ΠΑΟ Φωτογραφία: Intime

Παναθηναϊκός

Το… παραμύθι του χειρότερου Παναθηναϊκού και ο ρεαλισμός της βαθμολογίας

08.03.24 | 18:30

Γράφει: Νίκος Παγκάκης

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το αγωνιστικό μοντέλο του φετινού Παναθηναϊκού. Πάμε να δούμε λοιπόν, με αποδείξεις και ονόματα τι ισχύει και ποιο απο τα σενάρια που ακούστηκαν βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Παναθηναϊκός θα πατήσει στο χλοοτάπητα για την σέντρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με ξεκάθαρο στόχο την νίκη, που θα του προσφέρει προοπτική τίτλου αλλά και 21 ημέρες ηρεμίας. Ωστόσο ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις για την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού. Που αλήθεια είναι πως δείχνει βαθμολογικά στρυμωγμένος. Θέλει με κάθε κόστος, τουλάχιστον 7 βαθμούς στα 3 πρώτα ντέρμπι, ώστε να παραμείνει σε τροχιά τίτλου.

Ο Παναθηναϊκός όμως τελικά ήταν χειρότερος φέτος – βάσει βαθμολογίας – ή το πρωτάθλημα σε επίπεδο κορυφής ήταν αρκετά πιο ανταγωνιστικό; Καλή η κριτική και ο καταμερισμός ευθυνών, όμως να δούμε και κάποιες αλήθειες ανεξαρτήτως προσώπων.

Πάμε λοιπόν, να κάνουμε τη σύγκριση σε σχέση με την σεζόν 2022/2023 σε ένα πρωτάθλημα που έμοιαζε πολύ με το φετινό. Ναι ο Παναθηναϊκός σίγουρα από πρώτος με 61 βαθμούς, τερμάτισε 4ος με 56 βαθμούς. Είναι όμως πραγματικά τόσο καταστροφική η πορεία του όσο παρουσιάζεται ή μήπως όχι; Πέρυσι οι «πράσινοι» σκόραραν 38 τέρματα… Και φέτος, 62 γκολ!!! Πέτυχε δηλαδή 24 γκολ περισσότερα.

Από την άλλη δέχτηκε 12 γκολ πέρυσι και φέτος 21, έχοντας όμως μαζί με τον ΠΑΟΚ τις καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος. Από το +26 πήγε στη μετάβαση στο +41 στο Goal Average. Kαι το ερώτημα είναι μοιραία το εξής: Τι ποδοσφαιρικές…αμαρτίες πλήρωσε τελικά ο Παναθηναϊκός; Κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι η απάντηση, τον έφεραν στο -4 από την κορυφή.

Ας δούμε κάποια μεμονωμένα ματς, εκεί που βασικά υπήρχαν βαθμολογικές διαρροές με κατώτερους αντιπάλους! Ήττα 3-2 στον Ατρόμητο, 2-2 με την Λαμία, 1-1 με την Κηφισιά και 2-2 με ΟΦΗ. Ισοπαλία στον αντίποδα στα ντέρμπι με ΑΕΚ 2-2, το ίδιο με ΠΑΟΚ. Και ήττα εντός έδρας από ΑΕΚ, σχετικά πάντα με τα ντέρμπι.

Η αναφορά γίνεται ειδικότερα στις απώλειες που είχε ενώ σκόραρε. Όχι σε καθαρές ήττες όπως το 2-0 του Άρη. Οι πράσινοι δέχτηκαν τα 13 από τα 21 γκολ σε αυτά τα συγκεκριμένα ματς, που αποδείχτηκαν καταλυτικά στην τελική ευθεία σε ό,τι αφορά στη συγκομιδή του.

Επίσης να επισημάνουμε πως δεν βρήκε σταθερότητα μέσα στη σεζόν, δεν μπορούσε να δείξει αντανακλαστικά όταν δεχόταν κάποιο τέρμα στο παιχνίδι (ειδικά στη Λεωφόρο). Σε σχέση με τους αντιπάλους του, δεν μπόρεσε να κάνει Β’ γύρο με σερί με εκτός έδρας νίκες, όπως έκαναν οι αντίπαλοι του.

Συνοψίζοντας… Ο Ολυμπιακός έκανε δυνατό finish και βγάζει με τον Μεντιλίμπαρ έναν ενθουσιασμό. Η ΑΕΚ ίδια με πέρυσι, με λίγο πιο μέτριο ποδόσφαιρο. Ίδια θέση 2η και ίδιοι βαθμοί 59. Ο ΠΑΟΚ που τα πάει καλά και στην Ευρώπη, πήρε ένα +6 σε σχέση με πέρυσι από βαθμούς.

Ναι! Αλλά οι αντίπαλοι του τριφυλλιού έχουν ήδη χάσει έναν τίτλο! Το Κύπελλο Ελλάδας. Πέρυσι οι φιναλίστ ΑΕΚ – ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν. Ο Ολυμπιακός εκτροχιάστηκε από τον Παναθηναϊκό, απέχοντας από τον τελικό ακόμη μια χρονιά. Οι «πράσινοι» πήγαν τελικό βγάζοντας off Ατρόμητο, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ. Ο Άρης έπαιξε με Νίκη Βόλου – Παναιτωλικό!

Μήπως λοιπόν, η πορεία δεν είναι τόσο καταστροφική, όσο κάποιοι την παρουσιάζουν. Στην Ελλάδα της ίντριγκας και του μηδενισμού με 59 βαθμούς σε λένε ομαδάρα. Βλέπε ΑΕΚ. Με 56 βαθμούς – βλέπε Παναθηναϊκό – σε θεωρούν αποτυχημένο. Να θυμίσω μια λεπτομέρεια σημαντική. Το πρωτάθλημα ακόμη παίζεται και είναι ανοικτό…

Εφόσον πάντως, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, με δεδομένο ότι η ομάδα έχει πρώτο, βασικό στόχο το πρωτάθλημα – από το οποίο απέχει αρκετά χρόνια – μπορεί κανείς να πει ότι αν δεν τον κατακτήσει, σίγουρα δεν θα μιλάμε για απόλυτη επίτευξη των στόχων της. Τα όποια ρεαλιστικά αποτελέσματα, η βαθμολογία, στην τελική δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Από εκεί ως την όποια μηδενιστική λογική, με όσα στοιχεία παραθέσαμε, έχει απόσταση.

ΥΓ: Αφού αναφερθήκαμε για πέρυσι, από 3ος στην τελική λίστα με 320 τελικές (πέρυσι τερμάτισε 1ος στη βαθμολογία) ο Παναθηναϊκός πήγε στις 357. Έγινε δηλαδή πιο επιθετικός. Αλλά είπαμε, οι λεπτομέρειες…