Κωνσταντέλιας και Καρέτσας πανηγυρίζουν το 2-0 επί της Σκωτίας στη Γλασκώβη Intime

Διεθνή

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης στα… πόδια του: Ο Καρέτσας, ο Γιαμάλ, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα

05.04.25 | 08:26

Η (ποδοσφαιρική) «εκτόξευση» του Κωνσταντίνου Καρέτσα από την ημέρα που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας δεν έχει όριο!

Όχι ότι πριν ο 17χρονος επιθετικός μέσος ήταν άγνωστος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ωστόσο, από το ντεμπούτο του με τη «γαλανόλευκη» στα ματς με τη Σκωτία για το Nations League ο ποδοσφαιρικός πλανήτης δε σταματά να ασχολείται μαζί του.

Το κορυφαίο ισπανικό μέσο, η «Marca» έχει πρώτο θέμα σήμερα (5/4) τον Κωνσταντίνο Καρέτσα και δε διστάζει να τον παρομοιάζει με τον Λαμίν Γιαμάλ, ενώ να τον φέρνει… από τώρα στα ραντάρ των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, με τον ίδιο να κάνει… την επιλογή του.

Ο τίτλος του αφιερώματος στο wonderkid της Γκενκ είναι: «Κωνσταντίνος Καρέτσας, το “θαύμα” που σπάει τα ρεκόρ του Λαμίν Γιαμάλ και ονειρεύεται Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης.»

Η «Marca» κάνει λόγο για την «κλοπή του αιώνα» αναφερόμενη στο πώς ο Καρέτσας κατέληξε από την Άντερλεχτ στη Γκενκ.

«Είναι 17 ετών, έχει ήδη σκοράρει το πρώτο του γκολ με την εθνική ομάδα της Ελλάδας και “εκρήγνυται” στην Γκενκ, σπάζοντας ρεκόρ πρόωρης ωρίμανσης» γράφει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο ισπανικό μέσο και συνεχίζει:

«Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας (Γκενκ, Βέλγιο, 2007) έχει κάνει μόλις περίπου 30 εμφανίσεις στην πρώτη κατηγορία… αλλά ήδη αποθεώνεται ως ένα από τα “αστέρια του μέλλοντος.”

Έπαιξε στη Β’ κατηγορία του Βελγίου στα 15 του, έκανε ντεμπούτο στην πρώτη στα 16 και στα 17 ήδη σκοράρει για την Γκενκ (πρώτη κατηγορία Βελγίου) και για την Ελλάδα.

Στο τελευταίο διεθνές παράθυρο της FIFA, έσπασε το ρεκόρ του Λαμίν Γιαμάλ στο Nations League ως ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Πριν δύο χρόνια, είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του ότι θα ήθελε να παίξει “στην Μπαρτσελόνα ή στη Ρεάλ Μαδρίτης.”»

Ακολουθεί ένα flash back στη μέχρι τώρα καριέρα του και πώς κατέληξε στη Γκενκ:

«Όλα ξεκίνησαν κοντά στην Cegeka Arena. Η ακαδημία της Γκενκ είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Εκεί αναδείχθηκαν παίκτες όπως οι Ντε Μπρούιν, Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Έντον Ζεγκρόβα και Λεάντρο Τροσάρ.

Άλλοι, όπως οι Λέον Μπέιλι, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Εντιντί και Κουλιμπαλί, ξεχώρισαν λίγο μετά την άφιξή τους στην πόλη. Κι αν προσθέσεις και την ακαδημία Neerpede της Άντερλεχτ, η ένωση γίνεται ιδανική. Ο Καρέτσας πέρασε και από τις δύο.

Ο «Κος» αναπτύχθηκε στις καλύτερες δυνατές ακαδημίες. Ή καλύτερα, ακόμα αναπτύσσεται. Είναι μόλις 17 ετών και συνδυάζει το ποδόσφαιρο με σπουδές οικονομικών στο Atlas College της Γκενκ.

Κι όμως, ήδη θεωρείται πραγματικότητα. Ο μικρόσωμος (1,71 μ.) αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός έκανε το ντεμπούτο του πέρσι, και φέτος έχει καθιερωθεί στον πρωτοπόρο της λίγκας (και πιθανό πρωταθλητή): 31 εμφανίσεις, τρία γκολ και τέσσερις ασίστ.

Ο Καρέτσας είναι εξαιρετικά ταλαντούχος επιθετικός μέσος. Συνήθως παίζει ως «δεκάρι», αλλά μπορεί να αγωνιστεί και από δεξιά. Είναι εκπληκτικός τεχνικά (η Γκενκ δίνει έμφαση σε αυτόν τον τομέα με εξειδικευμένους προπονητές). Τα στατιστικά του λένε την αλήθεια: 4,07 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι, 17ος καλύτερος στην Ευρώπη σε αυτό το κομμάτι.

«Η κλοπή του αιώνα»

Ο Καρέτσας, έφυγε από την Γκενκ το 2020 για την Άντερλεχτ, αλλά επέστρεψε το 2022 έπειτα από μια δύσκολη περίοδο στις Βρυξέλλες.

«Παρά το ενδιαφέρον από ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι και η Ντόρτμουντ, η Αντερλεχτ δεν είδε τα σημάδια. Το αίσθημα ανωτερότητας κόστισε στον σύλλογο», ανέφεραν οι Κιέλ Ντομς και Μπομπ Φέζεν στο HLN.be. Εκείνη την εποχή, η Άντερλεχτ περνούσε αλλαγές και η Γκενκ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση.

Η Γκενκ παρακολουθούσε στενά. Όπως ανέφερε το ίδιο μέσο: «Όταν ο Καρέτσας ήρθε να παίξει με την U15 της Άντερλεχτ στην Γκενκ, ο Ντιμίτρι ντε Κοντέ ήταν παρών. Ο τεχνικός διευθυντής της Γκενκ έμεινε άφωνος βλέποντας τον αριστεροπόδαρο παίκτη. Ήταν επώδυνο για την Γκενκ να βλέπει ένα παιδί που μεγάλωσε 200 μέτρα από την Cegeka Arena να παίζει για την Άντερλεχτ.»

Αυτό ήταν αρκετό. Ώρες μετά, κανόνισαν συνάντηση με τους γονείς του και ξεκαθάρισαν την κατάσταση: τον ήθελαν πίσω. «Πάντα ήταν φανατικός φίλαθλος της Γκενκ», παραδέχτηκε ο πατέρας του, προσθέτοντας:

«Ήταν πολύ νωρίς για να πάει στο εξωτερικό». Ένα «όχι» στη Μάντσεστερ Σίτι, άλλο ένα στον Άγιαξ… και πίσω στην Γκενκ. «Θέλω να συνεχίσω να εξελίσσομαι εδώ, ακολουθώντας τα βήματα παικτών όπως ο Κέβιν Ντε Μπρούιν και ο Τιμπό Κουρτουά», είπε ο ίδιος όταν παρουσιάστηκε επίσημα.

Η “ωρίμανσή” του

Αν και πολλοί ταλαντούχοι παίκτες έφυγαν από την Γκενκ τα τελευταία χρόνια, με τον Καρέτσα δεν ισχύει το ίδιο.

Στα 17 χρόνια και κάτι μήνες, οι Ντε Μπρούιν, Μπέιλι, Τροσάρ και Ελ Χανούς δεν είχαν καν κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Ο «Κος» έχει ήδη 35 επίσημα παιχνίδια.

«Ο Καρέτσας δεν είναι ο πιο δυνατός, αλλά δεν μαρκάρεται εύκολα. Έμαθε από νωρίς να παίζει μακριά από τις μονομαχίες», ανέλυσε προπονητής της Γκενκ. «Ο Κέβιν ήταν ο μόνος που ήταν καλύτερος από τον Κος σε αυτή την ηλικία», πρόσθεσε το HLN.be.

Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία στα 16 χρόνια, 5 μήνες και 15 μέρες. Και, όπως λένε, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Ένας ποδοσφαιριστής ικανός να διατηρεί την ψυχραιμία του παρά τις προσδοκίες.

Προηγουμένως, στα 15 του, έπαιζε ήδη επαγγελματικά στη Β’ κατηγορία με την Jong Genk. «Είμαι ο Κωνσταντίνος Καρέτσας. Είμαι 15 ετών και θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως έναν δημιουργικό και εργατικό επιθετικό παίκτη», είχε δηλώσει στην πρώτη του συνέντευξη στο HLN.be.

Σταρ… στα 17

Έχει μόλις 66.000 ακολούθους στο Instagram, αλλά ήδη θεωρείται σταρ στο Βέλγιο. Και στην Ελλάδα, τη χώρα καταγωγής των γονιών του.

«Η απογείωσή του ήρθε με το εντυπωσιακό γκολ στο Χάμπντεν Παρκ, μπροστά σε σχεδόν 50.000 θεατές, απέναντι στη Σκωτία για το Nations League. Το πρώτο του γκολ με την Εθνική Ελλάδας.

Εκείνη τη μέρα έγραψε ιστορία: έσπασε το ρεκόρ του Λαμίν Γιαμάλ (17 ετών και 253 ημερών) και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Nations League στα 17 και 124 μέρες. Φυσικά, ήταν και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας.

Μετά από αυτό, η Γκενκ δέχτηκε πάνω από 30 αιτήματα για συνεντεύξεις. Κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ομάδα. Τον προστατεύουν. Δεν μιλάει. Είναι συγκεντρωμένοι στο πρωτάθλημα και θέλουν να τον “προσέξουν”.

Ο «Κος» έχει ήδη το δικό του τραγούδι. «Karetsas! Karetsas! Greek fire burning deep in his soul. On the pitch he’s in total control», τραγουδά το συγκρότημα ‘Robot Metal’.

Ελλάδα ναι, Βέλγιο όχι

Παρότι αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής του Βελγίου, ο Καρέτσας επέλεξε να παίξει για την Ελλάδα. «Οι άνθρωποι το θεωρούν τεράστια τιμή που ο Κος επέλεξε την Ελλάδα, ειδικά ως τέταρτης γενιάς Έλληνας.

Η σύζυγός μου Ιρένα κι εγώ δεχόμαστε τηλεφωνήματα εδώ και μέρες. Εφημερίδες, ραδιόφωνα, εκπομπές… Όλα περιστρέφονται γύρω από τον Κος. Είμαστε απίστευτα περήφανοι για εκείνον», είπε ο πατέρας του, Βάιος, στο HLN.be.

«Είναι μια επιλογή καρδιάς και δεν έχει καμία σχέση με το ποδοσφαιρικό μέλλον των δύο ομάδων. Είμαι ευγνώμων που πήρα αυτή την απόφαση και είμαι ενθουσιασμένος να δώσω το 100% στην όμορφη αυτή ιστορία με την Ελλάδα.

Εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες της βελγικής ομοσπονδίας, και η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι αισθάνομαι λιγότερο Βέλγος», δήλωσε ο ίδιος ο Καρέτσας.

Τα ποδοσφαιρικά του πρότυπα

Τα πρότυπά του στο ποδόσφαιρο είναι… βραζιλιάνικα. «Νεϊμάρ, Ροναλντίνιο, Ρομπίνιο… Κυρίως Βραζιλιάνοι παίκτες. Πριν από κάθε ματς, βλέπω βίντεο τους στο YouTube. Έχω μάθει πολλά έτσι. Στις προπονήσεις προσπαθώ να μιμηθώ τις κινήσεις τους», είπε στα 15 του. Στην ίδια συνέντευξη, έκανε και μια πρόβλεψη για το μέλλον:

«Ομάδα των ονείρων; Νομίζω πως το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο. Ονειρεύομαι την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχω προτίμηση. Αλλά πρώτα, θέλω να αποδείξω την αξία μου στην Γκενκ.»