Οι «2+1» προπονητές με το… ελληνικό παρελθόν στο «Top 10» της Premier League
Η Premier League αποτελεί το κορυφαίο –και κατά πολλούς πιο ανταγωνιστικό– πρωτάθλημα στον κόσμο.
Ανάμεσα στους κορυφαίους τεχνικούς της φετινής σεζόν, όπως τους κατατάσσει το «Goal.com», ξεχωρίζουν και τρεις με σαφή σύνδεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Βίτορ Περέιρα, που στο παρελθόν οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Super League, κάνει «θαύματα» στον πάγκο της Γουλβς, σώζοντας μια φαινομενικά χαμένη σεζόν.
Ο Έντσο Μαρέσκα, άλλοτε μέσος του Ολυμπιακού, προσπαθεί να βάλει τη δική του σφραγίδα σε μια… ταραγμένη Τσέλσι, με την οποία το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης (28/5) θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Conference League.
Ακόμη, ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, με θητεία ως προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό, αναγέννησε τη Νότιγχαμ Φόρεστ, οδηγώντας την στην ευρωπαϊκή σκηνή. Διεκδικεί μαζί της την είσοδο στη League Phase του Champions League!
Η παρουσία τους θυμίζει πως το ελληνικό στοιχείο –έστω και ως ανάμνηση από προηγούμενες θητείες– εξακολουθεί να έχει αντανάκλαση ακόμα και στο κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Το «Top 10» προπονητών στη της εφετινής Premier League όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα goal.com, έχει στην κορυφή τον Ολλανδό Άρνε Σλοτ της Λίβερπουλ.
Αναλυτικά η λίστα:
10. Άντονι Ιραόλα-Μπόρνμουθ
Η Μπόρνμουθ είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, έχοντας πιθανότητες τερματισμού στην πρώτη δεκάδα.
Ο Ιραόλα μετέτρεψε τα «κεράσια» σε μια από τις πιο επιθετικές και θεαματικές ομάδες της Premier League, διεκδικώντας μάλιστα ακόμα και την έξοδο στο Champions League για ένα διάστημα.
Και αυτό γιατί η Μπόρνμουθ απείχε μόνο ένα πόντο από την πρώτη τετράδα στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από ένα αήττητο σερί 11 παιχνιδιών.
Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, λόγω έλλειψης «βάθους» και ατυχιών λόγω τραυματισμών, αλλά ούτως ή άλλως η σεζόν κρίνεται πετυχημένη.
9. Έντσο Μαρέσκα-Τσέλσι
Ο Ιταλός παλαίμαχος μέσος των Ολυμπιακού (2009-2010) και Γιουβέντους είχε να «παλέψει» με τη δυσπιστία των οπαδών της Τσέλσι, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούσαν ότι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο άξιζε μεγαλύτερη στήριξη, έχοντας οδηγήσει τους «μπλε» την προηγούμενη σεζόν στην πρώτη εξάδα.
Και ενώ ο Μαρέσκα προπονητικά είχε να επιδείξει μόνο το πέρασμα από τη Λέστερ στην Τσάμπιονσιπ.
Ωστόσο, ο Ιταλός κατάφερε να δώσει απαντήσεις, αφού οι Λονδρέζοι θα γυρίσουν στο Champions League, αν νικήσουν την Νότιγχαμ Φόρεστ, συνδιεκδικήτρια του στόχου της πεντάδας, ενώ μπορούν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο βήμα μπροστά, αφού υπό προϋποθέσεις η Τσέλσι μπορεί να τερματίσει και στην τριάδα.
Η Τσέλσι είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά στον Μαρέσκα πιστώνεται η σκληρή δουλειά και το παιχνίδι κατοχής της μπάλας και καλής κυκλοφορίας, κάτι ευοίωνο για τη συνέχεια, αν υπάρξουν γενικότερες βελτιώσεις, ειδικά στο θέμα προσέλκυσης καλύτερων ονομάτων για το ρόστερ, ώστε να γίνει πάλι διεκδικήτρια του τίτλου.
8. Μικέλ Αρτέτα-Άρσεναλ
Έχοντας φτάσει δυο σερί σεζόν πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση της Premier League από το 2003-2004, η Άρσεναλ θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει φέτος το κάτι παραπάνω.
Ωστόσο, η Λίβερπουλ αποσπάστηκε από νωρίς, ενώ οι τραυματισμοί επηρέασαν τους «κανονιέρηδες» και ειδικά των Μπουκάγιο Σάκα, Γκάμπριελ Ζεσούς και Κάι Χάβερτζ.
Ο Αρτέτα το επικαλέστηκε ως ελαφρυντικό, αλλά οι Λονδρέζοι ίσως έπρεπε να έχουν ενισχυθεί περισσότερο στη θέση του στράικερ το καλοκαίρι.
Ο Ισπανός προσπάθησε να εφαρμόσει το «μοντέλο» του μέντορά του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά ο φυσικός σκόρερ απουσίαζε και αυτό ήταν εμφανές.
Βεβαίως, η Άρσεναλ συνεχίζει να προσφέρει θέαμα όταν είναι στη μέρα της, με τον Αρτέτα να έχει βοηθήσει παίκτες να ανεβάσουν τα στάνταρ τους, όπως οι Ντέκλαν Ράις και Γκάμπριελ Μαγκαλιάες.
Η επόμενη σεζόν θεωρείται κομβική, αφού αν η Άρσεναλ αποτύχει ξανά ο Αρτέτα θα πάψει να είναι στο απυρόβλητο.
7. Φαμπιάν Χιούρτζελερ-Μπράιτον
Ο 31χρονος Γερμανός το καλοκαίρι αντικατέστησε στη Μπράιτον τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι και αρκετοί διατύπωσαν απορίες και ενστάσεις.
Το νεαρό της ηλικίας του, μικρότερη ακόμα και από παίκτες του, σε συνδυασμό με θητεία μόνο στη Β΄ Γερμανίας, συνέκλιναν προς αυτή την «τάση».
Οι «γλάροι» ωστόσο βρέθηκαν σε καλό δρόμο, μετά τον απογοητευτικό δεύτερο γύρο της προηγούμενης σεζόν.
Αν η Μπράιτον στο φινάλε αποφύγει την ήττα από την Τότεναμ, μπορεί να εξασφαλίσει και την 8η θέση, που ίσως την επαναφέρει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που θα ήταν μεγάλο επίτευγμα για τον Χιούρτζελερ από την πρώτη σεζόν, δεδομένης της αμφισβήτησης που συνόδεψε την επιλογή του από το ξεκίνημά του.
6. Βίτορ Περέιρα-Γουλβς
Όταν η Γουλβς κατέληξε στον Βίτορ Περέιρα από την Αλ-Σαμπάμπ τον Δεκέμβριο, αφού απέλυσε τον Γκάρι Ο’ Νιλ, βρισκόταν στην 19η θέση της βαθμολογίας, πέντε βαθμούς μακριά από τη ζώνη παραμονής, με μόνο δύο νίκες.
Οι Γουόντερερς έδειχναν καταδικασμένοι, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός, άλλοτε του Ολυμπιακού το 2015, άλλαξε άρδην την κατάσταση, με δυο σερί νίκες κόντρα σε Λέστερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Παράλληλα, επέβαλε το σύστημα 3-4-2-1 που «συμμάζεψε» την κατάσταση στην άμυνα.
Οι «λύκοι» κατόρθωσαν επίσης να πάρουν έξι σερί νίκες, μεταξύ 15 Μαρτίου και 26 Απριλίου, που αποτελεί το καλύτερο σερί του συλλόγου από το 1970.
Αποτέλεσμα αυτού, η Γουλβς να βγει από την… εντατική και να εξασφαλίσει την παραμονή στην Premier League, κάτι που έμοιαζε με «άθλο», όταν αναλάμβανε ο Βίτορ Περέιρα.
5. Τόμας Φρανκ-Μπρέντφορντ
Ο Δανός τεχνικός ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στην Ευρώπη την Μπρέντφορντ, για πρώτη φορά στα χρονικά, αν κερδίσει στο τελευταίο ματς τη Γουλβς.
Και όλα αυτά ενώ η 16η θέση στην Αγγλία την προηγούμενη σεζόν ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.
Ο Φρανκ άλλαξε τη διάταξη στην άμυνα, από τους πέντε στους τέσσερις, με τις «μέλισσες» να αναδεικνύουν νέους ηγέτες και να… τρομάζουν με τις επιθετικές τους επιδόσεις.
Έτσι, η Μπρέντφορντ δεν περιορίζεται απλώς στην παραμονή στην κατηγορία, αλλά διαγράφει καλή πορεία και κάνει… ζημιές, αφήνοντας το στίγμα της, με τη σφραγίδα και τη διαχείριση του Φρανκ, που δείχνει ευέλικτος προπονητικά και προσαρμοστικότητα σε κάθε περίσταση.
Παρά το περιορισμένο μπάτζετ, έχει επιφέρει σταθερή πρόοδο και εξέλιξη την τελευταία πενταετία και μάλλον δείχνει θέμα χρόνου να προπονήσει και σύλλογο μεγαλύτερου βεληνεκούς.
4. Ουνάι Έμερι-Άστον Βίλα
Ο Ισπανός τεχνικός είχε μεγάλο φορτίο για την τρέχουσα σεζόν, να ξεπεράσει το επίτευγμα της επιστροφής των «χωριατών» στο Champions League μετά από 41 χρόνια.
Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ ανταπεξήλθε και διατηρεί ψηλά τον πήχη, φτάνοντας ως τους «8» του Champions League φέτος, όπου αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Αν μάλιστα η Άστον Βίλα ρίξει αυλαία στη σεζόν με νίκη επί της… ντεφορμέ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπορεί να κλείσει για δεύτερη χρονιά θέση στο Champions League.
Συνεπώς, ο Έμερι έκανε τους οπαδούς της Βίλα να πιστεύουν ξανά σε υπερβάσεις, για έναν προπονητή τοπ επιπέδου, με προτεραιότητα στον έλεγχο του ζωτικού χώρου της μεσαίας γραμμής και τις… εκρήξεις στο τρανζίσιον.
Συνταγή που ίσως οδηγούσε και σε τίτλους τα επόμενα χρόνια την Άστον Βίλα, με λίγες αναβαθμίσεις για το επόμενο βήμα.
3. Έντι Χάου-Νιούκαστλ
Ο Άγγλος τεχνικός έχει κάνει εξαιρετική δουλειά από το Νοέμβριο του 2021, που ανέλαβε τις «καρακάξες».
Το Champions League επέστρεψε στο Σεντ Τζέιμς Παρκ για πρώτη φορά από την εποχή του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον.
Πέρυσι η Νιουκάστλ τερμάτισε 7η και υπήρξαν… μουρμούρες για τον Χάουι και αν είναι ικανός να φέρει τρόπαια, σε μια ομάδα με… ζάπλουτα αφεντικά από τη Σαουδική Αραβία.
Η 70χρονη «ξηρασία» σε εγχώρια τρόπαια σταμάτησε επί των ημερών του, με επιτυχία στο Carabao Cup, ενώ ίσως εξασφαλιστεί και η παρουσία στην «ελίτ» της Ευρώπης αν έρθει στο φινάλε μια νίκη εντός επί της Έβερτον.
Ο Χάουι έχει μεγάλο μερίδιο στην αναγέννηση της ιστορικής ομάδας, έχοντας «κερδίσει» τους παίκτες του που… πέφτουν στη «φωτιά» για τον ίδιο.
Σε περίπτωση δε που καταφέρει η Νιουκάστλ να κρατήσει στη δύναμή της τον «μπόμπερ» της Αλεξάντερ Ίσακ, τότε ίσως τεθεί η διεκδίκηση του τίτλου ως στόχευση την επόμενη χρονιά.
2. Νούνο Εσπίριτο Σάντο-Νότιγχαμ Φόρεστ
O Πορτογάλος τεχνικός, με προϋπηρεσία στον Παναθηναϊκό ως προπονητής τερματοφυλάκων από το 2010 ως το 2012, τα πήγε εξαιρετικά με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.
Με ρίζες και από το νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στον κόλπο της Γουινέας, ο ίδιος είχε το σχεδιασμό για εξέλιξη της ομάδας και το εφάρμοσε στην πράξη.
Η Φόρεστ ενισχύθηκε στις μεταγραφές και έδειξε να υπηρετεί με ευλάβεια ένα επικίνδυνο παιχνίδι αντεπιθέσεων, που είχε αποτέλεσμα, ανεβαίνοντας στην πρώτη τετράδα της κατάταξης.
Η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν κατάφερε να βγει στο Champions League, αλλά εξασφάλισε θέση στην Ευρώπη για την επόμενη σεζόν.
Ακόμα και αν φύγει από το Νότιγχαμ ο Πορτογάλος, θα μπει στο πάνθεον του συλλόγου, αφού τον οδήγησε στις πρόσφατες διακρίσεις του μετά από χρόνια.
1. Άρνε Σλοτ-Λίβερπουλ
Ο Ολλανδός τεχνικός των «ρεντς» είχε δύσκολο έργο για να καλύψει το κενό του Γιούργκεν Κλοπ, για έναν προπονητή που αγαπήθηκε στο Άνφιλντ και οδήγησε ψηλά την ιστορική ομάδα, τόσο στην Premier League, όσο και στο Champions League.
Ο Άρνε Σλοτ θεωρείται το… αντίθετο του προκατόχου του. Ο άλλοτε τεχνικός της Φέγενορντ είναι άλλης ιδιοσυγκρασίας, μια ήρεμη δύναμη και χαμηλών τόνων άνθρωπος.
Διακριτικός, με μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο του ρυθμού των ματς σε σχέση με τον Κλοπ.
Το θέαμα ίσως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά αυτή η προσέγγιση έφερε το upgrade και το step up σε σχέση με το περσινό «μείον 9» από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Η άμεση προσαρμογή των παικτών στο 4-2-3-1 έφερε την κορυφή της Premier League, όπου παρέμειναν από τότε που νίκησαν την Μπράιτον με 2-1 στις 2 Νοεμβρίου.
Η Λίβερπουλ κέρδισε τον τίτλο τέσσερα ματς πριν το φινάλε, μπορεί να παινευτεί για το καλύτερο επιθετικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα και μόνο η Άρσεναλ έχει δεχτεί λιγότερα γκολ.
Ο Σλοτ έχει «βγάλει» τον καλύτερο εαυτό του Μο Σαλάχ, ενώ παράλληλα έχει απελευθερώσει και αξιοποιήσει πλήρως τις αρετές των Γκράβενμπερχ, Μακ Άλιστερ, Γκάκπο και Σόμποσλαϊ, επιτρέποντας στον σύλλογο να… ξεχάσει τον Κλοπ ίσως νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Πλέον, ο Ολλανδός εδραιώνεται στον σύλλογο και προετοιμάζει τη Λίβερπουλ για νέα «δυναστεία» επιτυχιών, βάζοντας εαυτόν στο «χάρτη» με τους καλύτερους τεχνικούς παγκοσμίως.