Το παρασκήνιο με τη λίστα των διεθνών διαιτητών
26.09.24 | 15:51
Τον Ιούλιο έγραψα πρώτη φορά για το θέμα. Όταν η ΕΠΟ «καιγόταν» να βρει ξένο αρχιδιαιτητή και οι ρέφερι αγωνιούσαν για τις εξελίξεις γιατί δεν ήξεραν αν θα παρέμεναν στον πίνακα ή όχι.
Από το ρεπορτάζ έβγαινε ότι υποψήφιοι για να προταθούν για διεθνείς ήταν ο Πολυχρόνης και ο Τσακαλίδης. Με την προϋπόθεση ότι σύντομα θα αποτελούσαν παρελθόν ο Διαμαντόπουλος και ο Μανούχος.
Μάλιστα οι πηγές μου, που έχετε διαπιστώσει ότι είναι έγκυρες, μου έλεγαν ότι για τον Πολυχρόνη ήταν τελειωμένη η υπόθεση. Είχε «κλειδώσει» η θέση. Για τον Τσακαλίδη όχι. Τότε ήταν στο …κάδρο γιατί δεν μπορούσαν να βρουν άλλον για να καλύψουν τη δεύτερη θέση.
Ο Τσακαλίδης τον έπεισε
Οι ημέρες περνούσαν. Ήρθε ο Λανουά, δημιουργήθηκε η ΚΕΔ, ο Μανούχος και ο Διαμαντόπουλος απομακρύνθηκαν, έγιναν τα αγωνιστικά τεστ και άρχισε το πρωτάθλημα. Το ενδιαφέρον για τους διεθνείς ατόνησε.
Άλλωστε με αυτά που έγιναν από την 1η αγωνιστική, που είναι πολλά, σιγά μην ασχολούμασταν με το θέμα. Και να θέλαμε, δεν προλαβαίναμε. Ωστόσο έκαναν την εμφάνιση τους και άλλα ονόματα. Του Κατοίκου, του Τσέτσιλα, του Ζαμπαλά, του Τσιμεντερίδη.
Ο Λανουά άρχισε να τσεκάρει όλους τους προαναφερθέντες. Ο Τσακαλίδης προσπέρασε τον Πολυχρόνη. Από τη στιγμή που βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας δεν έπεσε ποτέ ξανά. Ο εν λόγω ρέφερι έπεισε γρήγορα τον Γάλλο αρχιδιαιτητή ότι άξιζε τη μία από τις δύο θέσεις.
Λόγω των εμφανίσεων του φυσικά στο πρωτάθλημα, του καλού βιογραφικού του, της ηλικίας του και του επιπέδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Ο Λανουά τον ξεχώρισε και αποφάσισε δικαίως να τον προτείνει για διεθνή. Πήρε πανάξια την πρώτη θέση.
Τους έχει όλους στην… τσίτα
Όλοι οι άλλοι άρχισαν σταδιακά να χάνουν έδαφος. Κυρίως λόγω των λαθών που έκαναν στους αγώνες, που δεν άρεσαν στον Λανουά. Σας το είπα ξανά. Μην τον βλέπετε που χαμογελάει στα βίντεο. «Βράζει» από μέσα του αλλά το κρύβει. Ο Κατοίκος βγήκε γρήγορα από τη λίστα.
Ο Πολυχρόνης και ο Ζαμπαλάς παρέμειναν υποψήφιοι μέχρι την τελευταία στιγμή για τη δεύτερη θέση αλλά το προβάδισμα είχε ξεκάθαρα ο Τσέτσιλας. Αυτή την ενημέρωση είχα πριν από λίγες ημέρες.
Ξαφνικά χθες μάθαμε επισήμως ότι προτάθηκε μόνο ο Τσακαλίδης. Όντως ο Λανουά κράτησε τη δεύτερη θέση για του χρόνου. Δεν μας τη στέρησε δηλαδή η UEFA. Ακόμα και να μην είναι ο Γάλλος στο πόστο του, δεν την χάνουμε.
Με Θεόδωρο και Κύρο δεν παίζει να χάσουμε τίποτα. Όλα έγιναν σε συνεννόηση με την ΕΠΟ. Άπαντες ήταν ενήμεροι αλλά η απόφαση ήταν του Λανουά. Και μόνο. Τελεία.
Τι έκανε ο Γάλλος; Θα τους έχει όλους στην …τσίτα. Θέλουν να γίνουν διεθνείς; Καλούνται να το αποδείξουν. Με τις εμφανίσεις τους στα παιχνίδια ότι αξίζουν τη δεύτερη θέση. Έχουν περίπου ένα χρόνο περιθώριο για να μάθουν αγγλικά γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν.
Το κακό για τους ήδη υποψήφιους είναι ότι θα αποκτήσουν και άλλοι το δικαίωμα να γίνουν του χρόνου. Όσοι δηλαδή διαιτητές συμπληρώσουν δύο χρόνια στον πίνακα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
Το κυνήγι για τη δεύτερη θέση θυμίζει πολύ τη Φόρμουλα 1. Πρόκειται για κανονικό πρωτάθλημα. Κάθε εβδομάδα θα έχουμε διαιτητικό γκραν πρι.
Κάτι τελευταίο. Ο Τσακαλίδης θα έχει σύντομα πολύ δυνατό μέντορα από το εξωτερικό. Συγχαρητήρια στον διαιτητή της ΕΠΣ Χαλκιδικής και καλή δύναμη στους υπόλοιπους που απέκτησαν νέο ισχυρό κίνητρο προκειμένου να γίνουν και αυτοί καλύτεροι.
Ίσως αυτό αρκεί από μόνο του για να δούμε διαιτησίες με λιγότερα λάθη στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Γιατί κάθε ένα θα έχει πλέον διαφορετική βαρύτητα για τους υποψήφιους διεθνείς. Ήδη το διαπίστωσαν με αυτά που έκαναν από την πρεμιέρα της Super League.