Μια «καυτή πατάτα» για τον Γιάννη Βρούτση
16.02.25 | 13:40
Aφού η κυβέρνηση, με το πρόσφατο αθλητικό νόμο «έβαλε πλάτη» σε όσες ομάδες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και το δημόσιο εν γένει, σε πιστωτικά ιδρύματα και προς τρίτους, παρατείνοντας το ακατάσχετο και για το 2025, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατανομή των χρημάτων από την φορολόγηση των τυχερών παικτών του στοιχήματος.
Το ποσό που θα μοιραστεί φέτος στο σύνολο του αθλητισμού θα είναι 66 εκατομμύρια ευρώ, όπως και πέρυσι.
Ο τρόπος κατανομής, που αποτελεί αρμοδιότητα του Γιάννη Βρούτση, ίσως εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» για με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Το ποδόσφαιρο, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του αθλητισμού στην Ελλάδα, εγείρει αξιώσεις για αύξηση των χρημάτων και για τις επαγγελματικές και για τις ερασιτεχνικές ομάδες.
Ήδη από την προηγούμενη θητεία του στην προεδρία της Super League, o Eυ. Μαρινάκης, είχε θέσει θέμα αύξησης του ποσοστού που εισπράττουν οι ΠΑΕ του συνεταιρισμού, στις οποίες, το 2024, κανεμήθηκε ισόποσα το 66% από το 48,5% των 66 εκατομμυρίων ευρώ.
Με άλλα λόγια, κάθε ΠΑΕ της Super League εισέπραξε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι «ριγμένες» της ιστορίας είναι οι ομάδες της Super League 2, οι οποίες είδαν το 2023, το ποσοστό τους να μειώνεται δραματικά, με τη δικαιολογία ότι το πρωτάθλημα ήταν υπό στοιχηματική επιτήρηση.
Αντέδρασαν, αναστέλλοντας τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, οδηγήθηκαν στην αντικατάσταση του τότε προέδρου της «μικρής λίγκας», Λ. Λεουτσάκου και τελικά «συνθηκολόγησαν» με την διανομή 105.916,67 ευρώ σε κάθε ομάδα της κατηγορίας.
Κατά την κλήρωση των αγώνων κατάταξης του πρωταθλήματος, που έγινε ενώπιον του Βρούτση, ο Π. Μαρτσούκος ζήτησε την αύξηση του ποσοστού από το στοίχημα για τις ομάδες της κατηγορίας, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2022. Βάσει της ανακοίνωσης της SL2 ο αναπληρωτής υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα.
Πέρυσι οι ομάδες της κατηγορίας έλαβαν από 137.663 ευρώ.
Υπάρχουν, όμως και οι φωνές που προέρχονται από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
«Η ετήσια επιχορήγηση των 1.000 ευρώ προς τα σωματεία κρίνεται ανεπαρκής, καθώς δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα σύστασης του φακέλου εγγραφής στο Μητρώο της ΓΓΑ», υποστηρίζει η επιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ , η ηγεσία της οποίας (της ΕΠΟ) καλείται να φέρει σε πέρας το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης.
Μένει να δούμε το βαθμό της έντασης των αιτημάτων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, από τους τρεις φορείς του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League 1 και Super League 2), προς τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό και τα δικά του περιθώρια ελιγμών με βάση την κατανομή του 50% των χρημάτων στον επαγγελματικό και του άλλου 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ώστε να άπαντες να ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού και του δίκαιου.