screenshot

Διεθνή

Το πήγαν σε άλλο επίπεδο: Φίλαθλοι 20 ομάδων επισκέφτηκαν τα γραφεία του VAR!

26.01.25 | 11:13

Στην Αγγλία, οι φίλαθλοι των 20 ομάδων της Premier League, ίσως του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου… το πήγαν σε άλλο επίπεδο.

Τα προβλήματα με τη χρήση του VAR και το κατά πόσο χρησιμοποιείται προς όφελος του παιχνιδιού, φαίνεται ότι υπάρχουν και σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας.

Τρανό παράδειγμα για αυτό, η πρόσφατη επίσκεψη οπαδών και φιλάθλων των 20 ομάδων της Premier League στα γραφεία του VAR στο Νησί, έτσι ώστε να διαμαρτυρηθούν σαφώς ειρηνικά, αλλά και να δουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της dailymail.co.uk, οι 20 σύλλογοι είχαν εκπροσώπους υποστηρικτών στη συνάντηση με τους υπευθύνους του VAR.

Από τους αρμόδιους αναφέρθηκε ότι βλέπουν λιγότερα λάθη μέσω του VAR, ότι υπάρχουν μειωμένες καθυστερήσεις για αποφάσεις και βελτιωμένη επικοινωνία τις ημέρες των αγώνων. Επίσης τέθηκε το θέμα ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα προβολής των φάσεων και στις γιγαντοοθόνες των γηπέδων.

Παρ’ όλα αυτά, οι οπαδοί έχουν εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή τους για τον χειρισμό της διαιτησίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο αυτή τη σεζόν και η επαφή με τους ειδικούς την Παρασκευή (24/1), τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν αυτές τις ανησυχίες αυτοπροσώπως.

Ένα φλέγον ζήτημα ήταν γιατί η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ δεν μπει ακόμα στο πρωτάθλημα, παρά το αρχικό σχέδιο που ήταν να ισχύσει πριν το 2025.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε εντυπωσιακά στο Euro 2024 το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έχει καθυστερήσει προκειμένου να περάσει από περαιτέρω δοκιμές.

Η Premier League ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους οπαδούς, καθώς και την Ένωση Υποστηρικτών Ποδοσφαίρου, σχετικά με το «Σχέδιο Βελτίωσης VAR», που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την κατανόηση του σκοπού και των διαδικασιών του συστήματος. 

Αφού συζήτησαν θέματα εντός του γηπέδου, στη συνέχεια προσκλήθηκαν να επισκεφθούν το κέντρο VAR.

Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση στην Αγγλία, πόσο εφικτό μοιάζει να γινόταν κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας;

Σίγουρα, ακούγεται κάπως «παράλογο» για τα δικά μας δεδομένα, από τη στιγμή που ως επί το πλείστον απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών, ενώ στην Αγγλία είναι κάτι αυτονόητο.

Πάντως η λειτουργία των Άγγλων ακόμα και σε αυτό, δείχνει πόσο μπροστά είναι και δεν είναι κακό να παραδειγματιστούμε…