Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Το μεταγραφικό καλοκαίρι των ρεκόρ – Οι 10 πιο ακριβές αγορές των ελληνικών ομάδων

12.09.24 | 14:30

Το φετινό καλοκαίρι είχε μεγάλες εκπλήξεις, αγωνία, μεταγραφικές… βόμβες και «γκολ» στο 90′, με το θερινό παζάρι να ολοκληρώνεται στη Stoiximan Super League επίσημα την Τετάρτη (11/9) τα μεσάνυχτα. Οι σύλλογοι της χώρας μας στο καλοκαιρινό… παράθυρο «έσπασαν» κάθε ρεκόρ, μιας και αυτό ήταν το πιο ακριβό την τελευταία πενταετία.

Οι ελληνικές ομάδες δαπάνησαν πολλά χρήματα για την ενίσχυσή τους, ειδικά Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός που ευελπιστούν να κάνουν μεγάλες πορείες σε Europa League και Conference League αντίστοιχα. Παράλληλα μεγάλες αγορές έχει κάνει και η ΑΕΚ, η οποία έχει μπει σε νέα… εποχή.

Συγκεκριμένα μόνο τη θερινή περίοδο δόθηκαν για μεταγραφές 51,8 εκατ. ευρώ περίπου (σ.σ. χωρίς να περιλαμβάνεται η απόκτηση του Λόβρεν από τον ΠΑΟΚ), με το ποσό να αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, ωστόσο το απόλυτο ποσό είναι εκείνο που ξόδεψαν τη σεζόν 2008/09, όταν είχαν γίνει αγορές παικτών έναντι 58,87 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι το «παράθυρο» για την απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το monobala.gr σας παρουσιάζει όλα τα ποσά που δόθηκαν από τη σεζόν 2020/21 έως και χθες (11/9), αλλά και τις 10 πιο ακριβές φετινές μεταγραφές.

Η χρονιά ρεκόρ και το… γκολ στο 90′ με Λόβρεν

Αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι τα είχε όλα στη χώρα μας κι έκανε τους οπαδούς των «μεγάλων» να ενθουσιάζονται με τις κινήσεις των ομάδων τους, ειδικά του ΠΑΟΚ που ολοκλήρωσε στο… 90′ την απόκτηση του Ντέγιαν Λόβρεν από τη Λυών! Οι Θεσσαλονικείς έδωσαν επίσης 3 εκατ. για την απόκτηση του Τσάλοφ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Από την άλλη ήταν μία πολύ δαπανηρή μεταγραφική περίοδος για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δείχνει ότι έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα κι Ευρώπη! Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση προχώρησε σε «δυνατές» κινήσεις που κόστισαν αρκετά χρήματα. Είναι ενδεικτικό ότι για την απόκτηση του Τετέ δαπανήθηκαν 7 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Πελίστρι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλα 6 εκατ.!

Η ΑΕΚ άλλαξε… σελίδα και ο Μάριος Ηλιόπουλος έδειξε με το… καλημέρα ότι θέλει να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα, με την Ένωση να κάνει «ηχηρές» μεταγραφές, οι οποίες δεν ήταν όλες ακριβές, μιας και Λαμέλα, Περέιρα και Στρακόσα ήρθαν ως ελεύθεροι. Ο ερχομός του Κοϊτά έκανε τους «κιτρινόμαυρους» να βγάλουν από τα ταμεία τους 3,6 εκατ., ενώ δόθηκαν 100 χιλ. λιγότερα για τον Πιερό.

Ο Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του Conference League θέλει να κάνει μία καλή πορεία και στο Europa League, με τους «ερυθρόλευκους» να δυναμώνουν αρκετά, ειδικά μετά τον νέο δανεισμό του Κάρμο από τη Νότιγχαμ. Παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» ξόδεψαν για την απόκτηση του Βέλντε από τη Λεχ Πόζναν 4 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο Άρης ξεκίνησε προχώρησε σε αρκετές προσθαφαιρέσεις, με τον Χουάνκαρ να επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό των «κίτρινων», ο οποίος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε κι εκείνη μία σπουδαία μεταγραφή, καθώς απέκτησε τον Μόντσου από τη Βαγιαδολίδ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ.

Τετέ - Πελίστρι

Η αρχή των δαπανηρών μεταγραφών

Η περσινή σεζόν λειτούργησε ως προμήνυμα για ότι θα ακολουθούσε στο φετινό θερινό μεταγραφικό παζάρι, μιας και δαπανήθηκαν ακριβώς 45 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές ομάδες.

Προφανώς και το ποσό σε μεγάλο βαθμό έφτασε σε τόσο υψηλά επίπεδα από την ενίσχυση του Big 4, το οποίο συνολικά έβγαλε από τα ταμεία του περίπου 44 εκατομμύρια!

Η αγορά του Πινέδα (6,5 εκατ.) από την ΑΕΚ, ο ερχομός του Βιλένα στον Παναθηναϊκό (3 εκατ.), οι προσθήκες των Ορτέγκα (4,5 εκατ.) και Έσε (4 εκατ.) από τον Ολυμπιακό, αλλά και η μεταγραφή του Ντεσπόντοφ (3 εκατ.) στον ΠΑΟΚ ήταν οι κινήσεις που ξεχώρισαν.

Ο Πινέδα σε παιχνίδι της ΑΕΚ

Παρόμοια ποσά και τη σεζόν 2022/23

Δύο χρόνια πριν το ποσό είχε παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς στο ελληνικό πρωτάθλημα δόθηκαν περίπου 43 εκατ. για μεταγραφές.

Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που ξόδεψε τα περισσότερα για ενίσχυση, μιας και δαπανήθηκαν περίπου 19 εκατ. από τους Πειραιώτες, ενώ ακολούθησε ο Παναθηναϊκός με ένα ποσό κοντά στα 9 εκατ.

Μπιέλ (6 εκατ.) και Αμπουμπακάρ Καμαρά (5 εκατ.) ήταν οι ακριβότερες προσθήκες για τους «ερυθρόλευκους». Από πλευράς «πράσινων» ο Σπόραρ ήταν εκείνος που κόστισε περισσότερο με τα 3 εκατ. για τη μεταγραφή του.

Η άφιξη του Ελίασον ήταν η πιο δαπανηρή για την ΑΕΚ, καθώς για τον Σουηδό δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ, ενώ η μεταγραφή του Κοτάρσκι στον ΠΑΟΚ στοίχισε 2 εκατ.

Η… φτωχή χρονιά της πενταετίας

Η σεζόν 2021/22 ήταν η πιο φτωχή, καθώς δαπανήθηκαν 24 εκατ. ευρώ περίπου για την ενίσχυση των ομάδων.

Μιλάμε περίπου για το μισό ποσό που δόθηκε τις δύο χρονιές που προηγήθηκαν, με τους συλλόγους να βασίζονται πιο πολύ στις πωλήσεις που έκαναν. Είναι ενδεικτικό ότι εκείνη τη χρονιά οι ομάδες έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 45,5 εκατ. ευρώ!

Η πιο «ηχηρή» προσθήκη ήταν το Ονιεκούρου από τον Ολυμπιακό, ο οποίος στοίχισε στους Πειραιώτες 4,5 εκατ. ευρώ. Ο Άρης έκανε την υπέρβαση και δαπάνησε 3,5 εκατ. αποκτώντας τον Αμπουμπακάρ Καμαρά από τη Φούλαμ.

Ο ερχομός του Παλάσιος στον Παναθηναϊκό έκανε τους «πράσινους» να ξοδέψουν 1,5 εκατ., ενώ η ΑΕΚ έδωσε 1,5 εκατ. περίπου για την απόκτηση του Αραούχο από τη Λας Πάλμας. Τέλος ο ΠΑΟΚ έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ για τον Φιλίπε Σοάρες.

Η σεζόν της «αποκάλυψης» Ιωαννίδη

Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός και αυτό φάνηκε και τη σεζόν 2020/21, όταν και οι ελληνικές ομάδες μετά βίας δαπάνησαν 25 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.

Για άλλο ένα έτος οι σύλλογοι βασίστηκαν στις πωλήσεις τους, ειδικά μετά την έξαρση του κορονοϊού, ο οποίος ανάγκασε όλες τις ομάδες να αναπροσαρμόσουν τα έξοδά τους.

Για άλλους ήταν μία δαπανηρή χρονιά, ενώ για κάποιους άλλους ήταν η σεζόν που απέκτησαν… λαβράκια σε τιμή ευκαιρίας όπως ο Παναθηναϊκός με τον Φώτη Ιωαννίδη.

Πέπε και Τσόλακ στοίχισαν 3 εκατ. ευρώ σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Η ΑΕΚ από τη μεριά της δαπάνησε 2,2 εκατ. για τον Λιβάι Γκαρσία, ενώ ο Άρης έδωσε 1,2 εκατ. για να αποκτήσει τον Ματέο Γκαρσία.

Οι 10 πιο ακριβές αγορές

  1. Τετέ (από Γαλατάσαραϊ σε Παναθηναϊκό) 7,25 εκατ.
  2. Φακούντο Πελίστρι (από Μαν. Γιουνάιτεντ σε Παναθηναϊκό) 6 εκατ.
  3. Κρίστοφερ Βέλντε (από Λεχ Πόζναν σε Ολυμπιακό) 4 εκατ.
  4. Αμπουμπακαρί Κοϊτά (από Σεντ Τρούιντεν σε ΑΕΚ) 3,6 εκατ.
  5. Μόντσου (από Βαγιαδολίδ σε Άρη) 3,6 εκατ.
  6. Σβέριρ Ίνγκασον (από Μίντιλαντ σε Παναθηναϊκό) 3,08 εκατ.
  7. Φέντορ Τσαλόφ (από ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ΠΑΟΚ) 3 εκατ.
  8. Λορέντζο Πιρόλα (από Σαλερνιτάνα σε Ολυμπιακό) 3 εκατ.
  9. Κοστίνια (από Ρίο Άβε σε Ολυμπιακό) 2,5 εκατ.
  10. Φράνζι Πιερό (από Μακάμπι Χάιφα σε ΑΕΚ) 2,5 εκατ.