«Σφίγγει» τα λουριά στις Ομοσπονδίες η FIFA

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

«Σφίγγει» τα λουριά στις Ομοσπονδίες η FIFA

07.02.24 | 17:35

Ο Πειθαρχικός Κώδικας της FIFA (FIFA Disciplinary Code) καθώς και ο Κώδικας Ηθικής (FIFA Code of Ethics) τέθηκαν σε ισχύ, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη προστασία σε θύματα διακρίσεων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων αλλά και για να τηρείται η οικονομική ισονομία μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δικηγόρο και Καθηγητή Αθλητικού Δικαίου, Γρηγόρη Ιωάννη Ιωαννίδη, με περισσότερες από 70 αλλαγές σε 52 διατάξεις και στους δύο Κώδικες, η FIFA επιχειρεί της αξιοπιστίας των δικαστικών της οργάνων αλλά κυρίως να ενισχύσει τις εξουσίες της όσο αφορά στις αποφάσεις των εθνικών ομοσπονδιών.

Oι πιο σημαντικές αλλαγές:

1. Στο Άρθρο 3 του Πειθαρχικού Κώδικα, ο όρος intermediary (Διαμεσολαβητής) αλλάζει σε αυτόν του agent (ατζέντης). Αυτή η αλλαγή έρχεται κατόπιν Έκθεσης του γραφείου μας η οποία κατατέθηκε στην ΦΙΦΑ το 2019 https://link.springer.com/article/10.1007/s40318-019-00159-2
2. Στο Άρθρο 6(3) ο όρος ‘απαγόρευσης μεταγραφών’ (transfer ban) αλλάζει σε απαγόρευση σε εγγραφή νέων παικτών’ (ban on registering new players).
3. Καθώς οι διαιτητές συνήθως εφαρμόζουν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ‘σοβαρών παραβάσεων’ (serious foul play) και ‘βίαιης συμπεριφοράς’, (violent conduct), ο όρος ‘βίαιη συμπεριφορά’ προστίθεται στο νέο άρθρο 14 (1).
4. Στο νέο Άρθρο 15(4), το οποίο αποτελεί και ένας είδος δικονομικής εξέλιξης, τα θύματα διάκρισης θα μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην ΦΙΦΑ για θεραπεία, και μάλιστα θα έχουν και το δικαίωμα έφεσης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες δικονομικές διατάξεις.
5. Στο Άρθρο 17(1), η ΦΙΦΑ προσδίδει έμφαση στην υπαιτιότητα της εθνικής ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα των φιλάθλων. Επομένως οι συνάδελφοι αλλά και οι εθνικές ομοσπονδίες, θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή τις νέες παραβάσεις της διάταξης αυτής.
6. Στο Άρθρο 19 η ΦΙΦΑ ξεκαθαρίζει ότι ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν παίκτες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, θα χάνουν το παιχνίδι και θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 6,000 Ελβετικών φράγκων, καθώς επίσης θα υπάρχει και τιμωρία για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές.
7. Προσοχή στο νέο Άρθρο 21(1): Αυτή η νέα διάταξη δίνει στην ΦΙΦΑ την δυνατότητα να επιβάλει ‘κατάλληλες’ ποινές, επιπρόσθετα στις υπάρχουσες ποινές.
8. Στο Άρθρο 21(5) και (6) το οποίο αφορά στις Ομοσπονδίες, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις όπου η εθνική ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστικών της οργάνων, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω διάταξης, τότε θα επιβάλλονται ποινές στην εθνική ομοσπονδία.
9. Στο Άρθρο 21(7) η ΦΙΦΑ τονίζει ότι σε θέματα αθλητικής διαδοχής, οι αποφάσεις των δικαστικών της οργάνων θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και αυτόματα από τις εθνικές ομοσπονδίες και όλες αυτές οι υποθέσεις πλέον θα εξετάζονται συγκεντρωτικά από την ΦΙΦΑ.
10. Προσοχή στο Άρθρο 30(6): Τα δικαστικά όργανα της ΦΙΦΑ θα έχουν την δυνατότητα πλέον να ερευνούν σοβαρές παραβάσεις οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από τις εθνικές ομοσπονδίες και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές σε αυτές τις ομοσπονδίες.

Oι αλλαγές σε αυτούς τους δύο σημαντικούς κώδικες, έρχονται μετά από διαβουλεύσεις ετών αλλά και υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες τείνουν να φέρουν το ποδόσφαιρο αλλά και την ίδια την FIFA σε ανυποληψία. Η FIFA με διπλωματικό τρόπο αφαιρεί κάποιες εξουσίες από τις εθνικές ομοσπονδίες, ή ίσως και να ενισχύει η ίδια τις εξουσίες της, σε θέματα έρευνας, εκτέλεσης αποφάσεων αλλά και ποινών κατά εθνικών ομοσπονδιών.

Ο ρόλος της FIFA στον συγκεκριμένο κανονιστικό κομμάτι της εξουσίας της είναι σημαντικός, καθώς προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχει νομική ισχύ και ασφάλεια δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και πιστή εφαρμογή των διατάξεων της από της εθνικές ομοσπονδίες.

 

TAGS