίωμα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, τηλεφωνικές επικοινωνίες, και χρησιμοποιώντας εξελιγμένες αστυνομικές μέθοδούς σε συνεργασία με την Interpol.

Δεν παρέλειψαν, δε, να σταθούν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς και της αγοράς, από τη στιγμή που η παρανομία βρίσκει πάντα νέους τρόπους να ξεφεύγει από τον νόμο.

Στην αναφορά του, ο δικηγόρος, Γιάννης Βοσκόπουλος τόνισε ότι εφόσον υπάρχει βούληση και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, μπορούν να εντοπισθούν φυσικά πρόσωπα που είτε παρανομούν, είτε εκπροσωπούν παράνομες εταιρείες παιγνίων και να οδηγηθούν αμέσως στη Δικαιοσύνη.

Την ημερίδα έκλεισε ο Chief Compliance and Information, Security Officer της Novibet, Παναγιώτης Σκύρλας. Στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που εντείνουν το φαινόμενο του παράνομου παιγνίου, όπως η υπερφορολογήση των νόμιμων εταιρειών, το γεγονός ότι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους 18 έως 21 ετών και ότι οι παίκτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς όταν επιλέγουν τις νόμιμες εταιρείες, οι οποίες έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία τους.