Intime

Ποδόσφαιρο Γυναικών

Πώς η «φτώχεια περιόδου» επηρεάζει τη γυναικεία Premier League της Γκάνας

09.12.24 | 11:51

Η Πόρσια Πρεμπέ είναι μία από τις χιλιάδες αθλήτριες που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα λόγω… της οικονομικής της κατάστασης.

Χαρακτηριστικά, η Γκανέζα ποδοσφαιρίστρια μίλησε στον «Guardian» για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια, τις ημέρες της εμμήνου ρύσης δήλωνε ασθένεια καθώς δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει τα προσωπικά της είδη υγιεινής, ώστε να μπορέσει ν΄ αγωνιστεί κανονικά.

«Η έλλειψη προϊόντων περιόδου έχει αλλάξει ακόμα και τον χαρακτήρα ορισμένων συμπαικτριών μου. Κάποιες για να συνεχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο, καταφεύγουν στο να δανείζονται ή ακόμα και να κλέβουν από φίλες τους σερβιέτες!»

Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται από τον ανήκουστο φόρο πολυτελείας που έχει μπει στα είδη γυναικείας υγιεινής στην Γκάνα που πλησιάζει περίπου το 32.5%, επειδή είναι εισαγόμενα. Μάλιστα ο μισθός των αθλητριών που φτάνει τις 15 λίρες δεν αρκεί για να καλύψουν αυτή τη βασική ανάγκη.

Κάποιες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί στην αφρικανική χώρα, όμως αυτά δεν είναι φτιαγμένα να αντέχουν τις κινήσεις που απαιτούν τα ανταγωνιστικά αθλήματα. Η ίδια μάλιστα ανέφερε πως τα συγκεκριμένα είδη επηρεάζουν την απόδοση στο γήπεδο.

Μάλιστα ανέφερε πως παρότι έχουν γίνει άλματα προόδου στην Premier League γυναικών, η οικονομική ευρωστία παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα των αθλητριών στην Γκάνα.

Το βασικότερο αίτημα που έθεσε στο τραπέζι η Πρεμπέ είναι η χορήγηση σερβιετών στο πακέτο πρώτων βοηθειών της εκάστοτε διοργανώτριας πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Η λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως θα έρθει από τις ίδιες τις ποδοσφαιρίστριες. Αρκετές αθλήτριες ιδρύουν οργανισμούς όπως η Σίλβια Ακουαμπόα με σκοπό να δώσουν απάντηση στην «φτώχεια περιόδου». Σκοπός της είναι η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων περιόδου, ως μια οικονομική και οικολογική λύση.

Ο οργανισμός μάλιστα προσφέρει μαθήματα χρήσης και επιμόρφωσης σχετικά με την έμμηνο ρύση. Μάλιστα συνεργάζεται και με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γκάνας μοιράζοντας εξοπλισμό σε αθλήτριες της πρώτης κατηγορίας.

Η Ακουαμπόα τονίζει και την σημασία κατάργησης του φόρου πολυτελείας, δίνοντας έμφαση πως δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη όλων των γυναικών αθλητριών.