Οι παίκτες του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αρη Φωτογραφία: Intime

Bloggers

ΠΑΟΚ: Τύφλα να ‘χουν τα X-Files

30.09.24 | 11:12

Η εύκολη εξήγηση για την χθεσινοβραδινή «γκέλα» του ΠΑΟΚ, γιατί περί «γκέλας» πρόκειται όταν δεν παίρνεις ούτε το minimum κόντρα στον Άρη στην Τούμπα, είναι να πεις πως δεν έμπαινε η μπάλα μέσα.

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν καλύτεροι των «κίτρινων» και πως ακόμα και ένα σκορ της τάξης του 2-0 ή του 3-1, θα ήταν απολύτως δίκαιο βάσει των ευκαιριών που δημιούργησαν οι δύο ομάδες και του ποδοσφαίρου που έπαιξαν.

Ωστόσο, το τελικό 0-1 επουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… μαγική εικόνα. Η μία ομάδα ήταν αναποτελεσματική μπροστά στην αντίπαλη εστία, η άλλη υπηρέτησε πιστά το πλάνο του προπονητή της και βρήκε γκολ σε μία από τις δικές της, χάρη στην εξαιρετική ποιότητα του Μανού Γκαρθία. Απλά τα πράγματα.

Για να σκοράρει βέβαια ο Ισπανός στο 63΄ το γκολ που έκρινε το παιχνίδι, χρειάστηκε η εκνευριστική αφέλεια ολόκληρου του ΠΑΟΚ σε εκτέλεση πλαγίου, λες και ο Άρης έπαιζε με την Κ17 του ή ο «δικέφαλος» είχε το παιχνίδι στο 4-0.

Για την αστοχία στην τελική προσπάθεια, υπάρχουν ελαφρυντικά, παρότι το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει βρει δίχτυα στα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του με τον Άρη, δηλαδή σε περισσότερες από 4,5 ώρες ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να ήταν επεισόδιο στην σειρά «X-Files».

Για την ραθυμία των «ασπρόμαυρων» στην καθοριστική φάση του αγώνα όμως, δεν υπάρχει ούτε μισή δικαιολογία, ειδικά όταν ο «δικέφαλος» την έχει… πατήσει ουκ ολίγες φορές από τον Άρη, είτε στην Τούμπα είτε στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Και κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ «έσβησε» μετά το γκολ του Μανού, έχοντας βέβαια το δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος στη φάση όπου ο Μπάμπα Ράχμαν σημαδεύει μέσα από τη μικρή περιοχή στο 84΄ το οριζόντιο δοκάρι.

Αυτοί που πρέπει να το… βρουν

Σε σχέση με το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και την αναμέτρηση στο «Rams Park» την περασμένη Τετάρτη, οι Τάισον, Κωνσταντέλιας και Ζίβκοβιτς ήταν σαφέστατα πιο επιδραστικοί στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, η τριπλέτα που αποτέλεσε το μεγάλο «όπλο» του «δικεφάλου» στην κατάκτηση του περσινού Πρωταθλήματος, εξακολουθεί να μη λειτουργεί αποδοτικά, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Ράζβαν Λουτσέσκου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, παρότι και αυτό ακούγεται οξύμωρο, πως είναι κομβική η απουσία του Μπράντον Τόμας. Και πάλι όμως, ο ΠΑΟΚ έχει τεράστια ανάγκη να επιστρέψουν οι τρεις πρώτοι στα γκολ, κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί το προσεχές διάστημα.

Το θέμα είναι μέχρι τότε οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να έχουν τις μικρότερες δυνατές βαθμολογικές απώλειες σε Stoiximan Super League και Europa League.

Από εκεί και πέρα, η γενικότερη εικόνα του Κίριλ Ντεσπόντοφ παραμένει προβληματική, με την απορία «γιατί ο Λουτσέσκου δεν χρησιμοποιεί τον Σορετίρε» να είναι εύλογη.

Επιπλέον, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να «σκληρύνει» η άμυνα του ΠΑΟΚ τόσο στα άκρα όσο και στο κέντρο της, με την παρουσία του Κόλεϊ κόντρα σε Βόλο και Γαλατασαραϊ όσο και την προσθήκη του Λόβρεν στο ρόστερ, να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο μονόδρομος πριν την διακοπή

Ο ΠΑΟΚ έχασε χθες μία μεγάλη ευκαιρία να παραμείνει μόνος στην κορυφή του πρωταθλήματος και να διατηρήσει το +2 από την ΑΕΚ και το +3 από τον Ολυμπιακό αλλά και να αυξήσει τη διαφορά του από τον Παναθηναϊκό στους οχτώ βαθμούς.

Δεν χάθηκε ο κόσμος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο τίτλος θα κριθεί άλλωστε στα playoffs.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο «δικέφαλος» είναι υποχρεωμένος να κερδίσει την Πέμπτη (3/10) τη Στεάουα Βουκουρεστίου στην Τούμπα και να πάρει τους πρώτους βαθμούς του στη League Phase του Europa League, ενώ την ερχόμενη Κυριακή (6/10) είναι μονόδρομος η νίκη στην Λιβαδειά εις βάρος του Λεβαδειακού, η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να φέρει ξανά τους «ασπρόμαυρους» στην κορυφή.

Εφόσον έρθουν οι δύο νίκες, κάτι που επαφίεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ΠΑΟΚ, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει στις δύο εβδομάδες της διακοπής κάτω από απολύτως ήρεμες συνθήκες και να «μπολιάσει» ακόμα περισσότερο στην ομάδα τους Μπακαγιόκο, Κόλεϊ, Λόβρεν όσο και τους Τσάλοφ, Τισουντάλι, οι οποίοι πρέπει να «κολλήσουν» άμεσα με τους Τάισον, Κωνσταντέλια και Ζίβκοβιτς.