Φωτογραφία: Intime

Bloggers

O Λανουά σπάει τα «ταμπού» της διαιτησίας

20.10.24 | 10:42

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Αν επιχειρήσουμε να ξεφύγουμε από το κλίμα της γενικευμένης κακοπιστίας, που καθιστά τις αποφάσεις των διαιτητών «δόλιες» και τον εκάστοτε πρόεδρο της ΚΕΔ «εύκολο στόχο» και επικεντρωθούμε σε αποφάσεις και θέσεις του Στεφάν Λανουά στους περίπου τρεις μήνες που βρίσκεται στην προεδρία της ΚΕΔ θα φιλοτεχνήσουμε μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που κατασκευάζουν οι διαμαρτυρίες και η μικροπολιτική των ΠΑΕ, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως (αν όχι μόνο) για το δικό τους όφελος.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ο Λανουά έχει σπάσει μια σειρά από «ταμπού» στον κόσμο της διαιτησίας.

Στους ορισμούς διαιτητών επέλεξε να «ταιριάξει τα αταίριαστα»

Έβαλε για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του 2018 (δολοφονική επίθεση σε βάρος του) τον Τζήλο σε αγώνα του Ολυμπιακού.

Το ίδιο έπραξε και με τον Παπαπέτρου. Τον όρισε για πρώτη φορά μετά τις απειλές που κατήγγειλε ότι δέχθηκε έπειτα από τον περσινό αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, σε αγώνα των «ερυθρόλευκων» και μάλιστα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Έστειλε τον Φωτιά, που είναι «persona non grata» για την ΑΕΚ, στην «OPAP Arena» και τον Σιδηρόπουλο για τον οποίο από πέρυσι «βράζουν» στην Τρίπολη σε αγώνα του Αστέρα, ο οποίος τελικά ωφελήθηκε σε βάρος του Παναθηναϊκού, από το λάθος με τον παίκτη δίπλα στο «πράσινο» τείχος και την απόφαση του διαιτητή να κατακυρώσει το γκολ αντί να ακυρώσει την εκτέλεση του φάουλ.

Ο Λανουά είναι ο πρώτος στην ιστορία πρόεδρος της ΚΕΔ που «θυσίασε», έστω για έναν χρόνο, μια θέση στον πίνακα των διεθνών διαιτητών επειδή έκρινε πως αυτήν τη στιγμή στον πίνακα της Α’ κατηγορίας δεν υπάρχει διαιτητής ικανός να την καλύψει.

Και όσοι τυχόν απορήσουν ή διαφωνήσουν, ας κοιτάξουν πόσοι Έλληνες διαιτητές χρίστηκαν διεθνείς και παρέμειναν καθηλωμένοι στην δεύτερη (και τελευταία) κατηγορία, σφυρίζοντας αγώνες μόνο στις πρώιμες προκριματικές φάσεις, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σε θεσμικό επίπεδο ο Γάλλος πρόεδρος της ΚΕΔ ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στις βουλές της ΕΠΟ

Διαφώνησε με την αύξηση των ποσοστών επί των αγώνων που θα πρέπει να καταβάλλουν, εν είδη ετήσιας συνδρομής, οι αξιωματούχοι διαιτησίας στις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων.

Δεν εφαρμόζει την οδηγία της ΕΠΟ να μην ορίζει αξιωματούχους διαιτησίας οι οποίοι βρίσκονται σε αντιδικία με τις ΕΠΣ για το θέμα της μη απόδοσης των ποσοστών (βλέπε: Κουκουλάκης / ΕΠΣ Ηρακλείου).

Στην εβδομαδιαία δημόσια ανάλυση των «επίμαχων» φάσεων, την οποία επανέφερε, έπειτα από την τριετία συσκότισης που προηγήθηκε, έχει «κακοκαρδίσει» όλους τους μεγάλους του «big-4».

Αντιπαρήλθε τα παράπονα του Ολυμπιακού στο ματς με τον Άρη, δεν δικαίωσε τις διαμαρτυρίες του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, διαφώνησε με τη θέση του Παναθηναϊκού για το handball του Ρέτσου στο ντέρμπι των «αιωνίων» και αποδόμησε τα επιχειρήματα της ΑΕΚ για τον αγώνα με τον Παναιτωλικό.

Ο Λανουά, δεν φοβάται να πηγαίνει ο ίδιος στα γήπεδα ορίζοντας εαυτόν παρατηρητή στα ντέρμπι με αλλοδαπούς διαιτητές ελίτ ή πρώτης κατηγορίας FIFA, αντί για… «Μάνταλους», όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Πήγε στην Τούμπα (ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός), στο «Κλεάνθης Βικελίδης (Άρης – Ολυμπιακός), στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός) και στην «OPAP Arena» (AΕΚ – Παναθηναϊκός), όπου θα βρεθεί και για το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, στον απόηχο της επίσκεψης του Μάριου Ηλιόπουλου στον Μάκη Γκαγκάτση, για να εκφράσει τα παράπονά του.

Ο δρόμος είναι μακρύς

Το μυστικό όλων των παραπάνω βρίσκεται στον βαθμό ανεξαρτησίας, που έχει η σημερινή ΚΕΔ και της εμπλοκής της UEFA η οποία λειτουργεί ως «εγγυήτρια δύναμη».

Είναι, βέβαια, και θέμα προσωπικότητας και νοοτροπίας.

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς.

Κι επειδή και στο παρελθόν διαπιστώθηκαν λοξοδρομήσεις, παρότι υπήρξαν ανάλογες προϋποθέσεις και εχέγγυα ανεξαρτησίας, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, να παρατηρούμε και να καταγράφουμε…