Διαιτησία

Ο Ροσέτι δεν θέλει να στείλει ξανά elite διαιτητές στην Ελλάδα

07.06.24 | 14:25

Γράφει: Avatar photo

Ο Ρομπέρτο Ροσέτι ακούει για την Ελλάδα και στρίβει… γωνία. Ο αρχιδιαιτητής της UEFA ήρθε στην Αθήνα για τον τελικό του UEFA Europa Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα (1-0).

Απέφυγε τις επαφές με τους παράγοντες. Δεν ήθελε να τον πλησιάσει κανείς. Ήταν απόμακρος και παρακολούθησε το παιχνίδι παρέα με ένα φιλικό του πρόσωπο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν θέλει να στείλει ξανά elite διαιτητή σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτή είναι η απόφαση του. Δεν την πήρε μετά τα θλιβερά γεγονότα με την Φραπάρ στον τελικό του κυπέλλου Παναθηναϊκός-Άρης (1-0).

Δεν εξεπλάγη με την επίθεση στη Γαλλίδα. Έχει «στραβώσει» από πριν. Από την αντίστοιχη στον συμπατριώτη του Μάσα στο περσινό ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ (1-3). Γενικώς, επιθυμεί να προστατεύσει τους κορυφαίους ευρωπαίους ρέφερι. Προτιμάει να τους ορίζει στα διεθνής ματς της UEFA. Τους κόβει σταδιακά και από τη Σαουδική Αραβία. Στην Ελλάδα θα έρχονται κυρίως ρέφερι από τη 2η κατηγορία των πινάκων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και αν περισσεύει κάποιος από την 1η.

Δεν θα αποφασίσει για τον αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ

Ο Ροσέτι δεν θα ορίσει τον νέο αρχιδιαιτητή στην επιτροπή διαιτησίας, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν ότι θα γίνει. Θα στείλει λίστα με υποψήφιους πρώην ξένους ρέφερι. Ο Μάκης Γκαγκάτσης και οι υπόλοιποι στην ΕΠΟ θα κάνουν την τελική επιλογή. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα ακολουθήσει. Ο διάδοχος του Φρόιντφελντ θα κληθεί μαζί με τους συνεργάτες του, την ΕΠΟ και τη Super League να συναποφασίσουν για το διαιτητικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στο πρωτάθλημα. Κυρίως στα ντέρμπι. Αν δηλαδή θα είναι το υβριδικό (Έλληνας στο γήπεδο, ξένος στο VAR) ή θα συμμετέχουν αποκλειστικά ξένοι στα σημαντικά ματς. Όχι όμως elite. Αυτούς να τους ξεχάσουν. Το πουλάκι πέταξε.

Το τρίτο σενάριο

Υπάρχει σκέψη να ορίζονται μόνο Έλληνες διαιτητές στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Να τους δοθεί ξανά η ευκαιρία. Ανάλογα από το αποτέλεσμα και την εικόνα τους, να κριθεί εκ νέου αν θα ενεργοποιηθούν ξένοι στον δεύτερο γύρο, κατά της διάρκεια του οποίου τα ματς είναι πιο σημαντικά και κρίσιμα βαθμολογικά. Όμως δύσκολα θα επικρατήσει αυτό το ενδεχόμενο. Οι μεγάλοι προτιμούν ξένους ρέφερι. Πρέπει όμως να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν θα έρχονται οι κορυφαίοι από το εξωτερικό. Θα εμφανίζονται αυτοί που η UEFA θεωρεί ταλέντα ή άλλοι που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην elite κατηγορία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και ρέφερι τύπου… Στάβρεφ. Που παραμένουν στους πίνακες των διεθνών της UEFA για δημόσιες σχέσεις. Υπάρχουν και άλλοι διαθέσιμοι τέτοιου επιπέδου…