Παρά τα μέτρα, οι αναφορές για «χειραγωγημένους αγώνες» αυξάνονται
10.03.24 | 14:41
Τον απολογισμό της για το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, που έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων.
Mια σύγκριση με τον αντίστοιχο απολογισμό του 2022 μας δείχνει ότι παρά τα μέτρα πρόληψης, που ανακοινώνονται με τυμπανοκρουσίες από τις κυβερνήσεις και περιλαμβάνουν την ενημέρωση προς τους αθλητές, τους μηχανισμούς καταγγελιών, τις κρατικές επιτροπές όπως η ΕΠΑΘΛΑ κ.α., τα αποτελέσματα, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τη διαλεύκανση των υποθέσεων αλλά και από τον αριθμό των αναφορών για ύποπτους αγώνες, που αντί να μειώνεται, αυξάνεται, είναι απογοητευτικά.
Σε πειθαρχικό επίπεδο, η ΕΠΟ όπως και η Super League 2 που είναι η «πέτρα του σκανδάλου», έχουν εδώ και χρόνια επιλέξει την πολιτική της αδράνειας. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως το έχει δηλώσει και η ίδια, είναι αφενός υποστελεχωμένη, αφετέρου χωρίς ειδική εκπαίδευση και χωρίς δυνατότητες περαιτέρω ερευνητικής διαδικασίας, με να καταλήγει στις περισσότερες των περιπτώσεων στην αρχειοθέτησή τους.
Σε ποινικό επίπεδο αν δεν υπήρχε η προκαταρκτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, θα μιλούσαμε για μηδενικη αποτελεσματικότητα ως προς τη διαλεύκανση υποθέσεων, πάντα με βάση τις αναφορές που καταφθάνουν περί ύποπτων αγώνων, ήτοι χειραγωγημένων για στοιχηματικούς λόγους, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η σύγκριση των «ύποπτων» αγώνων το 2023 με το 2022
Η σύγκριση του απολογισμού της ΕΠΑΘΛΑ το 2023 με το 2022 καταδεικνύει αυτήν την αύξηση και δημιουργεί τη βάση για τους ανωτέρω προβληματισμούς.
Κατά το έτος 2023, η Οµάδα Αξιολόγησης Αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ εξέτασε 105 αναφορές για περιστατικά ενδεχόμενης χειραγώγησης αγώνων µε στοιχηµατικό ή µη περιεχόµενο. Οι µισές εξ αυτών αφορούσαν το άθληµα του ποδοσφαίρου και το ένα τρίτο προήλθε από τη Sportradar. Οι αντίστοιχες αναφορές το 2022 ήταν 63. Επομένως μιλάμε για αύξηση περίπου 40% στο σύνολο των αθλημάτων στην Ελλάδα.
Οι αναφορές για πιθανή χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων το 2023 ήταν 53, ενώ το 2022 ήταν 40. Και εδώ υπάρχει αύξηση συνολικά 13 αγώνων. Καμία αναφορά δεν αφορούσε τη Super Legue 1 το 2023, ενώ το 2022 υπήρξαν 4 αναφορές.
Αντιθέτως, η Super League 2, που εξ αυτού του λόγου βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στις «λίστες διαφθοράς» έχει 46 αναφορές για το 2023 έναντι 33 για το 2022. Επομέπως παρουσίασε αύξηση 13 αγώνων.
Το 2023 έγιναν 4 αναφορές για το Κύπελλο, έναντι 3 το 2022.
Τέλος, το 2023 από τα πορίσµατα που προχώρησαν προς περαιτέρω διερεύνηση ποινική και πειθαρχική, 8 αφορούν τη Super League 2, ενώ 2 αγώνες χαρακτηρίστικαν υψηλής προτεραιότητας ως προς τη διερεύνησή τους.
Αντιστοίχως, το 2022 προωθήθηκαν 9 αγώνες της Super League 2 για περαιτέρω διερεύνηση ποινική και πειθαρχική.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της έρευνα της ΚΑΠΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία «περίπου 900.000 άτομα έπαιξαν το 2023 1,7 δισ. ευρώ σε παράνομο τζόγο στην Ελλάδα», με προτίμηση στο live betting σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, καταδεικνύουν ότι τα προληπτικά μέτρα, από μόνα τους, δεν αρκούν…