Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Οι τρεις δρόμοι της ΑΕΚ στην… μετά-Αραούχο εποχή

01.06.24 | 17:39

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Σέρχιο Αραούχο αποτελεί ένα τέλος εποχής για την ΑΕΚ όχι μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό. Το ζητούμενο αυτής της στιγμής, βέβαια, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση θα καλύψει το κενό που προκύπτει. Οι δρόμοι για τους «κιτρινόμαυρους» λοιπόν, είναι τρεις.

Αντικατάσταση με ανάλογα χαρακτηριστικά, ένα δύσκολο εγχείρημα

Το ενδεχόμενο να αποκτηθεί παίκτης για να καλύψει το διαφαινόμενο κενό του «Τσίνο» με έναν παίκτη με ανάλογα χαρακτηριστικά συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Δεν είναι απλό το εγχείρημα να βρεις ανάλογο πακέτο, βέβαια, αφού ο Αραούχο είχε κάτι πραγματικά σπάνιο το οποίο αν το βρεις το πληρώνεις πολύ ακριβά: Είχε την ικανότητα να κάνει αρκετά πράγματα από καλά και πάνω (ένταση, καλή ανασταλτική συμπεριφορά, συμπαθητική συμβολή στη δημιουργία, τελειώματα και -κυρίως- διάθεση να θυσιάσει τους αριθμούς του για την ομάδα).

Η λύση του Τσούμπερ

Ο Τσούμπερ επωμίστηκε φέτος τον ρόλο του αντί-Αραούχο. Με δεδομένο πως ο «Τσίνο» είχε κομβική και δύσκολη -στο να τη φτάσει κάποιος- συνεισφορά στην ομάδα του 22-23, ο Ελβετός δεν είχε απλό έργο. Παρόλα αυτά βοήθησε αρκετά την ΑΕΚ σε ένα μεγάλο διάστημα της σεζόν, ενώ προς το τέλος η παρουσία του είχε πτωτική τάση, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Τα 7 γκολ στο πρωτάθλημα και οι 4 ασίστ δεν ήταν αμελητέα προσφορά, όμως η γενική του συνεισφορά σε αυτά που έδινε ο Αραούχο το 22-23 δεν ήταν ανάλογη και λόγω χαρακτηριστικών. Άλλο στιλ ο ένας, άλλο ο άλλος σε κάθε περίπτωση. Ο καλός Τσούμπερ, πάντως, αποτελεί βαρόμετρο και μια αξιόπιστη λύση για τη θέση πίσω από τον επιθετικό σε περίπτωση που διατηρηθεί αυτό το 4-2-3-1.

H πιθανότητα για τα τρία χάφ

Η μία πιθανότητα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να αλλάξει η ΑΕΚ διάταξη και να το γυρίσει σε 4-3-3. Δεν το έχει πει κάποιος εκ των υπευθύνων, ωστόσο η συζήτηση δημιουργείται λόγω των πολλών χάφ που διαθέτει στο ρόστερ της η «Ένωση» και κυρίως λόγω της μεγάλης επένδυσης που έγινε τον περασμένο χειμώνα για την απόκτηση του Λιούμπισιτς. Σε αυτή την πιθανότητα θα «καταργηθεί» ο ρόλος του παίκτη που αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό. Ο ρόλος, δηλαδή, που είχε ο Αραούχο τη σεζόν 22-23 και ο Τσούμπερ το 23-24. Προσοχή όμως: Για την ώρα όλο αυτό είναι μια καφενειακή κουβέντα από τη στιγμή που δεν το έχει πει ή δεν το έχει «δείξει» ο Αλμέιδα. Προφανώς στην προετοιμασία θα φανεί το αν η κουβέντα θα μείνει κουβέντα ή για το αν ο Αργεντίνος τεχνικός το δουλεύει στο μυαλό του.