ΟΦΗ: Το σχέδιο νίκης στο ΟΑΚΑ και οι παίκτες-βαρόμετρα
15.05.25 | 22:01
Λίγους μήνες πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο ΟΦΗ μετρά αντίστροφα για ένα από τα πιο σημαντικά ματς της ιστορίας του. Το βράδυ του Σαββάτου ο σύλλογος του Ηρακλείου θα βρεθεί για τρίτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, διεκδικώντας το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του, έπειτα από εκείνο του 1987. Για να τα καταφέρει ωστόσο πρέπει να ξεπεράσει το υψηλό εμπόδιο του πρωταθλητή Ελλάδος πλέον Ολυμπιακού, ο οποίος θέλει να κλείσει τη σεζόν ονειρικά με την κατάκτηση του νταμπλ.
Αυτή θα είναι η τρίτη μονομαχία τη φετινή σεζόν μεταξύ των δύο ομάδων, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κάνει ως τώρα το 2/2, καθώς επικράτησαν στο Ηράκλειο με 0-2, ενώ στο Γ. Καραϊσκάκης χρειάστηκαν το πέναλτι του Ρόντινεϊ για να φτάσουν στη νίκη με 1-0. Το έργο των Κρητικών λοιπόν, μοιάζει εξ αρχής δύσκολο, καθώς για να μπορέσουν να κάνουν την έκπληξη και να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου καλούνται να κάνουν ένα ματς σχεδόν… αψεγάδιαστο.
Οδηγός το πρώτο 45λεπτο στο Γεντί Κουλέ
Στην πρώτη φετινή συνάντηση των δύο ομάδων στην Κρήτη για την 13η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, οι ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν με 0-2 χάρη στα γκολ των Μπιανκόν και Τσικίνιο στο δεύτερο ημίχρονο. Και μπορεί στο φινάλε η ομάδα του Μεντιλίμπαρ να έφτασε εύκολα στο τρίποντο, ωστόσο τα πρώτα 45 λεπτά δεν αποτέλεσαν καθόλου εύκολη υπόθεση για τους μετέπειτα πρωταθλητές.
Ο Μίλαν Ράσταβατς μιλώντας πριν από εκείνο το ματς είχε τονίσει πως σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην υπομονή που απαιτείται σε άμυνα και επίθεση. Οι Κρητικοί στο πρώτο ημίχρονο επέλεξαν να δώσουν την μπάλα στον Ολυμπιακό (41%-59) και να αμυνθούν χαμηλά στο γήπεδο, με την τελευταία γραμμή άμυνας να βρίσκεται μόλις στα 22 μέτρα από την εστία του βασικού τερματοφύλακα, Ναούμοφ.
Ουσιαστικά ο Ράσταβατς πόνταρε στην δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός απέναντι σε κλειστές άμυνες και εν μέρει δικαιώθηκε. Η αμυντική προσήλωση των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο ήταν υψηλού επιπέδου, με τους ερυθρόλευκους να αδυνατούν να γίνουν πραγματικά απειλητικοί και να ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος με μόλις ένα σουτ εντός εστίας, αυτό του Γουίλιαν στο 32’. Και όλα αυτά σε ένα ματς στο οποίο απουσίαζε λόγω τιμωρίας ο αρχηγός των Κρητικών, Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Τελικά το γκολ του Μπιανκόν στο 60ο λεπτό έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ξεκλείδωσε το τρίποντο για τους Πειραιώτες που στην συνέχεια εκμεταλλευόμενοι και τους κενούς χώρους στην άμυνα του ΟΦΗ, έγιναν πιο απειλητικοί και έφτασαν σε 2ο γκολ με τον Τσικίνιο.
Το μοτίβο του πρώτου ημιχρόνου επαναλήφθηκε στο «Γ.Καραϊσκάκης»
Την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε μία αναμέτρηση με ιδιαίτερα γιορτινό για τους ερυθρόλευκους κλίμα λόγω της επετείου συμπλήρωσης των 100 χρόνων ιστορίας. Όπως και στο ματς του Ηρακλείου, έτσι και σε αυτό του Φαλήρου ο Ράσταβατς παρέταξε μία ομάδα που είχε ως πρωταρχικό στόχο να μην δεχθεί γκολ και έπειτα να γίνει απειλητική.
Οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύονταν να διασπάσουν την κλειστή άμυνα των Κρητικών, έφτιαξαν κάποιες προϋποθέσεις επιθετικά, ωστόσο η καλύτερή τους στιγμή προήλθε λόγω της ασυνεννοησίας των Ντρεσάν-Χριστογιώργου με τον Γιάρεμτσουκ να αστοχεί προ κενής εστίας. Την ίδια ώρα, επιθετικά η ομάδα του Ράσταβατς εμφανίστηκε πιο απειλητική συγκριτικά με το ματς του α’ γύρου με την τετράδα των Νους, Φούντα, Σενγκέλια και Σαλσίδο να παράγει όμορφες συνεργασίες και να δημιουργεί απειλές για την εστία του Τζολάκη, ο οποίος μάλιστα είχε μία καθοριστική επέμβαση σε τετ α τετ του Σαλσίδο.
Η λύση για τους Πειραιώτες στο ματς εκείνο ήρθε δια ποδός Ροντινέι, ο οποίος λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους κέρδισε το πέναλτι και την αποβολή του Λιούις, ευστόχησε από την λευκή βούλα και ουσιαστικά έκρινε τον τελικό νικητή. Με παίκτη λιγότερο στο δεύτερο 45λεπτο για τους Κρητικούς, το β’ ημίχρονο ουσιαστικά δεν αποτελεί βάσει συζήτησης με την ομάδα του Ράσταβατς να μην μπορεί να υποβάλει αισθητή αντίσταση στο εις βάρος της σκορ.
Η αποτελεσματικότητα στην επίθεση και η απαιτούμενη αμυντική βελτίωση
Στο φετινό πρωτάθλημα ο ΟΦΗ αποδείχθηκε μία εκ των πιο επιθετικών, αλλά και συνάμα αποτελεσματικών, ομάδων στη σεζόν. Με 37 γκολ οι Κρητικοί ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια έχοντας την 4η καλύτερη επίθεση της κατηγορίας πίσω μόνο από τους ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Μάλιστα, η ομάδα του Ράσταβατς ήταν ταυτόχρονα και μία από τις αποτελεσματικότερες στο πρωτάθλημα καθώς σκόραρε ένα γκολ κάθε 7,5 τελικές. Επίδοση που συνιστά την δεύτερη καλύτερη στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον ΠΑΟΚ.
Αντιστρόφως ανάλογη ωστόσο είναι η κατάσταση όσον αφορά τις αμυντικές επιδόσεις των Κρητικών, γεγονός άξιο αναφοράς όταν μάλιστα η κουβέντα αφορά ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς, που φημίζεται για τις δυσεπίλυτες αμυντικές τακτικές των ομάδων που αναλαμβάνει. Με 38 γκολ παθητικό στην κανονική διάρκεια, ο ΟΦΗ αποτέλεσε την 5η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως η πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα που οι Κρητικοί κράτησαν το μηδέν στα μετόπισθεν κατεγράφη την 15η αγωνιστική στο 0-0 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Από εκεί και στις επόμενες 11 που απέμεναν ως το φινάλε ο ΟΦΗ κατέγραψε τέσσερα ακόμη clean sheets βελτιώνοντας κάπως τις επιδόσεις του. Δεδομένα ωστόσο για να έχει ελπίδες στον τελικό η ομάδα του Ηρακλείου θα πρέπει να εμφανιστεί απολύτως συγκεντρωμένη και αποτελεσματική στα αμυντικά της καθήκοντα.
Ο εκτελεστής Νους και ο δημιουργός Σενγκέλια
Τιάγκο Νους και Λέβαν Σενγκέλια είναι οι δύο παίκτες-βαρόμετρα στο σύνολο της ομάδας του Ράσταβατς, καθώς στην δική τους απόδοση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ελπίδες των Κρητικών να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Ο μεν Αργεντίνος πρώτος σκόρερ της ομάδας την φετινή σεζόν με 12 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 8 εξ αυτών στο πρωτάθλημα, όντας ο πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής των ασπρόμαυρων με 0,4 xG ανά παιχνίδι. Επίδοση που τον τοποθετεί εντός πρώτης 10αδας στην συγκεκριμένη κατηγορία του πρωταθλήματος. Το τελευταίο διάστημα λόγω ενός τραυματισμού ο οποίος περιόρισε τον χρόνο συμμετοχής του, διανύει περίοδο… ανομβρίας έχοντας να σκοράρει από τις 29 Μαρτίου.
Κι αν ο Νους είναι βασική επιθετική απειλή στον τομέα της εκτέλεσης, σε αυτόν την δημιουργίας ξεχωρίζει ο Λέβαν Σενγκέλια. Ο Γεωργιανός αποτελεί βασικό κινητήριο μοχλό της επιθετικής ανάπτυξης των Κρητικών, κάτι που φαίνεται τόσο από τις 8 ασίστ με τις οποίες ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Ροντινέι, αλλά και από τους εξαιρετικούς αριθμούς που κατέγραψε στον τομέα της δημιουργίας.
Με 55 Key Passes βρίσκεται στην 4η θέση του πρωταθλήματος στην σχετική κατηγορία πίσω μόνο από Ροντινέι, Βαλμπουενά και Τετέ, ξεπερνώντας παίκτες όπως ο Ζίφκοβιτς, ο Λαμέλα και ο Πινέδα. Ο συγκεκριμένος αριθμός αναλογεί σε 2 Key passes ανά ματς, ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και στον πίνακα δημιουργίας μεγάλων ευκαιριών, όπου με 10 συνολικά (όσες και ο Ζέλσον Μάρτινς) βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας.