Ο Μαουρίτσιο Σάρι με τη φόρμα της Λάτσιο Credits: Facebook/ Lazio

Bloggers

Παναθηναϊκός: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

03.06.24 | 15:05

Γράφει: Κώστας Βαϊμάκης

Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, ο Μαουρίτσιο Σάρι δεν είχε απαντήσει στον Παναθηναϊκό. Είναι απολύτως λογικό να παίρνει το χρόνο του ο Σάρι προκειμένου να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να εξετάσει όλες τις προτάσεις που μπορεί να έχει – δεν λες το ελληνικό πρωτάθλημα «από το πάνω ράφι».

Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός προσέγγισε τον Ιταλό προπονητή, συζήτησε μαζί του, του παρουσίασε το πρότζεκτ του, του ανέλυσε τα δεδομένα και ο Σάρι το σκέφτεται, είναι σημαντικό: θα μπορούσε απλά να πει «ευχαριστώ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι». Και οι λόγοι που μπήκε σε αυτή τη (σοβαρή) σκέψη και συζήτηση, μπορεί να μην είναι μόνο αυτοί που θα περιμέναμε…

Τα χρήματα που δίνει ο Παναθηναϊκός στον Σάρι, ακούγεται ότι είναι πολλά – υποψιάζομαι ότι αν ο Ιταλός πει «όχι», ένα ανάλογο ποσό θα προταθεί σε όποιον έχει «κυκλώσει» η ΠΑΕ ως plan-b ή plan-c, αν φυσικά είναι ανάλογου βεληνεκούς όνομα. Καταλαβαίνω επίσης ότι του έχει επισημανθεί ότι θα έχει το απόλυτο κουμάντο στην ομάδα, χωρίς παρεμβάσεις, ότι θα συμμετέχει στον μεταγραφικό σχεδιασμό κι ότι θα έχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ στα χέρια του για να «ψωνίσει».

Όλα αυτά, είναι προαπαιτούμενα, για να μπορέσεις να «ψήσεις» κάποιον που έχει εργαστεί με επιτυχία σε ομάδες όπως η Νάπολι, η Λάτσιο, η Τσέλσι, η Γιουβέντους. Αλλά το πρόβλημα για έναν ξένο προπονητή, ειδικά αν το βιογραφικό του είναι πιο μεγάλο κι από τόμο εγκυκλοπαίδειας, είναι το ποδόσφαιρό μας. Το «πού να πάω να μπλέξω τώρα…». Όχι κι άδικη σκέψη φυσικά, με τη διαφορά ότι οι «πράσινοι», στην προσπάθεια που κάνουν για να φέρουν έναν προπονητή – όνομα, έχουν έναν αναπάντεχο σύμμαχο: τον Ολυμπιακό!

Διότι η μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του Conference, είναι πρώτα απ’ όλα δική του, για την ιστορία του και την τροπαιοθήκη του και τη βαθμολογία του στην ΟΥΕΦΑ και τη συμμετοχή του στο νέο Europa. Αλλά δευτερευόντως είναι και επιτυχία που πιστώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο μπήκε πλέον στο κλαμπ των χωρών, όπου κάποιος σύλλογός τους έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο.

Όχι στη δεκαετία του ’80 ή του ’90, αλλά εδώ και τώρα. Κι αυτό, μπορεί να είναι ένα έξτρα κίνητρο για τον Σάρι ή τον «αντι-Σάρι» που μπορεί να προκύψει: ότι δεν θα έρθει στη χώρα μας απλά για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο και να ικανοποιήσει την ανάγκη της ομάδας για κούπα ή τον ψυχισμό των οπαδών. Δεν θα έρθει απλά για να παίξει Ευρώπη, σε κάποια διοργάνωση και να προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Θα έρθει, όποιος κι αν έρθει, με την πίστη ότι μπορεί να επαναλάβει τη φετινή επιτυχία του Ολυμπιακού. Ότι γίνεται, δεν είναι κάποιο θαύμα, ούτε κάτι παντελώς απίθανο να συμβεί. Και αυτό, για ένα προπονητή αυτού του βεληνεκούς, είναι μεγάλη υπόθεση – ίσως, ίσως λέω, να είναι πιο μεγάλη από το να αναλάβει τη Λέστερ απλά για να την κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία.

Ο καιρός γαρ εγγύς

Ό,τι πρέπει να γίνει μεταγραφικά, θα πρέπει να γίνει μόλις αναλάβει ο επόμενος προπονητής, πέρα φυσικά από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει, για τις οποίες φαντάζομαι ότι όποιος και να έρθει δεν θα «ξινίσει» – ο βασικός στην Εθνική Σερβίας και με μακρά θητεία στη Λα Λίγκα, Μαξίμοβιτς, ή το βασικό δεξί μπακ της Εθνικής Μπάλντοκ, με πολυετή θητεία στην Αγγλία, λογικά είναι καλοδεχούμενοι απ’ όποιον κι αν αναλάβει. Αλλά για τους υπόλοιπους που πρέπει να έρθουν και γι’ αυτούς που καλό θα ήταν να αποχωρήσουν, η ομάδα πρέπει να ακούσει τον νέο προπονητή. Όπως φυσικά και το τι θα γίνει, αν φτάσει μια σημαντική πρόταση για κάποιο μεγάλο «περιουσιακό στοιχείο» του Παναθηναϊκού. Τέτοια είναι αυτή τη στιγμή ο Ιωαννίδης και ο Τσέριν. Εκτός αν η πρόταση είναι τόσο συμφέρουσα, τόσο μεγάλη, απ’ αυτές που λέμε ότι «δεν μπορείς να πεις “όχι”».

Μόνο που ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του Παναθηναϊκού. Το καλεντάρι είναι αμείλικτο κι ακόμα κι αν έχει «πηδήξει» έναν προκριματικό γύρο στο Europa κι έχει λίγες μέρες παραπάνω, όλα πρέπει να «τρέξουν». Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η προετοιμασία και θα ήταν ιδανικό για την ομάδα, που θα έχει όπως και να’ χει νέο προπονητή, να έχει όσους περισσότερους από τους «καινούργιους» γίνεται, ώστε να αρχίσει να μοντάρεται με τα καλύτερα «εξαρτήματα» από νωρίς και όχι με παίκτες που περιμένουν τηλέφωνο από τον μάνατζέρ τους μπας και πάνε κάπου αλλού. Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι για ποιο λόγο ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον Σάρι εδώ και περίπου δυο εβδομάδες, έχει κάνει επαφές και με άλλες περιπτώσεις εδώ και μέρες και βιάζεται να κλείσει τον κατάλληλο άνθρωπό για τον πάγκο το νωρίτερο δυνατόν.

TAGS