Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

To metric που μαρτυρά την άνευ όρων παράδοση της ΑΕΚ στο Φάληρο

16.05.24 | 17:02

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Τα νούμερα της πίεσης που άσκησε η ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και το αντίθετο στο ντέρμπι του Φαλήρου έχουν ένα σχεδόν… σοκαριστικό συμπέρασμα για την «Ένωση»

Μια παράμετρος που μαρτυρά την πτώση της ΑΕΚ σχετικά με τον δικό της εαυτό, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά σημειώθηκε τόσο μεγάλη διαφορά εναντίον της σε ότι αφορά το PPDA, δηλαδή την πίεση ψηλά.

Ο Ολυμπιακός όχι απλώς πίεσε περισσότερο ψηλά αλλά «επέτρεπε» στην ΑΕΚ μόλις 7.13 πάσες ανά επίθεση μέχρι την πρώτη του αμυντική ενέργεια. Από την άλλη η ΑΕΚ, «επέτρεπε» στον Ολυμπιακό 11.63 πάσες ανά κατοχή. Τεράστιο νούμερο αν σκεφτεί κανείς πως ο μέσος όρος της «Ένωσης» είναι να «επιτρέπει» 7.78. Τα νούμερα είναι σχεδόν συντριπτικά για τα δεδομένα της ΑΕΚ της τελευταίας διετίας και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος.

Καμία ομάδα δεν κατάφερε να την πιέσει τόσο πολύ ψηλά -τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο- και ποτέ καμία ελληνική ομάδα δεν ένιωσε τόσο σοφτ πίεση από πλευράς «Ένωσης». Και έχει τη σημασία του το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια μέρα που ο Ολυμπιακός είχε φθορά από τα συνεχόμενα παιχνίδια υψηλής έντασης στα οποία σπατάλησε μεγάλη ενέργεια, τη στιγμή που η ΑΕΚ ήταν ξεκούραστη έχοντας πίσω της 17 ολόκληρες μέρες για να προετοιμαστεί για το συγκεκριμένο ματς.

Τι είναι το PPDA

To PPDA (passes allowed per defensive action) είναι οι πάσες που επιτρέπει η κάθε ομάδα στον αντίπαλο μέχρι την πρώτη της αμυντική ενέργεια (είτε κλέψιμο, είτε φάουλ) για να του ανακόψει την κατοχή. Με αυτό το δεδομένο το Wyscout αξιολογεί το πόσο ψηλά πιέζει μια ομάδα στον αντίπαλο, μετρώντας πόσο του επιτρέπει να κυκλοφορήσει την μπάλα μέχρι να αλλάξει η κατοχή.