ΜΟΝΟΒΑLA.GR CREATIVE TEAM / FOIVOS MOURATIDIS

Ολυμπιακός

Τακτική ανάλυση: Ο Μεντιλίμπαρ που… πήρε την ταυτότητα του Καρτάλ και ο Φορτούνης σε βραδιά καριέρας

12.04.24 | 14:01

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-2 τη Φενέρμπαχτσε στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τον πρώτο προημιτελικό του Conference League, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα πρόκρισης. Κύριος λόγος αυτού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που «διάβασε» τέλεια το ματς, έβαλε τους παίκτες των «ερυθρολεύκων» να… πνίξουν στην πίεση τους Τούρκους και δικαιώθηκε.

Η έκπληξη στην ενδεκάδα που δήλωνε τις προθέσεις του Ολυμπιακού

Η επιλογή του Γιόβετιτς στο βασικό σχήμα δεν ήταν τόσο έκπληξη, καθώς ο Μαυροβούνιος με τις τελευταίες εμφανίσεις του, διεκδικούσε θέση στην ενδεκάδα. Έκπληξη στην ουσία ήταν η απουσία του Αντρέ Όρτα από αυτή. Ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε τον Ποντένσε και το ρεπορτάζ έλεγε πως η μόνη θέση που παιζόταν ήταν αυτή στο ένα άκρο της επίθεσης. Εκείνος όμως, άφησε τον Όρτα έξω κι έβαλε μαζί Φορτούνη, Μασούρα και Γιόβετιτς, δηλώνοντας στην ουσία τις προθέσεις του.

Ποιες ήταν αυτές; Η έντονη πίεση ψηλά στο γήπεδο. Ο Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού δεν είχε καμία διάθεση να «χτίσει» παιχνίδι, έτσι ο Όρτα δεν θα ήταν τόσο χρήσιμος, όσο ο Γιόβετιτς σε αυτό το πλάνο που είχε στο μυαλό του.

Από την άλλη, ο Ισμαΐλ Καρτάλ αναγκάστηκε να βάλει τον Τζέκο αντί του Μπατσουαγί που είναι βασικός στα ευρωπαϊκά ματς της Φενέρ, λόγω ενός τραυματισμού του Βέλγου. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν στα χαφ. Εκεί που προτίμησε τους Κρούνιτς και Ζάιτς αντί των Φρεντ και Γιούκσεκ, οι οποίοι έκαναν… σμπαράλια τα αντίπαλα χαφ της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ στο Βέλγιο.

Το πρώτο επικίνδυνο 7λεπτο της Φενέρ και η πίεση του Ολυμπιακού

Το σχέδιο του Μεντιλίμπαρ ήταν απλό. Πίεση. Πίεση σε high block κι όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, πίεση σε medium block. Από το πρώτο λεπτό του ματς, ο Ολυμπιακός έδειξε τη διάθεσή του σε αυτό. Αν και στην αρχή, οι γηπεδούχοι στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις ανάγκες, άφησαν κάποιους χώρους, κυρίως λόγω λάθος συγχρονισμού.

Ο συγχρονισμός μιας ομάδας στην πίεση είναι κομβικός και η Φενέρ πήγε να εκμεταλλευτεί αυτή την αρχική ασυνεννοησία του Ολυμπιακού, φτάνοντας σε τρεις τελικές προσπάθειες στο πρώτο επτάλεπτο, όλες εκτελεσμένες από τον Έντιν Τζέκο, του οποίου η παρουσία… χάλασε ελαφρώς τα σχέδια του Μεντιλίμπαρ που είχε προετοιμαστεί για τον Μπατσουαγί.

Ωστόσο, το γκολ των γηπεδούχων στο 8’ φανέρωσε όλο το πλάνο του Βάσκου τεχνικού και παράλληλα τις αδυναμίες των Τούρκων. Όπως είπαμε και στο κείμενο της σύγκρισης χθες, η Φενέρ είναι εξαιρετική στο αντίπαλο «κουτί», όπως και στις επιθετικές μεταβάσεις. Ο Ολυμπιακός με αυτή την πίεση όμως, θέλησε να αποτρέψει στην ουσία το build up της ομάδας του Καρτάλ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα της έδινε το δικαίωμα να φτάσει στην περιοχή του αλλά ούτε και να τον αιφνιδιάσει με κάποια αντεπίθεση.

Η στιγμή που πυροδοτούσε ουσιαστικά την πίεση των «ερυθρολεύκων» σχεδόν σε 60 λεπτά αγώνα, ήταν ο Σογιουντσού. Μόλις η μπάλα έφτανε στον Τούρκο αμυντικό, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκλειναν σε… μέγγενη τους αντίπαλους αμυντικούς, μειώνοντας τις αποστάσεις με ένταση και επιθετικότητα στα μαρκαρίσματά τους.

Το σεμιναριακό πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού και ο συγκλονιστικός Φορτούνης

Η ώρα περνούσε κι ο Ολυμπιακός κρατούσε με επιτυχία την μπάλα στο επιθετικό του τρίτο, μην επιτρέποντας στους αντιπάλους να φανούν επικίνδυνοι με κανένα τρόπο. Η προσήλωση των παικτών ήταν πράγματι ξεχωριστή και σε κάθε απώλεια μπάλας, έβαζαν έξτρα πίεση πάνω της, προσπαθώντας να καθυστερήσουν κάθε προσπάθεια μετάβασης των Τούρκων.

Ως επισφράγισμα της καλής παρουσίας των «ερυθρολεύκων» ήρθε και το 2-0, όχι από μετάβαση αλλά από γρήγορα εκτελεσμένη οργανωμένη επίθεση, με τον Φορτούνη να δείχνει την ποιότητά του με μια εξαιρετική ασίστ.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ήταν συγκλονιστικός χθες και ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Πέραν του γκολ και της ασίστ, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 24/27 πάσες (89%), 6/18 μονομαχίες, 2/3 ντρίπλες, είχε 52 επαφές με την μπάλα, τις περισσότερες για τον Ολυμπιακό ενώ μέτρησε 6 πάσες-κλειδιά, 4/9 σέντρες 4/5 ανακτήσεις στο επιθετικό τρίτο. Ο Φορτούνης σε μόλις 5 παιχνίδια στο Conference League, έχει φτιάξει ήδη 20 ευκαιρίες ενώ μετρά και 3 ασίστ. Περισσότερες ευκαιρίες από εκείνον έχει φτιάξει μονάχα ο Φαρές Τσαϊμπί, ο Κρίστιαν Μπιράγκι, ο Ζοσουέ και ο Μπιλάλ Ελ Χανούς. Όλοι με σχεδόν διπλάσια ματς στη διοργάνωση.

Το τέλος του πρώτου μέρους, βρήκε βέβαια τη Φενέρ να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες. Φάσεις που για πρώτη φορά προήλθαν από την επιθετική της μετάβαση.

Η κούραση του Ολυμπιακού και οι αλλαγές του Καρτάλ που… γλίτωσαν το διασυρμό

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως το πρώτο για τον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ δεν ήθελε η ομάδα του σε καμία περίπτωση να ρίξει ρυθμό και ένταση. Δεν ήθελε επίσης σε καμία περίπτωση, να αφήσει τη Φενέρ να μεταφέρει την κατοχή της μπάλας στο αμυντικό τρίτο της ομάδας.

Για 15 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι είχαν «πνίξει» την αντίπαλη άμυνα, φτάνοντας σε δύο ακόμα σημαντικές στιγμές αλλά και στο 3-0, προϊόν της ευφυίας και της τακτικής προσήλωσης κυρίως των Έσε και Τσικίνιο. Χαρακτηριστικά της υπεροχής των «ερυθρολεύκων» σε αυτό το κομμάτι, ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 17 ανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο, την ώρα που η Φενέρ είχε μόλις 2 ενώ οι απώλειες μπάλας των Τούρκων στο αμυντικό τους τρίτο έφτασαν τις 27 έναντι μόλις 8 του Ολυμπιακού.

Κάπου στο 60’, ο Καρτάλ αποφάσισε να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση, βλέποντας το διασυρμό προ των πυλών. Φρεντ και Γιούκσεκ πέρασαν στο ματς και πραγματικά άλλαξε όλη η εικόνα του αγώνα. Η Φενέρ φαινόταν πλέον πιο συμπαγής και άμεση κι αυτό εν μέρει αποτυπώθηκε και στο σκορ.

Η αλήθεια είναι πως ο Τούρκος τεχνικός, δεν ήρθε στην Ελλάδα με κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο. Θεώρησε ίσως πως η σαφής διαφορά στην ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών, θα κάνει τη δουλειά κι έτσι την πάτησε. Αυτό που θέλησε να επιχειρήσει ήταν ότι και η Μακάμπι στο ματς του «Καραϊσκάκης». Η στόχευση δηλαδή στα μεσοδιαστήματα του Ολυμπιακού ανάμεσα σε άμυνα και μεσαία γραμμή. Μια αδυναμία την οποία, «κουβαλούν» όλη τη σεζόν οι Πειραιώτες. Ο Μεντιλίμπαρ τη γνωρίζει και προσπαθεί να μεταφέρει την πίεση από εκεί σε πιο ψηλά σημεία του γηπέδου.

Το μόνο διαφορετικό που είδαμε από την τουρκική ομάδα σε 90 λεπτά αγώνα, ήταν οι κινήσεις των ακραίων αμυντικών που έκλειναν προς τα μέσα, με τους εξτρέμ να μένουν στις γραμμές. Κάτι που παρατηρήσαμε κυρίως από τα αριστερά, με τους Τάντιτς, Οστερβόλντε και Καντιόγλου. Ειδικά ο τελευταίος, είναι εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι κι από εκείνον ξεκίνησε στην ουσία το δεύτερο γκολ της Φενέρ. Επίσης, ο Καρτάλ έδωσε εντολή στον Τάντιτς να… κολλάει στον Ρέτσο και να φεύγει από το μαρκάρισμα του Κάρμο, θεωρώντας τον Έλληνα μπακ πιο επιρρεπή σε λάθη.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν σε αυτό το σημείο την κούραση του Ολυμπιακού που έκανε την εμφάνισή της με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ενώ πήραν ψυχολογία από το πέναλτι που «χάρισε» ο Ρέτσος. Ίσως το μόνο λάθος του Βάσκου τεχνικού, κάτι που υποστήριξε κι ο ίδιος, ήταν πως ίσως θα έπρεπε να φρεσκάρει την ομάδα πιο νωρίς. Χαρακτηριστικά, η πρώτη αλλαγή του Μεντιλίμπαρ ήρθε στο 82’, με τον Όρτα να αντικαθιστά τον Γιόβετιτς.

Η Φενέρ στο τελευταίο μισάωρο, προσπάθησε να «τρέξει» το γήπεδο, να βάλει πολλούς παίκτες στο αντίπαλο «κουτί» και να μεταφέρει την μπάλα κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού. Με αυτό τον τρόπο, οι Τούρκοι μάζεψαν αρκετά τη ζημιά και έφυγαν από την Ελλάδα, ναι μεν με μια ήττα, αλλά με αποτέλεσμα που τους κάνει να ελπίζουν.

Ο Τζολάκης κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό στις δύσκολες στιγμές

Αυτό που πέρασε απαρατήρητο τη χθεσινή βραδιά, είναι η παρουσία του Κωνσταντίνου Τζολάκη. Ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν εξαιρετικός, κρατώντας όρθιο τον Ολυμπιακό σε στιγμές που η Φενέρ, έβαζε δύσκολα.

Ο Τζολάκης εκτός της τρομερής επέμβασης που είχε στο 62’, στην κεφαλιά του Ζιμάνσκι, ήταν γενικά σε πολύ καλή μέρα, ολοκληρώνοντας το ματς με 1.39 στο goals prevented. Αυτός στην ουσία είναι ένας δείκτης που βγάζει ένα τελικό νούμερο, συγκρίνοντας τον πραγματικό αριθμό των γκολ που έχει δεχτεί μια ομάδα με βάση την ποιότητα των σουτ που έχει αντιμετωπίσει.

Ε λοιπόν, ο Τζολάκης δέχθηκε σχεδόν 1,5 γκολ λιγότερα από όσα θα «έπρεπε». Το αντίστοιχο νούμερο του Λιβάκοβιτς είναι -1.87. Τουτέστιν, ο Κροάτης πορτιέρε δέχθηκε σχεδόν δύο παραπάνω τέρματα, απ΄ότι δείχνουν οι αριθμοί.