Πιο άμεσος και επικίνδυνος ο Ολυμπιακός στην εποχή Μεντιλίμπαρ
Μετά τους Ντιέγκο Μαρτίνεθ και Κάρλος Καρβαλιάλ, ο Μεντιλίμπαρ ήρθε και μεταμόρφωσε προς το καλύτερο τον Ολυμπιακό. Το monobala.gr έψαξε και συνέκρινε τα νούμερα των «ερυθρόλευκων» από το πρώτο ματς του Μαρτίνεθ ως και το τελευταίο παιχνίδι του Καρβαλιάλ, σε σχέση με τα ματς του Βάσκου στον πάγκο των Πειραιωτών.
Γράφει ο Θάνος Κονταξής
Μπορεί το δείγμα να είναι μικρό (5 παιχνίδια έναντι 36) αλλά έστω κι έτσι, οι Πειραιώτες μοιάζουν πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση, απειλούνται λιγότερο και επιλέγουν έναν πιο άμεσο τρόπο παιχνιδιού.
*Στη μέτρηση δεν συμπεριλαμβάνονται φιλικά παιχνίδια και τα ματς Κυπέλλου.
ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ
Η πρώτη μεγάλη διαφορά παρατηρείται στη δημιουργία ποιοτικών φάσεων. Με τον Μεντιλίμπαρ, ο Ολυμπιακός έχει 2.1 xGoals μέσο όρο, νούμερο μεγαλύτερο από το 1.8 των δύο προηγούμενων προπονητών, πέραν το ότι οι ευκαιρίες που φτιάχνει είναι πιο ποιοτικές αλλά είναι και περισσότερες στον αριθμό.
Από τα 14.8 σουτ, έχει φτάσει τα 15.4 σουτ ανά ματς, εκ των οποίων τα 5.8 καταλήγουν στην εστία με ποσοστό ευστοχίας 40%. Με Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ, στην εστία κατέληγαν μόλις τα πέντε με ποσοστό 35.5%.
Επίσης, ο Μεντιλίμπαρ έχει κάνει την ομάδα του πιο άμεση στον τρόπο που επιτίθεται. Δεν προτιμά την κατοχή αλλά το πιο γρήγορο και κάθετο παιχνίδι. Προ Βάσκου, ο Ολυμπιακός είχε 491 πάσες ανά ματς (83%) και 57% κατοχή, ενώ πλέον κάνει 453 πάσες ανά 90λεπτο (82%) διατηρώντας το 54% της κατοχής. Αυτό μόνο του δεν λέει κάτι, ωστόσο αν συνυπολογίσουμε και τις παρακάτω παραμέτρους, αποδεικνύεται του λόγου το αληθές.
Ο Ολυμπιακός στα τελευταία πέντε παιχνίδια του, έχει περισσότερες εισόδους στην αντίπαλη περιοχή (33 αντί 30), έχει περισσότερες επαφές στο αντίπαλο «κουτί» (25 αντί 23), έχει πιο πολλές προωθημένες πάσες (77 αντί 74) και με μεγαλύτερη ευστοχία (80% αντί 75%) ενώ τέλος, ολοκληρώνει λιγότερες πάσες ανά κατοχή (3.9 αντί 4.8).
ΑΝΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΕΝΩ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Ο Ολυμπιακός με τον Μεντιλίμπαρ πιέζει ψηλά και ανακτά την κατοχή σε πιο επικίνδυνα σημεία. Πλέον, οι Πειραιώτες ανακτούν την μπάλα 95 φορές ανά ματς σε σχέση με τις 86 των Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ, ενώ το κάνουν πιο συχνά ψηλά στο γήπεδο. Συγκεκριμένα, κλέβουν την μπάλα περισσότερες φορές και στο μεσαίο (42 αντί 38) αλλά και στο επιθετικό τρίτο(18 αντί 15).
Κάτι που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι πως παρότι ο Ολυμπιακός πιέζει ψηλά και ανακτά μπάλες, το PPDA δείχνει πως δεν πρεσάρει με την ίδια ένταση, αφήνοντας έστω και λίγο… αέρα στους αντιπάλους του. Προ Μεντιλίμπαρ, οι Πειραιώτες είχαν 8.1 στο PPDA ενώ τώρα 8.7. Τουτέστιν, οι παίκτες γίνονται πιο… επιλεκτικοί στις μάχες που θα δώσουν.
*PPDA: Passes per defensive action. Μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν η ομάδα «παρέμβει» με αμυντική ενέργεια, είτε με κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.
Επίσης κάτι που… βγάζει μάτι είναι το πόσο έχει δουλέψει η ομάδα στις στατικές φάσεις. Είτε αυτά είναι φάουλ, είτε κόρνερ, είτε πλάγια άουτ. Πλέον, ο Ολυμπιακός «κυνηγάει» τις «νεκρές» μπάλες καθώς κερδίζει 8.2 κόρνερ ανά παιχνίδι σε σχέση με τα 5.6 των προηγούμενων προπονητών, ενώ φτάνει και σε περισσότερες τελικές (2.2 αντί 1.8). Το ίδιο ισχύει για όλες τις στατικές φάσεις, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν περισσότερες τέτοιες φάσεις (25 αντί 23) και με μεγαλύτερη επικινδυνότητα (4.6 τελικές αντί 4.1).
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του… νέου Ολυμπιακού είναι πως απειλείται λιγότερο. Μπορεί με Αστέρα και Παναιτωλικό να αγχώθηκε, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως αμυντικά, οι «ερυθρόλευκοι» στα δύο συγκεκριμένα ματς τα πήγαν εξαιρετικά. Όπως δηλαδή και σε όλα τα ματς με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο.
Ο Ολυμπιακός δέχεται λιγότερα γκολ (0.6 αντί 1.2), στην εστία καταλήγουν λιγότερα σουτ (2.2 αντί 2.8), μετρά περισσότερες απομακρύνσεις (20 αντί 14) αλλά και πιο πολλές αναχαιτίσεις (36 αντί 35).
Κάτι ακόμα αξιοσημείωτο είναι η μαχητικότητα της ομάδας κι ο τρόπος που αντιμετωπίζει όλες τις διεκδικούμενες μπάλες. Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ μπαίνουν σε αρκετά περισσότερες μονομαχίες (227 αντί 211) και φυσικά κερδίζουν περισσότερες (112 αντί 106). Από αυτές, οι 69 είναι αμυντικές από τις 66 των Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ ενώ το ποσοστό ευστοχίας έχει αυξηθεί, έστω και λίγο, από το 63% στο 66%.
Η μεγαλύτερη βελτίωση ωστόσο, παρατηρείται στις εναέριες μονομαχίες, έναν τομέα στον οποίο έχει βοηθήσει πολύ ο Νταβίντ Κάρμο. Ο Ολυμπιακός μπαίνει σε δέκα περισσότερες (49 αντί 39), κερδίζει πιο πολλές (24 αντί 18) και με καλύτερο ποσοστό επιτυχίας (47% αντί 45%).