Ματίας Αλμέιδα Ρζαβάν Λουτσέσκο ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΜΟΝΟΒΑLA.GR CREATIVE TEAM / FOIVOS MOURATIDIS

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τακτική ανάλυση: Η ΑΕΚ ήθελε να… κοιμίσει το ματς και τελικά έπεσε σε λήθαργο

08.04.24 | 13:28

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τον ΠΑΟΚ για 60 λεπτά αγώνα, προηγήθηκε με 2-0 και κάπου εκεί, θέλησε να… κοιμίσει το ματς.

Το πλάνο αυτό όμως, της γύρισε μπούμερανγκ, καθώς ήταν εκείνη που τελικά έπεσε σε λήθαργο, με τους Θεσσαλονικείς να αντιδρούν, κυρίως μέσω των αλλαγών του Λουτσέσκου και να φεύγουν με την ισοπαλία για πρώτη φορά από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Powered by Opta

Το δυναμικό ξεκίνημα της ΑΕΚ, το πλάνο με τις σέντρες και ο παθητικός ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ήρθε στην «OPAP Arena» με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς και 8-0 τέρματα. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Λουτσέσκου θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να σπάσει αυτό το σερί και η αλήθεια είναι πως για αρκετή ώρα, οι Θεσσαλονικείς δεν έδειχναν ικανοί για κάτι τέτοιο.

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο ματς, με ένταση και ενέργεια την οποία έπαιρνε από τον κόσμο. Δεν δημιουργούσε σπουδαίες ευκαιρίες, αλλά διατηρούσε με σχετική ευκολία την κατοχή γύρω από την αντίπαλη περιοχή. Αυτό που έγινε γρήγορα αντιληπτό, ήταν η διάθεση των γηπεδούχων να απειλήσουν με σέντρες. Η Ένωση από τη στιγμή που έσπαγε την «ελαφριά» πίεση του ΠΑΟΚ, έβαζε αρκετούς παίκτες μέσα στην περιοχή, 3-4 κάθε φορά. Τη στιγμή που η μπάλα έφτανε στις παρυφές ή και εντός περιοχής σε πλάγιες θέσεις, οι παίκτες της ΑΕΚ επιχειρούσαν σέντρες, κυρίως για τον ικανότατο στον αέρα Λιβάι Γκαρσία. Χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο 20ό λεπτό, η κατοχή ήταν 74-26 για την ομάδα του Αλμέιδα, η οποία είχε επιχειρήσει ήδη 8 σέντρες (21 έκανε σε όλο το παιχνίδι).

Η ομάδα του Λουτσέσκου από την άλλη, ήταν άκρως παθητική. Πίεζε την πρώτη πάσα αλλά πολύ γρήγορα γυρνούσε σε medium block ενώ στο μυαλό της ήταν κυρίως η επιθετική μετάβαση. Η απώλεια του Τάισον την τελευταία στιγμή λόγω ίωσης, έβαλε ουσιαστικά τροχοπέδη σε αυτή την τακτική προσέγγιση του Ρουμάνου τεχνικού, καθώς ο Μουργκ που πήρε τη θέση του, δεν είναι το ίδιο καλός σε αυτό το κομμάτι. Το μόνο… τρικ που είδαμε εδώ είναι πως σε φάση επίθεσης, ο Κωνσταντέλιας έπαιζε αριστερά και ο Τόμας κανονικά στην κορυφή ενώ σε φάση άμυνας, ο «Ντέλιας» ήταν αυτός που έπαιζε μπροστά, με τον Ισπανό να πηγαίνει στο πλάι.

ΑΕΚ… we have a problem

Ας βάλουμε μια παρένθεση εδώ. Κάτι που ξεκίνησε ως απλή παρατήρηση, τείνει να γίνει νόρμα για την ΑΕΚ κι αυτό είναι το πρόβλημα στα χαφ της. Παρότι, τουλάχιστον στη θεωρία, η Ένωση αγωνίζεται τις περισσότερες φορές με διάταξη 4-4-2 με ρόμβο, υπάρχει αρκετό κενό στα χαφ, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι μεγάλες.

Ειδικά στα τρία τελευταία ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αυτό φάνηκε ξεκάθαρα καθώς και οι τρεις ομάδες, φανέρωσαν αυτή την αδυναμία της ΑΕΚ. Πώς προκύπτει όμως αυτό;

Ουσιαστικά, αυτό που θέλει αρχικά να πετύχει ο Αλμέιδα είναι η υπεραριθμία. Οι παίκτες που παίζουν ως εσωτερικοί χαφ (χθες οι Ελίασον και Πινέδα) μετακινούνται στην κάθε πλευρά μαζί σαν ενωμένοι κρίκοι, έτσι ώστε να δημιουργούν καταστάσεις 2 εναντίον 1 και να τις εκμεταλλεύονται. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, η εκάστοτε πλευρά να… φορτώνεται κι από άλλους παίκτες έτσι ώστε να μικραίνει το γήπεδο και να μειώνονται οι πιθανότητες να πάει κάτι λάθος.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ όμως αυτό δεν γίνεται. Οι παίκτες της Ένωσης, μεγαλώνουν το γήπεδο αντί να το μικραίνουν την ίδια στιγμή, που οι χαφ της ομάδας βρίσκονται στην ουσία «εκτός θέσης». Οι αποστάσεις μεγαλώνουν, η επιθετική με την αμυντική γραμμή γίνονται ασύνδετες κι έτσι στα μεσοδιαστήματα αυτά δημιουργούνται μεγάλα κενά, που κάθε αντίπαλη ομάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις η διάταξη μοιάζει σε… 5-0-5.

Το λάθος στο rest defense και η ισορρόπηση του ματς

Ο όρος rest defense έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά είναι τόσο σημαντικό που του δώσαμε όνομα. Ο όρος rest defense λοιπόν, βγαίνει από την «υπόλοιπη άμυνα». Εξηγεί ουσιαστικά, πως συμπεριφέρονται και πως κινούνται οι αμυντικοί (συνήθως τα σέντερ μπακ) σε φάση οργανωμένης επίθεσης της ομάδας τους.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί όπως φάνηκε από το 1-0 της ΑΕΚ, η άμυνα του ΠΑΟΚ την ώρα της επίθεσης, ήταν λάθος τοποθετημένη με μεγάλες αποστάσεις. Ως αποτέλεσμα, η Ένωση έφυγε πραγματικά πανεύκολα στον αιφνιδιασμό, δημιουργώντας από το πουθενά κατάσταση 3 εναντίον 1.

Από το γκολ του Γκατσίνοβιτς και μετά, ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε κάπως το παιχνίδι. Δεν έφτιαξε κάποια μεγάλη ευκαιρία αλλά κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, κάτι στο οποίο σίγουρα βοήθησε και η ελαφριά οπισθοχώρηση της ΑΕΚ. Με αυτό τον τρόπο, η κατοχή που στο 30’ ήταν 70-30, έπεσε στο 56-44 υπέρ των γηπεδούχων στο τέλος του πρώτου μέρους.

Η ΑΕΚ που έβαλε το ματς… για ύπνο και οι αλλαγές του Λουτσέσκου που άλλαξαν το ρου του αγώνα

Το γρήγορο 2-0 της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, εκ του αποτελέσματος, περισσότερο κακό της έκανε παρά καλό. Η Ένωση πίστεψε πως δεν θα αντέξει σε αυτό το ρυθμό, είχε… καβάτζα τα δύο γκολ κι αποφάσισε σιγά-σιγά να κάτσει πιο χαμηλά στο γήπεδο.

Μέση θέση των παικτών της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, με 5 παίκτες πάνω από τη σέντρα.
Μέση θέση των παικτών της ΑΕΚ μεταξύ 60′ και 75′. Πάνω από τη σέντρα διακρίνονται μόνο οι Πόνσε και Γιόνσον.
Στο ίδιο χρονικό σημείο, ο ΠΑΟΚ μετράει σχεδόν 6 παίκτες πάνω από τη σέντρα.

Ως τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, η κατάσταση παρέμενε ισορροπημένη, έκτοτε όμως όλα άλλαξαν. Ο Λουτσέσκου έπρεπε κάποια στιγμή, να φύγει με ένα θετικό σκορ από τη Νέα Φιλαδέλφεια και μετέδωσε αυτή την επιθυμία του, αυτή την επικτακτική ανάγκη, στις αλλαγές του. Στο 60’ πέρασε στο ματς τους Ντεσπόντοφ, Σαμάτα και Σάστρε με τους δύο πρώτους να κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Οι Θεσσαλονικείς μετέφεραν την μπάλα στο επιθετικό τους τρίτο και προσπάθησαν χτυπώντας από τα πλάγια και ανοίγοντας κι άλλο τις αποστάσεις, να δημιουργήσουν σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα και το κατάφεραν. Ντεσπόντοφ και Σαμάτα έδωσαν έξτρα ενέργεια και στην ουσία από αυτούς ξεκίνησε το 2-1 του ΠΑΟΚ. Ο Κετζιόρα έκανε τη μεταβίβαση, ο Βούλγαρος έκανε την κίνηση στην πλάτη, ο Τανζανός τράβηξε μαζί του τον Μουκουντί και έτσι φτιάχτηκαν οι προϋποθέσεις για το γκολ Μπάμπα.

Παρεμπιπτόντως, ο Γκανέζος ακραίος αμυντικός του ΠΑΟΚ ήταν συγκλονιστικός. Πέραν του γκολ που πέτυχε, ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες αμυντικές ενέργειες στο ματς, 12 στον αριθμό, τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (10/16) ενώ παράλληλα ήταν δεύτερος σε επαφές με την μπάλα (59), με τον Κουλιεράκη να είναι ο μόνος που είχε παραπάνω από τον Μπάμπα (62).

Ακόμα και μετά τη μείωση του σκορ, η ΑΕΚ δεν έβγαζε διάθεση να αντιδράσει και να κυνηγήσει ένα τρίτο τέρμα. «Έκατσε» στο αποτέλεσμα, παρότι ως εκείνο το σημείο ήταν μακράν πιο σταθερή και καλύτερη. Τελικά, το ότι θέλησε να κοιμίσει το ματς, έριξε εκείνη σε λήθαργο κάτι που πλήρωσε ακριβά στο τέλος.

Ο Λουτσέσκου σε ακόμα μια κίνηση ματ, πέρασε τον Οζντόεφ στο γήπεδο και ήταν αυτός που χάρισε το βαθμό της ισοπαλίας στον ΠΑΟΚ την ίδια στιγμή, που οι αλλαγές του προπονητή της Ένωσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο. Όπως εκείνη του Σιντιμπέ. Ο Γάλλος έπαιξε περίπου 15 λεπτά και αντέδρασε λανθασμένα σε τρεις φάσεις των φιλοξενούμενων, εκ των οποίων η μία ήταν εκείνη της ισοφάρισης.

Ο Αλμέιδα μπορεί να συγκέντρωσε 4 βαθμούς από τα τρία σερί ντέρμπι, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, έχασε και από τον Λουτσέσκου και από τον Τερίμ, αλλά και από τον Μεντιλίμπαρ.