Ολυμπιακός πανηγυρισμοί πρόκριση Φενέρμπαχτσε Conference League ΜΟΝΟΒΑLA.GR CREATIVE TEAM / FOIVOS MOURATIDIS

Ολυμπιακός

Tακτική ανάλυση: Μεντιλίμπαρ ο «μαέστρος», Ιμπόρα ο «game changer», Τζολάκης ο ήρωας

19.04.24 | 16:10

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Ολυμπιακός νίκησε στα πέναλτι (3-2) τη Φενέρμπαχτσε, μετά το 1-0 της κανονικής διάρκειας και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μια πρόκριση που ήρθε δύσκολα, αλλά δίκαια. Ο Μεντιλίμπαρ διόρθωσε όσα λάθη πήγαν να γίνουν ή έγιναν, ο Ιμπόρα εμφανίστηκε από… το πουθενά για να αλλάξει το ρου του αγώνα και ο Τζολάκης με τρεις επεμβάσεις στα πέναλτι έστειλε τον Ολυμπιακό στους «4» του Conference League.

powered by Opta

Οι εμπνεύσεις του Καρτάλ και το δυνατό ξεκίνημα της Φενέρ

Αυτή τη φορά, η ενδεκάδα του Ισμαΐλ Καρτάλ δεν είχε τόσες εκπλήξεις, αλλά είχε μία ξεκάθαρη αλλαγή τακτικής φύσεως. Ο Τούρκος τεχνικός έβαλε από την αρχή αυτή τη φορά τους Φρεντ και Γιούκσεκ αλλά προτίμησε τον Τζικού αντί του Σογιουντσού, δίπλα στον Μπεκάο. Μία αλλαγή που έγινε προφανώς λόγων των κακών επιλογών του Τούρκου center back στο ματς της Ελλάδας και μάλιστα θεωρείται επιτυχημένη, καθώς ο Γκανέζος αμυντικός τελείωσε το ματς με 9 επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις. Έκανε με λίγα λόγια, ό,τι δεν μπορούσε να κάνει ο Σογιουντσού.

Ο Μεντιλίμπαρ από την άλλη επιφύλασσε μια έκπληξη. Άφησε στον πάγκο και τον Όρτα και τον Μασούρα και ξεκίνησε μαζί τους Φορτούνη, Ποντένσε και Γιόβετιτς σε μια κίνηση που απέδειξε πως ο Ολυμπιακός θα πήγαινε για να πάρει το παιχνίδι κι όχι για να… κάτσει στο ισχνό προβάδισμά του.

Αυτή η επιλογή όμως δεν δικαίωσε σε πρώτη φάση τον Βάσκο τεχνικό. Η Φενέρμπαχτσε μπήκε και πάταγε καλύτερα το γήπεδο και ήταν εκείνη που αυτή τη φορά, ανέβασε ψηλά την πίεση, κλείνοντας όλους τους διαδρόμους στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν μια διάθεση για πίεση αλλά η ανασφάλεια που τους είχε δημιουργηθεί από νωρίς στο ματς, δεν τους επέτρεπε να πάνε ψηλά κι έτσι αμύνονταν κυρίως σε medium block.

Εκεί, ήρθε και το γκολ της ισοφάρισης ουσιαστικά της Φενέρ. Για ακόμα μια φορά, τα κενά μεσοδιαστήματα μεταξύ άμυνας και κέντρου, πλήγωσαν τον Ολυμπιακό. Ο Τάντιτς κινήθηκε κεντρικά πίσω από τους Έσε και Τσικίνιο, ο Καντιόγλου πήρε πλάτος για να κρατήσει τον Ροντινέι κοντά του κι έτσι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό εκεί. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ποντένσε δεν έτρεξε στο χώρο που θα έπρεπε να βρίσκεται. Η μπάλα πέρασε στον επίσης μόνο του Σιμάνσκι, με τον Πολωνό να επιλέγει σωστά τον Καχβετσί που έκανε το 1-0.

Ο Καρτάλ πήρε αυτό που ήθελε μόλις στο 12’ κι έτσι όλα ήταν υπέρ της Φενέρ πλέον. Οι Τούρκοι, είχαν σημαδέψει και πάλι τη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού, με τους Τάντιτς και Καντιόγλου να κάνουν όλο το παιχνίδι των γηπεδούχων, την ίδια στιγμή που ο Φρεντ μάζευε… σαν σκούπα στο χώρο του κέντρου. Χαρακτηριστικό αυτού, είναι πως Τάντιτς και Καντιόγλου αντάλλαξαν την μπάλα 52 φορές συνολικά στο χθεσινό παιχνίδι. Κανένα άλλο… ζευγάρι δεν είχε περισσότερες. Επίσης, ο Φρεντ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 11 ανακτήσεις κατοχής, τις περισσότερες φυσικά.

Το μούδιασμα του Ολυμπιακού και ο «game changer» Βιθέντε Ιμπόρα

Στην ουσία για όλο το πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έμοιαζε μουδιασμένος. Η επιλογή του Γιόβετιτς δεν βγήκε στον Μεντιλίμπαρ και οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν πάνω από λίγα δευτερόλεπτα την μπάλα. Στον αντίποδα, οι Τούρκοι έμπαιναν με μεγαλύτερη ένταση στις μονομαχίες, έφταναν με άνεση στο επιθετικό τους τρίτο, πατούσαν περιοχή αλλά δεν μπορούσαν επίσης να απειλήσουν τον Τζολάκη. Σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός έκανε εξαιρετική δουλειά. Αυτό, γιατί η Φενέρ είχε 33 θετικές ενέργειες στο αντίπαλο «κουτί», 9 σουτ μέσα από εκεί αλλά το xG στο τέλος έδειξε μόλις 0.68.

Το πρώτο ημίχρονο έφυγε με την κατοχή να είναι 62-38 υπέρ των Τούρκων, τα σουτ 6-1 και το σκορ στο 1-0. Ο Ολυμπιακός είχε πάθει black out, μην μπορώντας να δημιουργήσει, με τον Τζολάκη να επιχειρεί μονίμως μακρινές μεταβιβάσεις στα ελεύθερα και τους επιθετικούς του Ολυμπιακού να μην έχουν στην ουσία πλησιάσει την αντίπαλη περιοχή. Ο Κρητικός πορτιέρε του Ολυμπιακού τελείωσε το ματς με 27 αποτυχημένες πάσες, απόρροια της πίεσης της Φενέρ.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε μια αλλαγή που έμελλε να αλλάξει το ρου του αγώνα. Ο Βάσκος τεχνικός κατάλαβε το λάθος του και το πόσο παράτολμο ήταν το πλάνο του και πέρασε τον Ιμπόρα στη θέση του Γιόβετιτς. Φαινομενικά ήταν μια αλλαγή με αμυντική προσέγγιση, το αντίθετο όμως. Ο Ισπανός μέσος μπήκε για να βοηθήσει στη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, για να αμυνθεί στην πίεση της Φενέρ και για να ανεβάσει μέτρα τον Ολυμπιακό. Κάτι που χρειαζόταν εγκαίρως και τα κατάφερε.

Η μέση θέση των παικτών του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο. Διακρίνονται τα κενά μεταξύ των γραμμών και η… μοναξιά των Ελ Κααμπί (9) και Γιόβετιτς (22).
Η μέση θέση των παικτών του Ολυμπαικού στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ιμπόρα (8) βοήθησε στη συνοχή των γραμμών.

Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, να κρατούν περισσότερο την μπάλα και να πιέζουν πιο αποτελεσματικά, σε high block και πάλι. Αυτό οδήγησε στις ανακτήσεις κατοχής ψηλά στο γήπεδο αλλά και στην αποτροπή των Τούρκων να επιτίθενται όποτε θέλουν. Η στατιστική δεν έγραψε κάτι σπουδαίο για τον Ιμπόρα, ωστόσο ήταν εκείνος που με την παρουσία του στους σωστούς χώρους του γηπέδου, βοήθησε τον Ολυμπιακό να αντέξει μέσα στην Τουρκία. Κάτι που βάσει εικόνας, αλλά και του πάθους των Τούρκων φιλάθλων και παικτών, ήταν πάρα πολύ δύσκολο.

Έκτοτε και μέχρι το τέλος των 90 λεπτών, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το ματς. Κέρδισε ξανά κάμποσες μπάλες, έτρεξε στη μετάβαση και με την ευκαιρία του Μασούρα, θα μπορούσε να είχε τελειώσει τη δουλειά από την κανονική διάρκεια. Η Φενέρ σε όλο αυτό το χρονικό σημείο, είχε χάσει τη συνδεσιμότητα της κεντρικής γραμμής με την επίθεση. Ο Τάντιτς έμοιαζε ανήμπορος να φτιάξει κάτι καλό από τα αριστερά, ενώ το παιχνίδι με πλάτη κυρίως των Σιμάνσκι και Τζέκο, έμοιαζε εύκολη λεία για την «ερυθρόλευκη» άμυνα, που ήταν πλέον συμπαγής.

Η υπομονή και η προσήλωση του Ολυμπιακού δικαιώθηκε στα πέναλτι με τον ήρωα Τζολάκη

Στην παράταση ήταν… παράσταση για ένα ρόλο. Ο Ολυμπιακός είχε πολλές περισσότερες δυνάμεις, καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη όρεξη για να κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Η Φενέρ ήταν και έμοιαζε εξουθενωμένη και αυτό οι «ερυθρόλευκοι» θέλησαν να το εκμεταλλευθούν, με σύνεση όμως και όχι με απερισκεψία.

Κάτι που ξανά έπαιξε μεγάλο ρόλο, ήταν οι αλλαγές του Καρτάλ. Ο Τούρκος τεχνικός απέσυρε τους Φρεντ και Καχβετσί στο 87’, τους δύο από τους τρεις καλύτερους παίκτες της Φενέρ (ο άλλος ήταν ο Καντιόγλου) για να βάλει τους Ζάετς και Ουντέρ. Αμφότεροι οι παίκτες, δεν μπόρεσαν επ’ ουδενί να πλησιάσουν τα στάνταρ των συμπαικτών τους, με τη μεσαία γραμμή των Τούρκων να μοιάζει πολύ πλέον με αυτή του «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την παράταση με 4 σουτ έναντι μόλις ενός της Φενέρ, δείχνοντας πως ήθελε να προκριθεί πριν πάει στα πέναλτι, με πρώτο μέλημα ωστόσο, να μην δεχθεί τέρμα. Ο Ιμπόρα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στο 103′, ο Τάντιτς την έστειλε άουτ στο 114′ και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί, ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τζολάκης. Ο 21χρονος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού αντιμετώπισε πέντε πέναλτι, έπεσε σωστά στα τέσσερα, έπιασε τα τρία και έστειλε την ελληνική ομάδα στα ημιτελικά του Conference League. Το είχαμε πει και μετά το πρώτο ματς, πως ο Τζολάκης εν πολλοίς κράτησε τον Ολυμπιακό στο κόλπο της πρόκρισης και το τελικό 3-2 είχε και τη δική του σφραγίδα. Μπορεί τελικά να δέχθηκε 0,65 περισσότερα γκολ από όσα θα «έπρεπε» σύμφωνα με το δείκτη «goals prevented» αλλά ήταν εκείνος που στο τέλος έκανε και πάλι τη διαφορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε τέτοια ματς, μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει στους αναλυτές της εκάστοτε ομάδας. Οι αναλυτές που σπάνια αναφέρονται αλλά είναι εκείνοι που δουλεύουν περισσότερο σε έναν οργανισμό και παίρνουν τη μικρότερη αναγνώριση.