Σταύρος Κοντονής Φωτογραφία: Intime

Τελευταία Νεα

Στ. Κοντονής στη «ΔΙΚΗ»: «Δεν είναι ώριμη η κατάσταση για να φύγουν οι τακτικοί δικαστές από το ποδόσφαιρο»

25.06.24 | 00:03

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου επί ημερών του και την χρησιμότητα των τακτικών δικαστών στο ποδόσφαιρο.

«Από τότε που πέρασα από το υπουργείο αθλητισμού σταμάτησα να είμαι οτιδήποτε. Μικρότερος ήμουν Παναθηναϊκός» ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο, ενώ συνεχίζοντας έθιξε το ζήτημα των πολιτικών μηνυμάτων στο ποδόσφαιρο:

«Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο ευγενούς άμιλλας, νομίζω ότι τα πολιτικά θέματα πρέπει να μείνουν εκτός. Υπάρχουν συνέδρια που μπορεί να μιλήσει κάποιος. Αν νομίζει ένας Αλβανός ότι θα λύσει τα προβλήματά του με αυτό τον τρόπο και δείχνοντας αυτούς τους χάρτες, δεν προσφέρει κάτι. Αυξάνει την ένταση και τα πάθη. Για να μην λέμε μόνο για τους άλλους και δικοί μας το έχουν κάνει».

Για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και το παλαιστινιακό ζήτημα: «Ο κάθε αθλητής ακολουθεί την μοίρα της χώρας του. Νομίζω ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει βρει φόρμουλα να συμμετέχουν με άλλη σημαία, την Ολυμπιακή σημαία. Αν όχι, μετά δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τον αποκλεισμό. Δεν θα κάνουμε διεθνή πολιτική, αλλά το Παλαιστινιακό θέμα είναι τεράστιο.

Υπάρχουν δικαστήρια και πρέπει να επικρατήσει μία νομιμότητα. Πάντα αυτό υποστήριζα. Είναι το πλαίσιο κανόνων που έχουμε μπροστά μας ώστε να μην γίνουμε μία κοινωνία αλληλοεξόντωσης. Και οι κανόνες αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής είμαστε εδώ για να τους αλλάξουμε».

Για την λειτουργία του συνεταιρισμού της Super League: «Ένας συνεταιρισμός έχει κοινές επιδιώξεις. Να αυξήσουν τα κέρδη τους, το έχουν πει οι ίδιοι. Δεν τους είπε κανείς φτιάξε την Super League. Είπαν θέλουμε αυτόν τον τύπο διοίκησης. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συνεργαστούν και ο ανταγωνισμός να είναι μόνο σε αθλητικό επίπεδο και όχι πώς θα βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου και μάλιστα με αθέμιτα μέσα. Πρέπει να εμπεδώσουν τον παράγοντα της συνεργασίας. Αν βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους μπορούν να κάνουν αυτό».

Για την επιτυχία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τίτλου από τον Ολυμπιακό: «Εγώ το είχα πει κατ’ επανάληψη, νομίζω ότι κάποιοι με άκουσαν γιατί είναι, πλέον, βελτιωμένα τα πράγματα. Είχα πει ότι αν δεν βελτιώσουμε το επίπεδο του πρωταθλήματός μας δεν θα διακριθούμε ποτέ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είδατε τι πέτυχε φέτος ο Ολυμπιακός.

Εγώ δεν ήμουν υπέρ και κατά καμίας ομάδας. Δεν ήταν τυχαίο που ο Ολυμπιακός κατέκτησε φέτος το ευρωπαϊκό τρόπαιο, έκανε κάτι που πριν από 4-5 χρόνια μας φαινόταν αδιανόητο. Αυτό έγινε γιατί δημιουργήσαμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που δεν κρινόταν ο πρωταθλητής από τον Νοέμβριο. Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, θα υπάρχουν και επιρροές».

Για τους τακτικούς δικαστές στο ποδόσφαιρο: «Εγώ είχα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν οι κανονισμοί των ομοσπονδιών και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και έγινε σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορεί ένας υφυπουργός να είναι κάθε φορά από πάνω με την δαμόκλειο σπάθη. Οι τακτικοί δικαστές έγιναν επί ημερών μου. Και τότε μου έλεγαν ότι παρεμβαίνω, έδωσα τα πάντα. Υπήρχαν απειλές για grexit.

Η ΕΠΟ είχε στήσει τότε ένα σύστημα που διοχέτευε δηλητήριο στην κοινή γνώμη και υπήρχαν ομάδες που είχαν βολευτεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν εστίες διαφθοράς. Τα παρακολουθώ, πλέον, από απόσταση, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν είναι ώριμη ακόμη η κατάσταση για να φύγουν οι τακτικοί δικαστές. Αλλά ίσως ξέρει ο υπουργός δικαιοσύνης κάτι παραπάνω».

Οι αθλητικοί δικαστές που δεν ήταν τακτικοί παρήλθαν τότε όλοι από τον ανακριτή, τους είχαν απευθύνει μία κατηγορία. Είχα πάρει την απόφαση για τακτικούς δικαστές μετά τον αγώνα ΟΦΗ-Παναθηναϊκός, που είχε πέσει τούβλο και η ποινή ήταν χαμηλή. Είχα πει δεν πάει άλλο. Έχουμε έμπειρους δικαστές, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνονται καλά και οι αποφάσεις που βγάζουν στέκονται και στα διεθνή δικαστήρια, όταν προσφεύγουν οι ομάδες».

Για την χειραγώγηση των αγώνων: «Η χειραγώγηση είναι σαν Λερναία Ύδρα. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες μπορεί να παρέμβει το κράτος και να βοηθήσει τις έρευνες των δικαστών με εξειδικευμένους βοηθούς. Η δικαστική αστυνομία ήταν ένα νομοσχέδιο που είχα προωθήσει για να τρέχουν οι υποθέσεις. Εγώ ήμουν άσχετος με το στοίχημα αλλά φώναξα δύο ανθρώπους και με εξήγησαν για να διαβάζω τις εκθέσεις».

Για την σχέση του με τους παράγοντες: «Εγώ ήθελα να έχω καλή σχέση με όλους τους παράγοντες, αυτό δεν έγινε απόλυτα με όλους. Εγώ ήθελα να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο και ανάμεσα σε αυτούς που το ήθελαν ήταν και ο κ. Μελισσανίδης, όχι μόνο αυτός. Ηρθε ο Ινφαντίνο και μετά η επιτροπή που είχε στείλει η UEFA και η FIFA κατέληξε σε ορισμό προσωρινής διοίκησης. Μια χαρά τα είχε πει ο κ. Δρόσος σαν πρόεδρος. Υπάρχει ένα ρητό ότι ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή κατάσταση για να την αφήσουμε στα χέρια των στρατηγών».

Για την φορολόγηση στο στοίχημα: «Είχαμε κάνει αρκετά σπουδαία πράγματα, είχα προσπαθήσει να βάλω ένα φόρο στις στοιχηματικές εταιρείες γιατί δεν μπορεί κάποιος να μεταχειρίζεται αυτό που παράγουν οι ομάδες και να μην δίνει τίποτα πίσω. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ και υπήρχαν τότε συκοφαντικά δημοσιεύματα. Ξεσηκώθηκαν. Ένας από τους ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών έγραψε στις ιστοσελίδες που ήλεγχε ότι ενόψει του ανασχηματισμού θα μεταφερθώ. Η κυβέρνηση τώρα φορολογεί τα κέρδη των παικτών και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Λέει δίνω χρήματα, αλλά δεν τα παίρνεις από αυτούς που κερδίζουν τεράστια ποσά».

Για την χρηματοδότηση του VAR: «Ενώ έπρεπε το VAR να έρθει γιατί λειτούργησε λυτρωτικά και εμπέδωσε ένα αίσθημα δικαιοσύνης, είχα πει τότε ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Όπως σε έναν ξενοδόχο δεν θα πληρώσει το κράτος τα κρεβάτια, δεν γίνεται κάτι που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι απαράδεκτο. Αφορούσε το προϊόν τους. Εγώ έλεγα να γίνει σε συνεργασία του κράτους με την λίγκα και να το πληρώσει η λίγκα. Η εικόνα που έχω για τον κ. Αυγενάκη στο υπουργείο αθλητισμού, αφήστε το καλύτερα».

Κατέληξε λέγοντας: «Στην κεντροαριστερά χρειάζεται ένας νέος φορέας και να έχει νέο ηγέτη, όχι να γίνεται ανακύκλωση. Τώρα αυτοί που είναι δέχονται σφοδρή κριτική στο εσωτερικό των κομμάτων τους».