Περιμένοντας το «σχέδιο Λανουά»
30.06.25 | 22:56
Δεν είναι η πρώτη φορά. Και ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, Π. Μπαλτάκος είχε ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων διαιτητών στα ντέρμπι.
Όταν, όμως, ο Στιβ Μπένετ το τόλμησε στον αγώνα Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, τον Σεπτέμβριο του 2023, είδε τον ορισμό (του Σιδηρόπουλου και των υπολοίπων) να “μπλοκάρεται” και να μην ανακοινώνεται από την ΕΠΟ.
Κι όταν λίγα 24ώρα αργότερα, αρνήθηκε να συναινέσει στην έλευση ξένων διαιτητών (από την Ιταλία, συγκεκριμένα), αναγκάστηκε να παραιτηθεί, πριν τον… “παραιτήσουν”. Το θέμα, τώρα, τίθεται εκ νέου κι από άλλη πλευρά.
Το έθεσε αρχικά ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσσέτι σε επιστολή που έστειλε τον περασμένο Μάιο στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση.
Σ’ αυτήν (την επιστολή) έκανε λόγο για “υπερβολική εξάρτηση από ξένους διαιτητές για τη διεύθυνση εγχώριων αγώνων που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα”.
Τη “σκυτάλη” πήρε, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ΚΕΔ: “Πρέπει να μειώσουμε αυτό το ποσοστό των ξένων διαιτητών και να δώσουμε την ευκαιρία σε Έλληνες διαιτητές να διευθύνουν αυτά τα παιχνίδια.”, είπε ο Στεφάν Λανουά.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΚΕΔ στην προηγούμενη σεζόν ορίστηκαν ξένες διαιτητικές ομάδες σε 39 αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος και του Πρωταθλήματος της Super League 1. Στην ΕΠΟ περιμένουν, πλέον, το επόμενο βήμα. Δηλαδή το “σχέδιο Λανουά” για την μείωση των ξένων διαιτητών.
Κατά καιρούς έχει διατυπωθεί η πρόταση για “Έλληνες διαιτητές στο χόρτο και ξένους στο VAR”.
Από τους “big-5”, o Άρης, αναλογα και με την παρουσία του στο νέο πρωτάθλημα θα μπορούσε να “εξαιρεθεί”.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, για να υιοθετηθεί το “σχέδιο Λανουά” θα είναι να περάσει κατ’ αρχήν από την επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ
Με άλλα λόγια να συμφωνήσουν οι “big-4”, οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, έχουν ζητήσει να ορίζονται διαιτητικές ομάδες από την αλλοδαπή στους μεταξύ του αγώνες αλλά και σε αυτούς με αντίπαλο τον Άρη.