Εθνική Ομάδα

Τακτική ανάλυση: Δυνατά σημεία, τακτικές συνήθειες και αδυναμίες Ελλάδας και Γεωργίας

26.03.24 | 14:37

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η Ελλάδα φιλοξενείται σήμερα (26/3, 19:00 – Alpha, Novasports Prime) στην Τιφλίδα από τη Γεωργία, σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει την πρόκριση στο Euro 2024. Το monobala.gr έψαξε και σας παρουσιάζει όλα τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες αλλά και τις τακτικές συνήθειες των δύο αντιπάλων.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα ή μία καθοδήγηση. Πώς λειτουργεί μια ομάδα, τι τακτικές συνήθειες έχει και ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία της.

Το monobala.gr συγκέντρωσε όλες αυτές τις πληροφορίες και σας παρουσιάζει το προφίλ της Ελλάδας και της Γεωργίας, σύμφωνα με τα εννιά τελευταία επίσημα παιχνίδια τους.

*Όλοι οι αριθμοί, είναι μέσοι όροι ανά 90′.

Πιο επικίνδυνη αλλά και καλύτερη αμυντικά η Ελλάδα

Με μια πρώτη ματιά στους αριθμούς, καταλαβαίνει κανείς πως σε γενικό πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μακράν καλύτερη της Γεωργίας. Τουλάχιστον, όσον αφορά τον τελευταίο χρόνο και τα εννιά επίσημα ματς αυτής της περιόδου.

Αρχικά, η ελληνική ομάδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την επικείμενη αντίπαλό της. Σκοράρει περισσότερο ανά ματς, δημιουργεί αρκετές περισσότερες ποιοτικές φάσεις ενώ σουτάρει πιο πολύ αλλά και καλύτερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται οι δύο ομάδες και στο ανασταλτικό κομμάτι. Η Ελλάδα δέχεται πολύ λιγότερα γκολ, αφήνει τους αντιπάλους της να σουτάρουν λιγότερο και με χειρότερο ποσοστό ευστοχίας ενώ εκεί που υπερτερεί η Γεωργία είναι στις μονομαχίες, αλλά και εκεί η ομάδα του Πογέτ είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη του Σανιόλ.

Πραγματικά, η υπεροχή της Εθνικής σε αυτά τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακή. Αν αναλογιστούμε μάλιστα, πως σε αυτά τα εννιά παιχνίδια, βρίσκονται και τα τέσσερα μέσα-έξω με Γαλλία και Ολλανδία, τότε αυτό αποδεικνύει και με το παραπάνω την εξαιρετική δουλειά του Πογέτ.

Passing game και κατοχή για την Ελλάδα, επιθετική μετάβαση για τη Γεωργία

Ο τρόπος με τον οποίον αναπτύσσονται οι δύο ομάδες είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα προτιμά έναν πιο άμεσο, κάθετο τρόπο με passing game και παιχνίδι κατοχής ενώ η Γεωργία προτιμά να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και να «χτυπά» στην επιθετική μετάβαση.

Όπως και πριν έτσι και σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, η ομάδα του Πογέτ μοιάζει να τα κάνει όλα καλύτερα από τους Γεωργιανούς. Πασάρει περισσότερο και με μεγαλύτερη ευστοχία, διατηρεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής ενώ φτάνει πιο αποτελεσματικά στην αντίπαλη περιοχή του αντιπάλου. Η Γεωργία στον αντίποδα, υπερτερεί μόνο σε κομμάτια που αφορούν τις αντεπιθέσεις και ειδικά στην αποτελεσματικότητα των επιθετικών μεταβάσεών της.

Πιο αποτελεσματική και συνεπής στην πίεση η Ελλάδα

Η Εθνική όχι μόνο είναι καλύτερη από άποψη build-up και τρόπου ανάπτυξης αλλά υπερτερεί και στο κομμάτι της πίεσης. Η Ελλάδα πιέζει πιο έντονα όπως φανερώνει το PPDA (Passes per defensive action), την ίδια στιγμή που χάνει λιγότερες κατοχές από τη Γεωργία ενώ παράλληλα έχει και πιο πολλές ανακτήσεις.

Η Ελλάδα κάνει τη διαφορά και στις στατικές φάσεις

Θα περίμενε κανείς, πως στις στατικές φάσεις η Γεωργία θα ήταν καλύτερη, αφού είναι χειρότερη σχεδόν σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού κι επειδή έχει και τον Κβαρατσχέλια. Κι εκεί όμως, η ομάδα του Πογέτ είναι πιο απειλητική, πιο αποτελεσματική και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις εναέριες μονομαχίες. Κάτι που επίσης μοιάζει εύλογο, είναι πως η Ελλάδα διαθέτει τελικά καλύτερους εκτελεστές, γεγονός που αναμφίβολα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο σημερινό ματς.