Ολυμπιακός

Τακτική ανάλυση: Η Μακάμπι φανέρωσε όλες τις αδυναμίες του Ολυμπιακού

08.03.24 | 11:13

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με το «βαρύ» 4-1 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τους Ισραηλινούς να φανερώνουν όλες τις αμυντικές αδυναμίες των «ερυθρολεύκων» και να φεύγουν ως θριαμβευτές από την Ελλάδα.

Πράγματι, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε και διόρθωσε αρκετές… κακοτεχνίες στον Ολυμπιακό και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Με το Βάσκο στον πάγκο, οι Πειραιώτες έκαναν έξι σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, φτάνοντας στους «16» του Conference League ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης.

Ωστόσο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και κυρίως ο Ρόμπι Κιν, φανέρωσαν όλες τις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού, οι οποίες των ταλαιπωρούν σε όλη τη σεζόν, βάζοντας στοπ σε αυτό το σερί και παίρνοντας παράλληλα μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης.

Μέσα σε δέκα λεπτά, φάνηκε το… διάβασμα των Ισραηλινών

Η Μακάμπι μπήκε διαβασμένη στο παιχνίδι και αυτό φάνηκε ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο. Οι φιλοξενούμενοι αρχικά περίμεναν στο μισό γήπεδο τον Ολυμπιακό, θέλοντας να χτυπήσουν στην επιθετική μετάβαση.

Από την άλλη, οι γηπεδούχοι άρχισαν να πιέζουν ψηλά, με σκοπό να απομονώσουν τους αντίπαλους χαφ αλλά αυτό το σχέδιο δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η Μακάμπι κατάφερνε σχεδόν κάθε φορά, να έχει περισσότερους παίκτες στις πλευρές που παιζόταν η μπάλα, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Κιν, με υψηλή ατομική ποιότητα και αυτοματισμούς, να βγαίνουν στην επίθεση.

Από μια τέτοια φάση, σε σετ παιχνίδι δηλαδή, προήλθε και το 1-0 ενώ το 2-0, έγινε μετά από εξαιρετικά εκτελεσμένη αντεπίθεση.

Η ομάδα του Ρόμπι Κιν, είχε «σημαδέψει» τη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού, εκείνη των Ροντινέι και Φορτούνη και δεν λάθεψε. Ο Βραζιλιάνος δυσκολεύεται πολύ στις αμυντικές του τοποθετήσεις ενώ ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, δεν βοηθούσε υπό καμία συνθήκη τον συμπαίκτη του. Το ίδιο συνέβαινε κι από τα αριστερά βέβαια, με τον Ποντένσε να αργεί χαρακτηριστικά τις περισσότερες φορές να καλύψει τα νότα του Ορτέγκα.

Ακόμα μία πτυχή που διαμόρφωσε την τροπή του ματς, ήταν η επιλογή της Μακάμπι να «μεγαλώνει» το γήπεδο, τοποθετώντας τους εξτρέμ κοντά στην πλάγια γραμμή και δίνοντας τη δυνατότητα στους χαφ των Ισραηλινών να κάνουν κάθετες κούρσες στα μεσοδιαστήματα κι ανάμεσα στα «ερυθρόλευκα» χαφ. Έτσι, δημιουργήθηκε σύγχυση στην άμυνα του Ολυμπιακού και οι φιλοξενούμενοι έπιασαν στον… ύπνο τους αντιπάλους τους κάμποσες φορές.

Οι Κανιτσόφσκι, Πέρετς και Βαν Οβερίμ έκαναν σπουδαία δουλειά σε αυτό το κομμάτι, με τον πρώτο να ολοκληρώνει το ματς με 51 επαφές, 30/41 πάσες (71%), μία ασίστ και μία μεγάλη ευκαιρία, ο δεύτερος είχε ένα γκολ, 15/23 πάσες (65%), τρεις κερδισμένες μονομαχίες και πέντε αμυντικές ενέργειες, ενώ ο τρίτος είχε 26/38 πάσες (68%), 49 επαφές, δύο τάκλιν και τρεις κερδισμένες μονομαχίες.

Όταν η μπάλα πήγαινε στο πλάι, εκεί ήταν ο Μίλσον. Ο Αγκολέζος έκανε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι και ίσως ήταν ο κορυφαίος παίκτης του ματς. Μετά από 82 λεπτά αγωνιστικής δράσης είχε δύο ασίστ, πέντε τάκλιν, 16/22 πάσες (73%), 12 στις 18 κερδισμένες μονομαχίες εδάφους, 4/5 ντρίπλες, 47 επαφές και δύο πάσες-κλειδιά.

Το πρόβλημα στη δημιουργία του Ολυμπιακού και το πλάνο με τους Ποντένσε και Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δημιουργήσει και κατά συνέπεια να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν το ματς με 19 σουτ έναντι των 11 της Μακάμπι, με τα σουτ στην εστία να είναι 6-6. Ωστόσο, το στατιστικό που πραγματικά… σοκάρει είναι πως από τις 19 τελικές του Ολυμπιακού, οι 9 έγιναν εκτός περιοχής με την ομάδα του Κιν να έχει εκτελέσει μόλις μία φορά εκτός του «κουτιού».

Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ στην επίθεση, ήταν να… τραβάει Ποντένσε και Φορτούνη χαμηλά και προς τα μέσα, θέλοντας να δημιουργήσει χώρους σε Ορτέγκα και κυρίως σε Ροντινέι. Παράλληλα, έστελνε δύο από τους τρεις χαφ του (Έσε, Τσικίνιο, Όρτα) ψηλά στο γήπεδο με σκοπό την υπεραριθμία στο επιθετικό τρίτο. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι είχαν προετοιμαστεί για αυτό, αφήνοντας ουσιαστικά τους δύο παίκτες του Ολυμπιακού να πάρουν την μπάλα, αλλά όχι το χώρο για να γυρίσουν με πρόσωπο και να δημιουργήσουν κίνδυνο.

Ένα στατιστικό που δείχνει τη… δυσκολία του Ολυμπιακού στην επίθεση είναι οι σέντρες που έγιναν. Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 37 σέντρες εκ των οποίων οι 10 ήταν επιτυχημένες ενώ η Μακάμπι που είχε μεγαλύτερη διάθεση για κάθετο παιχνίδι, επιχείρησε μόλις πέντε σέντρες, με τη μία να βρίσκει στόχο.

Στην ουσία, το γκολ των γηπεδούχων προήλθε από την ατομική ποιότητα των δύο εμπλεκομένων. Ο Φορτούνης έβγαλε μια υπέροχη σέντρα και ο Ελ Κααμπί, αφού ξεμαρκαρίστηκε εξαιρετικά, μπερδεύοντας τον αντίπαλό του με την κίνηση των ώμων, σκόραρε με μια υπέροχη κεφαλιά, αποδεικνύοντας την καλή φόρμα στην οποία βρίσκεται.

Η διαχείριση της Μακάμπι στο δεύτερο ημίχρονο και ο τρομερός Ζάχαβι

Η Μακάμπι είχε ένα ξεκάθαρο σκοπό στο δεύτερο ημίχρονο. Να διατηρήσει αυτό το σημαντικό προβάδισμά της κι αν είναι δυνατόν, να σκοράρει σε όποια ευκαιρία βρεθεί μπροστά της.

Ο Μεντιλίμπαρ δεν έκανε κάποια αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους και ο Ολυμπιακός παρέμενε το ίδιο φλύαρος. Κρατούσε την κατοχή (ολοκλήρωσε το ματς με ποσοστό 64%) αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει στην ουσία. Εξαίρεση αποτέλεσε η φάση του Ελ Κααμπί στο 51’ και το δοκάρι του Καρβάλιο στο 89’. Χαρακτηριστικό αυτού και τα xGoals του παιχνιδιού. Η Μακάμπι τελείωσε το παιχνίδι με τελικές αξίας 2.04 xG και οι «ερυθρόλευκοι» με 1.19 xG.

Μόνος του ο Ζάχαβι είχε 1.42 xG, έχοντας παράλληλα μόλις 25 επαφές με την μπάλα σε όλο το ματς. Γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητά του.

Οι Ισραηλινοί πλέον είχαν καθίσει χαμηλά στο γήπεδο, κλείνοντας όλους τους χώρους μπροστά από την περιοχή της, βάζοντας δύσκολα στον Ολυμπιακό και μόλις βρήκαν τη στιγμή τους, την εκμεταλλεύτηκαν. Ο Πέρετς αυτή τη φορά έκανε όλη τη διαδρομή από το χώρο του κέντρου ως το ύψος της μικρής περιοχής και παρότι βρέθηκε ανάμεσα σε 3-4 κόκκινες φανέλες, κατάφερε και ολοκλήρωσε το θρίαμβο για την ομάδα του.

Η επίδραση των αλλαγών και η διαφορά στην απόδοση των τερματοφυλάκων

Ο Μεντιλίμπαρ έβαλε τον Μασούρα νωρίς στο ματς ενώ στο 77’ τοποθέτησε τον Γιόβετιτς δίπλα στον Ελ Κααμπί και τον Καρβάλιο στη θέση του Ποντένσε, θέλοντας να αυξήσει την πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Ωστόσο, δεν βγήκε ούτε αυτό στον Βάσκο τεχνικό. Με εξαίρεση μια κεφαλιά του Μαροκινού φορ στο 83’, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να απειλήσει εντός περιοχής, παρότι είχε δύο επιθετικούς.

Από την άλλη, οι αλλαγές του Ρόμπι Κιν είχαν μεγαλύτερη επίδραση. Ο Μπιτόν κράτησε την μπάλα όταν χρειάστηκε, ο Κάρτσεφ έκανε πολλές δουλειές στο κέντρο ενώ ο Νταβιτζάντα, έδεσε την ομάδα στα τελευταία λεπτά του αγώνα, προστατεύοντας το αποτέλεσμα.

Άλλωστε, από το 82’ και μετά, η Μακάμπι άλλαξε το 4-3-3 σε 4-5-1, έτσι ώστε να διαφυλάξει το 4-1.

Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόδοση των τερματοφυλάκων. Ο Πασχαλάκης δεν βρέθηκε σε καλή μέρα, αντιμετωπίζοντας έξι σουτ, αποκρούοντας τα δύο και δεχόμενος τέσσερα τέρματα. Στον αντίποδα, ο Μισπάτι είχε πέντε επεμβάσεις από τα έξι σουτ που είχαν πορεία προς την εστία του.

Στον μετρητή xGP (expected goals prevented), ο Έλληνας πορτιέρε δέχθηκε ένα γκολ παραπάνω από αυτά που «έπρεπε», ενώ ο έτερος τερματοφύλακας δέχθηκε 0.40 γκολ λιγότερα.