Το “αντί Λανουά” μέτωπο και το διακύβευμα της επιθετικής κίνησης του Ολυμπιακού
03.01.25 | 21:30
Οποιος παρακολουθεί τα ερυθρόλευκης επιρροής μέσα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα, έστω και σε σχετικά χαμηλούς τόνους, καταγραφόταν μια τρόπον τινά δυσαρέσκεια για τον Στεφάν Λανουά.
Μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λαμία, μόλις την προηγούμενη αγωνιστική, οι τόνοι, από πλευράς “ερυθρόλευκων” ανέβηκαν κατακόρυφα και τώρα, με αφορμή τον ορισμό του Σιδηρόπουλου στον αγώνα της προσεχούς Δευτέρας με τον Παναιτωλικό, σε συνδυασμό με τον πράγματι ακατανόητο ορισμό του Βεργέτη – στον οποίο η ΚΕΔ χρέωσε δύο “σοβαρά λάθη” σε ισάριθμους αγώνες στην αμέσως προηγούμενη αγωνιστική -, οι “ερυθρόλευκοι” ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της ΚΕΔ σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του Σιδηρόπουλου, κατονομάζοντας ως υπεύθυνο -και αυτό έχει τη δική του σημειολογία – τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Χρ. Γκαγκάτση.
Για πολλούς το ξέσπασμα του Ολυμπιακού και η έκφραση δυσαρέσκειας προς την ΚΕΔ/ΕΠΟ ήταν θέμα χρόνου, συνδυαζόμενο και με την φερόμενη έναρξη συνεργασίας με τον Ι. Παπαδόπουλο, με σκοπό την εξασφάλιση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος της ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον.
H αλήθεια είναι ότι Ολυμπιακός δεν είχε μέχρι και την 15η αγωνιστική ιδιαίτερα παράπονα από τις διαιτησίες στους αγώνες του και ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για σοβαρές διαιτητικές αποφάσεις που του στέρησαν βαθμούς.
Ας μην λησμονούμε ότι μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από το περιβάλλον του, η ΚΕΔ αντικατέστησε τον Ιταλό Μαρέσκα -τον διαιτητή που διέκοψε οριστικά στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό λόγω του τραυματισμού του Χουάνκαρ – από το παιχνίδι με τον Άρη.
Επίσης, ας μην λησμονούμε ότι πριν από λίγο καιρό, τόσο σε επίπεδο ΕΠΟ όσο και σε επίπεδο Super Legue είχε ταχθεί υπέρ της κάλυψης από τον συνεταιρισμό των ΠΑΕ του 50% του μισθού και των λοιπών εξόδων του Λανούα, του Βαλέρι και του Φερνάντεθ. Των τριών μελών της ΚΕΔ που ασχολούνται με τα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Όμως, ο “μήνας του μέλιτος” τελείωσε.
Πλέον με βάση την εκκωφαντική μετακίνηση του Ολυμπιακού “συγκροτείται” το “αντι-Λανουά” μέτωπο. Σε αυτό, με βάση τα όσα έχει υποστηρίξει, βρίσκεται αναφανδόν η ΑΕΚ – η οποία στους αγώνες με τον Άρη στο Κύπελλο και με τον Λεβαδειακό στο πρωτάθλημα απήλαυσε τη εύνοια των διαιτητικών αποφάσεων- και ίσως ο Παναθηναϊκός.
Βέβαια, οι αφετηρίες και οι στοχεύσεις όσων (και εφόσον) το συγκροτήσουν είναι διαφορετικές.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, που αποτελείται και από εκπροσώπους των “big-4” και η οποία θα συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου με την παρουσία του Λανουά να έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Γκαγκάτση.
Εάν το θέμα της παραμονής Λανουά μπει σε ψηφοφορία, μπορεί υπό προϋποθέσεις το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο, αφού στην συγκεκριμένη επιτροπή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει έξι ψήφους, η ΕΠΟ πέντε και δύο ο ΠΣΑΠ, που συνήθως απέχει.
Ωστόσο η “τελευταία λέξη” ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπου την πλειοψηφία έχει ο πρόεδρός της.
Το διακυβέυμα έπειτα από το αίτημα του Ολυμπιακού είναι αναμφίβολα η σχέση με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, στην εκλογή της οποίας και ο Ευ. Μαρινάκης είχε συμβολή.
Και η αντιπαράθεση για τη διαιτησία θα ανοίξει πληγές, θα δημιουργήσει, ενδεχομένως συνθήκες αποσταθεροποίησης, και σίγουρα ένα κλίμα ακόμα πιο τοξικό.
Το ποδόσφαιρο, έπειτα από ένα εξάμηνο σταθερότητας σε επίπεδο ΕΠΟ και σχετικής ηρεμίας εν γένει εισέρχεται ξανά σε περίοδο περιδίνησης επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα αυτού που είχε πει στα τέλη της δεκαετίας του’ 60 ο Μάνος Χατζιδάκης:
“Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα…”