Intime

Bloggers

ΠΑΟΚ: Δικαίωμα στα λάθη, υποχρέωση να μην τα επαναλάβει

28.10.24 | 12:21

Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ που πριν ξεκινήσει το χθεσινοβραδινό παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, έκαναν τη σκέψη περί «γκέλας» και του «δικεφάλου», μετά τις ήττες ΑΕΚ και Ολυμπιακού και την ισοπαλία στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη.

Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που έκαναν λόγο για ένα 3-0 ή 4-0 εις βάρος των Κρητικών, αλλά σε καμία των περιπτώσεων ο ΠΑΟΚ δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, να μπορεί να «κονιορτοποιεί» έναν αντίπαλο.

Αυτό που συνέβη τελικά στην Τούμπα, με τον τρόπο που συνέβη, επιβεβαίωσε μεν τον φόβο των πρώτων αλλά σόκαρε δε όλη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια. Τα πάντα στο ποδόσφαιρο όμως ή σχεδόν τα πάντα, έχουν την εξήγησή τους!

Αδύναμος να το «καθαρίσει»…

Σε ένα ακόμα παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε σωρεία ευκαιριών να σκοράρει δύο, τρία ή και τέσσερα γκολ. Και όταν λέμε ευκαιρίες, δεν μπαίνουν στην κουβέντα κεφαλιές τύπου Κόλεϊ και Σβαμπ στο χθεσινό παιχνίδι που δεν προβλημάτισαν τον Χριστογεώργο, αλλά φάσεις όπως το δοκάρι του Κωνσταντέλια στο 21΄, τα σουτ των Κωνσταντέλια (38΄), Γκόμεζ (40΄), Σβαμπ (45΄+1) κάτω από ιδανικές συνθήκες που δεν βρήκαν καν εστία, το σουτ του Μουργκ στο 48΄ που μπλόκαρε ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, το μακρινό σουτ του Σβαμπ στο 69΄ που πέρασε άουτ και η «τριπλή» ευκαιρία με Τάισον, Γκόμεζ, Οζντόεφ στο 73΄.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο έως τώρα πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ. Η αδυναμία του να «τελειώσει» τις φάσεις που ο ίδιος δημιουργεί, προκειμένου να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, ειδικά απέναντι σε «μικρομεσαίους» αντιπάλους.

Αδύναμος να το «κρατήσει»…

Ο ΟΦΗ από την πλευρά του δεν ήρθε στην Τούμπα προκειμένου να… παρκάρει ένα λεωφορείο μπροστά από την εστία του ή να «κλέψει» το παιχνίδι. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ήταν ξεκάθαρο πως οι Κρητικοί θα έπαιζαν ποδόσφαιρο έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ, με το γκολ του Τισουντάλι στο 49΄ που ακυρώθηκε μέσω VAR για χιλιοστά, να είναι το… turning point του αγώνα.

Από τη μία, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο ΠΑΟΚ «έσβησε» μετά το γκολ του Μαροκινού, με την «τριπλή» αλλαγή του Ράσταβατς (μέσα Γκονζάλες, Μπάκιτς και Ριέρα, έξω Μαρινάκης, Μπαϊνοβιτς, Αποστολάκης) να λειτουργεί άκρως ευεργετικά για τον ΟΦΗ , σε αντίθεση με την «διπλή» αλλαγή του Λουτσέσκου (μέσα Τάισον και Μπράντον, έξω Κωνσταντέλιας και Τισουντάλι).

Η είσοδος δε του Σαλσίδο στο 74΄, ένα λεπτό μετά την μεγάλη ευκαιρία του Γιουνγκ να ισοφαρίσει σε 1-1, ήταν αυτή που ανέτρεψε τις ισορροπίες, όσο και αν οξύμωρο αυτό ακούγεται όταν μιλάμε για ένα ΠΑΟΚ – ΟΦΗ στο γήπεδο της Τούμπας, με το σκορ στο 1-0.

Η καθυστερημένη αντίδραση του Λουτσέσκου

Εκ του αποτελέσματος, σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα έπρεπε να είχε κάνει ένα πράγμα: Να έχει περάσει εκτός τον νεαρό Γκόμεζ και στη θέση του να έβαζε είτε τον Μπάμπα Ράχμαν, όπως το έκανε καθυστερημένα μετά το 1-2, είτε τον Αντρέ Βιείρίνια.

Ο 21χρονος Αμερικανομεξικανός αριστερός μπακ, που λίγο έλειψε να είναι ο μοιραίος στη Λιβαδειά εξαιτίας του αχρείαστου πέναλτι που κάνει στον Γιαννιώτα, εμπλέκεται στη φάση του 1-1 καθώς – όπως και οι Οζντόεφ, Τάισον – αδυνατεί να ανακόψει τον Σαλτσίδο και στη φάση του 1-2 δύο λεπτά αργότερα, καθώς αφού έχει «χάσει» τον Σενγκέλια, ανακόπτει αντικανονικά τον Γεωργιανό και δίνει στον ΟΦΗ το φάουλ που τον οδήγησε στην ανατροπή.

Φταίει αποκλειστικά ο Γκόμεζ για τη χθεσινή «γκέλα»; Εννοείται πως όχι. Όση ευθύνη έχει ο νεαρός μπακ, άλλη τόση έχει ο Ντομινίκ Κοτάρσκι που δεν κατορθώνει να μπλοκάρει τη μπάλα και ουσιαστικά προσφέρει το γκολ στον Σαλσίδο, ο Λόβρεν που «έχασε» τον Φούντα στο 1-1, όλοι έχασαν ευκαιρίες να «καθαρίσουν» το παιχνίδι, όλοι όσοι βρίσκονταν στο χορτάρι από το 60΄ και έπειτα, ο Ράζβαν Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του.

Η ευκαιρία που χάθηκε και η υποχρέωση

Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ πέταξε στα σκουπίδια μια τεράστια ευκαιρία να παραμείνει στην μόνος στην κορυφή και να αφήσει δύο βαθμούς πίσω τον Άρη, πέντε τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και επτά τον Παναθηναϊκό.

Θα έπαιρνε σε αυτή την περίπτωση το Πρωτάθλημα; Όχι. Χάθηκε το πρωτάθλημα εξαιτίας της χθεσινής «γκέλας»; Ρητορικό το ερώτημα, όπως και το πρώτο. Ωστόσο, ο Ράζβαν Λουτσέσκου, τώρα που το ημερολόγιο θα αρχίσει να γράφει Νοέμβριος, μήνας στον οποίο παραδοσιακά ο ΠΑΟΚ με τον Ρουμάνο στον πάγκο του αρχίζει να… πετάει και να καταγράφει σερί και ρεκόρ, θα πρέπει να βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες και τις απαιτούμενες λύσεις στα προβλήματα που έχουν κοστίσει πολύτιμους βαθμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα κέρδη από τη «χασούρα»

Συνηθίζεται να λέγεται πως από την «χασούρα» δεν μπορείς να βγάλεις κέρδος. Ωστόσο, αποτελεί κέρδος για τον ΠΑΟΚ (και) η χθεσινή εμφάνιση του Κίριλ Ντεσπόντοφ, σε συνέχεια αυτής του Βούλγαρου κόντρα στην Βικτόρια Πλζεν.

Πέρα από το γκολ που είναι… αριστούργημα, ο 27χρονος επιθετικός ήταν ο κορυφαίος του χθεσινού «δικεφάλου» και φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει τη φόρμα του, την οποία ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη όπως ο διψασμένος το νερό. Ποιοι πρέπει να ακολουθοήσουν; Οι Τάισον, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Γιάννης Κωνσταντέλιας.
Επιπλέον, θετική ήταν και η εικόνα του Ταρίκ Τισουντάλι, επίσης σε συνέχεια της εμφάνισής του κόντρα στην Βικτόρια Πλζεν, με τον Μαροκινό να είναι δραστήριος και επιδραστικός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ειδικά όταν μπροστά του έχει ελεύθερο γήπεδο.