«OPAP Arena» τελικός Europa Conference League Φωτογραφία: Intime

UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για τον τελικό στην OPAP Arena – Στη σκιά των απειλών των τζιχαντιστών

09.05.24 | 11:49

Συναγερμός έχει χτυπήσει στην Ελληνική Αστυνομία ενόψει του μεγάλου τελικού του Europa Conference League, το βράδυ της 29ης Μαΐου στην OPAP Arena.

Η ΕΛ.ΑΣ. λαμάβοντας υπόψη τις απειλές των τζιχαντιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με επιθέσεις σε γήπεδα που διεξάγονται κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις  σε όλο τον κόσμο, πρόκειται να σχεδιάσει με εξαιρετική προσοχή τα μέτρα ασφαλείας για το σπουδαίο ματς που θα φιλοξενήσει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ISIS, στις αρχές του περασμένου μήνα απείλησε με τρομοκρατική επίθεση τα στάδια που διεξήχθησαν οι προημιτελικοί του Champions League.

Το μήνυμα «σκοτώστε τους όλους», προκάλεσε συναγερμό στις διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας της Γηραιάς ηπείρου, ενώ ένα μήνα πιο πίσω η Γαλλία είχε ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού των θεατών στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λόγω του φόβου της επίθεσης από τρομοκρατικές ομάδες ισλαμιστών.

Τρεις αξιωματικοί στο Βέλγιο

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλες τις απειλές που προαναφέρθηκαν, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας το μεγάλο τελικό του Europa Conference League, στις 29/5 στην OPAP Arena.

Γεγονός που εδώ και καιρό έχει προκαλέσει την αυξημένη εγρήγορση των Αρχών και τις διαδοχικές συσκέψεις των υπευθύνων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχει εγκατασταθεί στο Βέλγιο κλιμάκιο τριών Ελλήνων αξιωματικών που ηγούνται του σχεδίου ασφαλείας.

Πρόκειται για τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής (Γαδάρχη), τον Διευθυντή της Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής και έναν ακόμα ανώτερο αξιωματικό, καθώς όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, τα επίπεδα ιεραρχίας όσον αφορά στο συντονισμό των μέτρων είναι τρία.

Όπως αναφέρει το iEidiseis, ο Γαδάρχης θα έχει το γενικό πρόσταγμα σε στρατηγικό επίπεδο. Θα είναι ο επικεφαλής του συνολικού σχεδιασμού και θα φέρει τον τίτλο του «Gold commander».

Ο αμέσως επόμενος ιεραρχικά αξιωματικός, που θα έχει υπό την ευθύνη του, τα μέτρα ασφαλείας φέρει τον τίτλο του «Silver commandrer» και ο τρίτος αξιωματικός τον τίτλο του «Bronze commander».

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο συναντήθηκε με αξιωματούχους της UEFA, ενώ με το που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θα δώσουν τις ανάλογες εντολές για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις συσκέψεις αυτές «επί του πεδίου».

«Φρούριο» η OPAP Arena

Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας εξυπακούεται ότι τις ημέρες του τελικού θα μετατραπεί σε «φρούριο».

Θα φυλάσσεται από αθέατους άντρες και γυναίκες των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα θα ξεδιπλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας.

Σε «ανοιχτή γραμμή», σε επίπεδο πληροφοριών θα βρίσκονται η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ με τις αντίοστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης.

Η επιτήρηση θα είναι τόσο επίγεια όσο και εναέρια, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Ο στόχος της ΕΛ.ΑΣ. και η συνεργασία με τη Γαλλία

Οι ελληνικές Αρχές θα διεξάγουν αυστηρότατους ελέγχους στις αφίξεις στην Ελλάδα μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα υπό το φόβο παράνομης διέλευσης υπόπτων.

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία, λόγω και της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει σε κατάσταση παρατεταμένου συναγερμού υπό το φόβο εκδήλωσης τρομοκρατικού χτυπήματος.

Άλλωστε η Γαλλία, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, είναι ούτως ή άλλως σε επίπεδο αυξημένης εγρήγορσης, καθώς μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η ομαλή διεξαγωγή του τελικού αποτελεί ένα «στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. που ξεπερνά τα όρια της χώρα μας, καθώς θα περάσει το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μία κορυφαία διοργάνωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ακόμα και σε μία τεταμένη περίοδο.

Τροποποίηση μέτρων σε περίπτωση πρόκρισης του Ολυμπιακού

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός προκριθεί στον τελικό, θα υπάρξει αυτόματα τροποίηση των μέτρων ασφαλείας.

Αυτό, διότι σε τέτοιο ενδεχόμενο οι φίλαθλοι των Πειραιωτών βρεθούν μαζικά σε μία περιοχή που αποτελεί την έδρα της ΑΕΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας συγκυρίας και με δεδομένο ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΟ είχε κάνει γνωστό ότι για τον τελικό του Europa Conference League είναι διαθέσιμα στους φιλάθλους των δύο ομάδων και το ευρύ κοινό 21.000 εισιτήρια από τα συνολικά 27.100 εισιτήρια.

Οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα λάβουν από 9.000 εισιτήρια η καθεμία, ενώ τα υπόλοιπα εισιτήρια προσφέρονται προς πώληση στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο μέσω του συνδέσμου UEFA.com/tickets. Η τιμή των εισιτηρίων ξεκινάει από τα 25 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 125 ευρώ.