Print Screen Instagram: athenskallitheafc

Athens Καλλιθέα FC

Όταν το BBC αποκαλούσε μια νίκη της Καλλιθέας: «H πρώτη ήττα της χούντας»

17.11.24 | 15:23

«Η ιστορία της Καλλιθέας είναι μία ιστορία αντίστασης» αναφέρει το ποστ της αθηναϊκής ομάδας στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.

Μια ανάρτηση άκρως συνυφασμένη με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, στην οποία ο σύλλογος επαναφέρει στη μνήμη των νεότερων την… ιστορία του αγώνα μπαράζ με το Κορωπί, το 1969, επικαλούμενη και το ραδιόφωνο του BBC.

Η ανάρτηση της Καλλιθέας και οι πληροφορίες που προέρχονται από το βιβλίο «1969: Το μπαράζ – Καλλιθέα αγάπη μου»

Γράφει ο Γιώργος Γιαννόπουλος

Το ημερολόγιο έγραφε 1969 και η χούντα ήλεγχε τις τύχες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η πάντα αντιστασιακή, Καλλιθέα τότε αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική όπου και προσπαθούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα που θα την έστελνε στην δεύτερη εθνική κατηγορία.

Αντίπαλός της στην κούρσα, το υποστηριζόμενο από το καθεστώς Κορωπί. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης που είχε τον ρόλο του υπουργού αθλητισμού, είχε οικογένεια στην πόλη εξ ου και η συμπάθεια.

Ο Ασλανίδης προσπάθησε να επέμβει ενεργά μία αγωνιστική πριν το μπαράζ, στο παιχνίδι της Καλλιθέας απέναντι στην ΑΕΚ Φαλήρου, βγάζοντας εκτός δύο και τρείς παίκτες αντίστοιχα.

Η κίνηση αυτή όπως είναι προφανές είχε σκοπό να βοηθήσει το Κορωπί δημιουργώντας απουσίες στην αντίπαλο, κάνοντας το έργο της ανόδου «περίπατο».

Εκείνη την στιγμή για καλή τύχη της Καλλιθέας, επενέβησαν κάποια άλλα μέλη της εξουσίας και ζήτησαν το παιχνίδι να γίνει επί ίσοις όροις.

Το καθεστώς υπό τον φόβο επεισοδίων αποφάσισε το παιχνίδι να γίνει 80 χλμ μακριά, στην Χαλκίδα, με ορισμένο μάλιστα έναν διαιτητή που θα σφύριζε υπέρ του Κορωπίου. Με παρέμβαση όμως ανθρώπων της ομάδας των νοτίων προαστίων, στην θέση του μπήκε ένας ανεξάρτητος.

Σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια στο συγκεκριμένο γήπεδο, που μάζευαν περίπου 1.000 φιλάθλους, ο αγώνας της 21 Ιουνίου του 1969 μάζεψε 10.000 δημιουργώντας μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Σε αυτό συνέβαλλε και η εξορία του δημάρχου της Καλλιθέας, Γιάννη Γάλλου, που ήταν μέλος της ΕΔΑ και είχε συμβάλλει ταμάλα στην ένωση των πέντε ομάδων και την δημιουργία της ενιαίας Καλλιθέας.

 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Στα αγωνιστικά ο Μαξούρης έκανε το 1-0 για την ομάδα των νοτίων προαστίων, σκορ που έμελλε να είναι το τελικό (με διάταξη, ωστόσο και το ηττημένο Κορωπί ανέβηκε για να συμπληρώσει τον όμιλο).

Η υποδοχή της ομάδας άγγιζε τα όρια του πανζουρλισμού. Διοικητικοί παράγοντες, ομάδα και κόσμος, μαζεύτηκαν στην Δαβάκη, μια εποχή που οι συναθροίσεις απαγορεύονταν.

Οι αθλητές τιμήθηκαν σαν ήρωες, στα χέρια της λαοθάλασσας, υπό των ήχο τραγουδιών της νίκης. Ο δήμαρχος  Θεόδωρος Καφίρης ζήτησε την φωταγώγηση της πόλης και οι προσπάθειες των ασφαλιτών να καταπνίξουν το πλήθος απέτυχαν.

Η γειτονιά είχε νικήσει ένα καθεστώς, μια γειτονιά που αρνήθηκε να σκύψει, να δεχτεί χωρίς αντίδραση το θέλημα κάποιου κύριου Ασλανίδη.

Μια γειτονιά που είτε έχει για σήμα την ιστορική ασπίδα με τα αστέρια, είτε το ΑΚ (για το Athens Kallithea) πάντα θα είναι αντιστασιακή. Το BBC ανέφερε εκείνη την μέρα πώς η νίκη αυτή της Καλλιθέας αποτελεί την «πρώτη ήττα της χούντας στην Ελλάδα» και 55 χρόνια μετά οφείλουμε να το… θυμόμαστε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Kallithea FC (@athenskallitheafc)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Kallithea FC (@athenskallitheafc)