Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Φωτογραφία: Intime

UEFA EUROPA LEAGUE

Παναθηναϊκός: Ο δύσκολος δρόμος στα προκριματικά και η ξεχωριστή περίπτωση της Σέριφ

05.06.24 | 18:20

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και μαζί το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, όπου θα αρχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία με στόχο να μπει στο League Stage της διοργάνωσης.

Βέβαια έχει και το «μαξιλαράκι» ενός αποκλεισμού, καθώς οι «πράσινοι» αν αποκλειστούν από τα προκριματικά του Europa League, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά του Conference League.

Το «τριφύλλι» ωστόσο καλείται να ανέβει έναν γολγοθά, καθώς η διαδρομή του μέχρι το League Stage μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μόνο εύκολη δε θα είναι.

Οι πιθανοί αντίπαλοι και η περίπτωση της Σέριφ

Οι χαμηλές πτήσεις του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία (225ος στο Club Ranking της UEFA) δυσχεραίνουν το έργο του, καθώς θα πρέπει στο κυνήγι της συμμετοχής τους στο League Stage της διοργάνωσης να αποκλείσει πολύ δυνατές ομάδες.

Συγκεκριμένα, οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού είναι ο Άγιαξ, η Μπράγκα, η Μόλντε, η Ραπίντ Βιένης, η Ριέκα, η Τραμπζονσπόρ, η Σερκλ Μπριζ. Ακόμη θα προκύψουν δύο ομάδες από τον 1ο προκριματικό γύρο στον οποίο συμμετέχουν η Σέριφ Τιρασπόλ και η Μάριμπορ (δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους οι δύο ομάδες).

Iδανική αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό στην κλήρωση που θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιουνίου θα είναι η Σερίφ Τιρασπόλ. Όχι μόνο γιατί η δεύτερη ομάδα του μολδαβικού πρωταθλήματος αποτελεί έναν προσιτό αντίπαλο, αλλά γιατί με τον υψηλό συντελεστή της θα επιτρέψει στους «πράσινους» να συμμετάσχουν ως ισχυροί και στην επόμενη κλήρωση του τρίτου προκριματικού. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το «τριφύλλι» να ξεπεράσει το εμπόδιο των Μολδαβών.

Σε περίπτωση αποκλεισμού από τα προκριματικά του Europa League, το «τριφύλλι» θα… υποβιβαστεί στα προκριματικά του Conference League, όπου εκεί θα βρίσκεται σίγουρα στο γκρουπ των ανίσχυρων, σε κάθε γύρο που θα συμμετάσχει.

Το πρόγραμμα των αγώνων και οι κληρώσεις

Ο Παναθηναϊκός θα μάθει τον αντίπαλό του στον δεύτερο προκριματικό στις 19 Ιουνίου, ενώ τρεις ημέρες μετά (22 Ιουνίου) θα ξέρει το ζευγάρι, τον νικητή του οποίου θα κληθεί να αποκλείσει σε διπλά ματς στις 8 και 15 Αυγούστου για να προκριθεί στα playoffs της διοργάνωσης.

Εφόσον φτάσει εκεί, στις 22 και στις 29 του ίδιου μήνα θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την υπέρβαση και να μπει στο League Stage, εκεί που ήδη βρίσκεται ο Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του Conference League.