Νέα Ρυθμιστική Αρχή στην Αγγλία που θα μπορεί να «διώχνει» ιδιοκτήτες συλλόγων
Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή για το ποδόσφαιρο, η οποία θα επιβλέπει το άθλημα και θα ενθαρρύνει την οικονομική σταθερότητα μέσω ενός νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι βασικές αρμοδιότητες της αγγλικής Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ποδοσφαίρου (IFR) είναι να «λειτουργεί ένα καθεστώς αδειοδότησης και να παρακολουθεί και να επιβάλλει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση, την ιδιοκτησία και τους διευθυντές του συλλόγου, τη συμμετοχή των φιλάθλων και την προστασία της κληρονομιάς του συλλόγου».
Το καθεστώς αδειοδότησης είναι το κεντρικό μέσο, από το οποίο το IFR θα εξετάσει την οικονομική υγεία των συλλόγων και τη δέσμευσή τους στις άλλες απαιτήσεις, στο πλαίσιο της εντολής της Ρυθμιστικής Αρχής. Σε πρώτη φάση, αυτές οι άδειες θα είναι προσωρινές και θα ισχύουν για 3 χρόνια, ενώ η Αρχή θα δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συλλόγους για να διασφαλίσει ότι πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια. Μετά την περίοδο αυτή, θα χορηγείται μόνιμη άδεια, αλλά θα μπορεί, ως έσχατη κύρωση, να ανακληθεί σε περίπτωση που αυτό που περιγράφεται ως «επίμονη και εσκεμμένη μη συμμόρφωση».
Τα τρία στάδια «καθαίρεσης» ενός ιδιοκτήτη ομάδας στην Αγγλία
Όσον αφορά τη δοκιμή που εφαρμόζεται στους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές, η Ρυθμιστική Αρχή θα προσπαθήσει να εργαστεί σε τρία στάδια:
- Το πρώτο θα είναι μια παραδοσιακή αξιολόγηση της «ακεραιότητας, της ειλικρίνειας και της οικονομικής ευρωστίας», με τους διευθυντές να αναμένεται επίσης να αποδείξουν την ικανότητά τους.
- Το δεύτερο θα επιτρέψει την «ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια» της πηγής των χρημάτων ενός δυνητικού ιδιοκτήτη για να σταματήσει η χρήση «παράνομων» χρημάτων για την αγορά μεριδίων σε συλλόγους.
- Το τρίτο θα απαιτούσε την υποβολή ενός επιχειρηματικού σχεδίου που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας ιδιοκτήτης θα επιδιώξει να διευθύνει τον σύλλογό του με βιώσιμο τρόπο.
Αυτές οι δοκιμές θα εφαρμοστούν σε όλους τους πιθανούς ιδιοκτήτες και διευθυντές πριν μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο τους. Οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες και διευθυντές θα απαιτούνται δοκιμές ως μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης και θα μπορούν επίσης να ελεγχθούν εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να παραβιάσουν τους όρους της Ρυθμιστικής Αρχής.
Σε περίπτωση αποτυχίας αυτής της δοκιμής, η Ρυθμιστική Αρχή θα έχει την τελική εξουσία να αναγκάσει έναν ιδιοκτήτη να πουλήσει τις μετοχές του, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα να απαγορεύσει τα άτομα δια βίου.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των φιλάθλων και την κληρονομιά των συλλόγων, οι σύλλογοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τους φιλάθλους σε τακτική βάση, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ενεργούν για τις ανησυχίες τους. Ωστόσο, οι σύλλογοι θα πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση των οπαδών πριν αλλάξουν πτυχές που θεωρούνται απαραίτητες για την κληρονομιά του συλλόγου, όπως το έμβλημα ή τα χρώματα. Οποιοδήποτε σχέδιο πώλησης ενός γηπέδου πρέπει να εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή.
Πολλές από τις ιδιαιτερότητες των στόχων και των κριτηρίων της Ρυθμιστικής Αρχής δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει επίσης την πιθανότητα ότι το πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί οποιαδήποτε τέτοια Αρχή, θα μπορούσε να επηρεαστεί από αλλαγές στην ποδοσφαιρική βιομηχανία.
Οι δύο απόψεις για τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής
Ο Ρικ Πάρι, πρόεδρος της EFL, ο οποίος ήταν η ισχυρότερη φωνή στο αγγλικό ποδόσφαιρο για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής, δήλωσε ότι η δημοσίευση του νομοσχεδίου ήταν μια «μεγάλη, μεγάλη μέρα» και είπε ότι ήταν σωστό ότι η Ρυθμιστική Αρχή είχε το περιθώριο να καθορίσει τους δικούς της στόχους και κριτήρια.
«Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της ποδοσφαιρικής πυραμίδας της Αγγλίας», είπε.
Ο Ντέιβιντ Σάλιβαν, ιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ, είναι αντίθετος στη σύσταση μιας Ρυθμιστικής Αρχής και είπε ότι θα ήταν ακριβό και αναποτελεσματικό.
«Η Premier League είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, οπότε γιατί να αλλάξουμε μια επιτυχημένη φόρμουλα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ελπίζω η κυβέρνηση να μην καταστρέψει κάτι που λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταγωνιστούμε ομάδες από πρωταθλήματα στην Ευρώπη που δίνουν ένα κλάσμα από τα χρήματα που δίνουν οι σύλλογοι της Premier League. Αν τις επόμενες σεζόν η Premier League πάψει να είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, θα εξαρτηθεί από μια κυβέρνηση που θα παρεμβαίνει».