Παναχαϊκή: Έτσι έφτασε στην αποβολή – Τα λάθη και οι παραλείψεις
02.05.25 | 21:01
Μία καταστροφική χρονιά για την Παναχαϊκή ολοκληρώθηκε με το πλέον οδυνηρό τρόπο. Λάθη, παραλείψεις, κάκιστος σχεδιασμός, οδήγησαν τον ιστορικό σύλλογο της Πάτρας στον υποβιβασμό μέσω αποβολής από τη Super League 2.
Τα όνειρα για πορεία πρωταθλητισμού και διεκδίκηση του τίτλου, έγιναν γρήγορα εφιάλτες που βγήκαν αληθινοί.
Όλα λάθος από το καλοκαίρι
Προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή της χρονιάς, θα διαπιστώσουμε ότι τα πάντα λειτούργησαν εντελώς λάθος και σε καμία περίπτωση με στόχευση το περιβόητο level up που αποτέλεσε το φετινό μότο του συλλόγου. Leven down ναι…
Αγωνιστικός σχεδιασμός που αποδείχτηκε εκ των αποτελεσμάτων κάτω του μετρίου, εικόνα μίας ομάδας που μονίμως ψαχνόταν, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το θολό τοπίο άρχισε να διαφαίνεται αρκετά νωρίς.
Ο Πέτρος Σταθάκης με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων εξ’ Αμερικής, έκανε κινήσεις θεωρητικά από το πάνω ράφι της αγοράς, με ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλα συμβόλαια αλλά στην πράξη δεν παρουσίασαν ποτέ τίποτα το ιδιαίτερο. Άπαντες κατώτεροι των περιστάσεων δεν μπόρεσαν ποτέ να ηγηθούν στην προσπάθεια.
Παρά την απόφαση των μετόχων να αυξήσουν το μπάτζετ, τελικά η εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ δεν ήταν αυτή που έπρεπε και τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν. Οι ήττες έφεραν γκρίνια και έβγαλαν στον αφρό τα προβλήματα.
Τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από τα χαλάκι, τίποτα δεν ήταν ικανό να κρατήσει την Παναχαϊκή μακριά από μία ακόμα μαύρη σελίδα, στις πολλές την τελευταία 20ετία.
Οι αλλαγές προπονητών
Ο Γιάννης Τάτσης ήταν αυτός που πέρυσι έσωσε την Παναχαϊκή με εξαιρετική πορεία, αλλά φέτος δε του βγήκε ο σχεδιασμός όσον αφορά τη δημιουργία μίας ομάδας που θα διεκδικούσε τον τίτλο. Ο Ηπειρώτης τεχνικός γρήγορα αποχώρησε μετά από μία εντός έδρας ήττα από την Κηφισιά (1-2), ξεκινώντας το χορό των αλλαγών.
Τον διαδέχτηκε ο Σούλης Παπαδόπουλος που παρά την προσπάθεια του να αλλάξει την εικόνα της ομάδας, δεν τα κατάφερε. Η πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν το τέλειο μακιγιάρισμα στις πολλές αδυναμίες αγωνιστικές και μη. «Το καλύτερο ποδόσφαιρο της κατηγορίας», γρήγορα βρέθηκε στην τελευταία θέση της κανονικής διάρκειας απολύτως δίκαια. Ομάδα με μόλις δύο σερί νίκες κόντρα σε Παναργειακό και Αιγάλεω και γκολ με το σταγονόμετρο τι παραπάνω να ζητήσει;
Ο Σούλης έφυγε και τον διαδέχτηκε μέσα στα Χριστούγεννα ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης που όμως δεν έκατσε ποτέ στον πάγκο της Παναχαϊκής. Ένα σκάρτο 15νθημερο ήταν στην Πάτρα ο έμπειρος τεχνικός, για να τον διαδεχτεί ο Σωτήρης Αντωνίου.
Ο Λαρισαίος τεχνικός μετά από περίπου τρεις μήνες πήδηξε και αυτός από το καράβι, λίγες μέρες πριν το τελευταίο ματς της Παναχαϊκής φέτος με την ΑΕΚ Β.
Τι να λειτουργήσει σωστά με τόσες αλλαγές; Σε ποια ομάδα στον πλανήτη θα κυλούσε ομαλά η διαδικασία έτσι; Η τραγική κατάσταση στο αγωνιστικό, ήταν αποτέλεσμα και του οικονομικού.
Το πήγαινε – έλα των ποδοσφαιριστών και η αποχή που ήταν οιωνός του κακού…
Με τα προβλήματα να διαφαίνονται από νωρίς, οι πρώτες αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών δεν άργησαν. 31 Οκτωβρίου ο Νίλι που ήταν από τις μεγάλες ελπίδες για ηγέτης της ομάδας έφυγε ως ελεύθερος με προορισμό την Καλαμάτα.
Ο Ντε Τομάς εξαφανίστηκε προς την Ισπανία επικαλούμενος σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Αρχές Ιανουαρίου ο Πολέτο μεταγράφηκε στην Κηφισιά και σιγά – σιγά ο κύκλος των αποχωρήσεων μεγάλωνε.
Αρκετοί αποχώρησαν, αλλά αρκετοί μετακόμισαν και στην Πάτρα. Τα πάντα άλλαξαν μέσα στον πρώτο μήνα του 2025, αλλά όλα έδειχναν προς τα που θα πάει η δουλειά.
Η αποχή δε των ποδοσφαιριστών, ήταν ένα πρώτο ισχυρό μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. Ανακοινώσεις μέσω ΠΣΑΠΠ, συνεχείς διαφωνίες με τη διοίκηση και γενικότερα ένα κλίμα που σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με σοβαρό ποδοσφαιρικό κλαμπ.
Το εφιαλτικό 15νθημερο και η ταφόπλακα
Η Παναχαϊκή βρέθηκε μπροστά στο πρόβλημα και δεν μπόρεσε να βρει λύση. Οι πέντε ποδοσφαιριστές που δικαιώθηκαν στις προσφυγές τους μετά τη συνεδρίαση τη Μεγάλη Δευτέρα, έπρεπε να πληρωθούν έως τις 30/4. Αυτό δεν έγινε αλλά η κατάσταση εξ΄ αρχής ήταν δύσκολη.
Η ΠΑΕ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσει τους ποδοσφαιριστές και οδηγήθηκε στη Γ’ Εθνική. Μέχρι το καθοριστικό συμβούλιο της Super League 2 την Παρασκευή (2/5) όλοι απλώς περίμεναν το μοιραίο.
Η διοίκηση έχει τοποθετηθεί για τα όσα έγιναν ουκ ολίγες φορές, αλλά προς το παρόν οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν πάρει θέση. Αν το κάνουν ίσως εξαχθούν καλυτέρα συμπεράσματα.
Μέτοχοι – αμέτοχοι με πολλές δικαιολογίες…
Για την κατάληξη της φετινής σεζόν ευθύνη έχουν οι πάντες. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο, ωστόσο το κύριο μερίδιο ανήκει στους μετόχους που φέτος αποφάσισαν να μείνουν… αμέτοχοι.
Οι ομάδες προφανώς και δεν διοικούνται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και η απόφαση τους να κλείσουν την κάνουλα ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό καταδίκασε την Παναχαϊκή.
Ένα μεγάλο καράβι χρειάζεται καύσιμα για να κινηθεί και οι μέτοχοι κατάφεραν ενώ όπως λένε έχουν βάλει στο σύλλογο 3,8 εκατομμύρια, να οδηγήσουν το πλοίο τους στο παγόβουνο σαν άλλος Τιτανικός. Κατόρθωμα σίγουρα.
Το μέλλον της Παναχαϊκής ήταν προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή που οι μέτοχοι αποφάσισαν να τραβήξουν αυτό το δρόμο.
Επίσης κατόρθωμα είναι ότι οι ίδιοι ήταν που αποπλήρωσαν μεγάλα ποσά από προσφυγές της διοίκησης Μπάρλου, διακανόνισαν οφειλές προς αρκετούς ποδοσφαιριστές προηγούμενων διοικήσεων αλλά αφήνουν την Παναχαϊκή χρεωμένη με πολλές προσφυγές από τη δικιά τους παρουσία.
Το τι φταίει και η Παναχαϊκή σέρνεται επί μία 20ετία, θα αναλυθεί προσεχώς…
Δείτε τα highlights των αγώνων της SL2 στο κανάλι του Monobala στo Youtube.